Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siirt’te FETÖ duruşması devam ediyor

Siirt’te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin 110 tutuklu, 320 askerin yargılandığı davada, en seçkin komando birliğinin "operasyon var" bahanesiyle Eruh’tan Siirt’e getirildiği ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2017 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2017 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Siirt’te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin 110 tutuklu, 320 askerin yargılandığı davada, en seçkin komando birliğinin "operasyon var" bahanesiyle Eruh’tan Siirt’e getirildiği ortaya çıktı.

Siirt’te darbe girişimi sırasında Siirt Valiliğini işgal etmeye çalıştığı iddia edilen ve içlerinde dönemin Siirt 3’üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek’in de bulunduğu 110’u tutuklu 320 askeri sanığın yargılanmasının görüldüğü duruşma, 3’üncü günde devam etti. Sanıkların dinlendiği duruşmada, Eruh 2’nci Komando Taburu 1’inci bölükte o dönem Astsubay Kıdemli Çavuş olarak görev yapan Orhan İpek, 15 Temmuz gecesi Siirt Valiliğin emniyetinin alınması emriyle Siirt’e getirildiklerini ve darbe teşebbüsünden haberleri olmadıklarını söyledi. İpek, valinin dışarı çıkarak, "Asker de bizim polis de bizim" diye konuşma yaptığını, daha sonra geç saatlerde araçlarla tugaya döndüklerinde darbe girişiminin yapıldığını öğrendiklerini, komutanlarına karşı geldiğinde ise Eruh 2’nci Tabur Komutanı İsmet Çehreli’nin emre itaat etmeyenlerin yargılanacağını, Tugay komutanının emriyle "marsa gidin dersem, marsa gideceksiniz" dediğini iddia etti. İpek, askerin mantığında itaat olduğundan komutanlarına itaat ettiklerini söyledi.

Diğer sanıklar da ifadelerinde, Eruh Komando Taburunun en seçkin komando birliği olduğunu ve bu birliğin teröristlerle çatışmaya katılmak ve “operasyon var” diye kandırılarak aynı zamanda valiliğin emniyetini alması için Eruh’tan Siirt’e kaydırıldığını söyledi. 15 Temmuz’da geç saatlerde 3’üncü Komando Tugay Komutanlığına döndüklerinde dönemin 2’nci Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Çehreli ile bazı bölük komutanları arasında tartışma yaşandığı, Çehreli’nin emre itaat etmeyen bölük komutanlarına sıkıyönetim ilan edildiğini, eski Siirt 3’üncü Komando Tugay Komutanı Ahmet Şimşek’in sıkıyönetim komutanı olduğunu, emirlere karşı gelenlerin sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanacağını iddia etti.

Sanıklardan İrfan Bulut ve Emre Yüksel ise Eruh 2’nci Komando Taburunda görevdeyken Siirt’te hendek operasyonu yapılacağı talimatı üzerine kendi birliklerinin şehir merkezine çağrıldığını, valiliğin emniyetini almaya gittiklerini sandıklarını iddia etti. Sanıklar, o sırada elinde bayrak olan kalabalığı gördüklerinde darbe girişimi olduğunu anlayamadıklarını, meskun mahal operasyonuna çıktıklarını zannederek, o an 6-8 Ekim Kobani benzeri olaylarla karşı karşıya kalmış olabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Sanıklardan Ömer Faruk Çıra da olay günü tabur komutanı olarak görev yaptığı birlikten valilik önüne getirildiklerini, darbe teşebbüsünü 3’üncü Komando Tugay Komutanlığı’na geri döndüklerinde öğrendiğini aktardı. Karşı geldiklerinde "Sıkıyönetim mahkemeleri kuruldu, yargılanırsınız, emre itaatsizlik eden yargılanır, burası Patagonya ordusu değil" diye tehdit edildiklerini aktaran Çıra, kanunsuz emir kimden gelirse gelsin buna uymayacaklarını komutanlarına söylediğini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.