Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Metroda Bomba Şakası Davasında ’Basket Topu’ Savunması

Kadıköy-Kartal metrosunda ’Bomba var Allahu Ekber’ diyerek vagona çanta attıkları iddia edilen 3 lise öğrencisi ilk kez hakim karşısına çıktı. Öğrenciler, içinde basketbol topu olan çantayla kendi aralarında oynadıklarını, ’bomba...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kadıköy-Kartal metrosunda ’Bomba var Allahu Ekber’ diyerek vagona çanta attıkları iddia edilen 3 lise öğrencisi ilk kez hakim karşısına çıktı. Öğrenciler, içinde basketbol topu olan çantayla kendi aralarında oynadıklarını, ’bomba var’ diye başkasının bağırdığını öne sürdü.
Kadıköy-Kartal metro hattı Ünalan durağında, vagonun içine çanta atarak ’Bomba var Allahu Ekber’ diye bağırdıkları iddia edilen 3 genç bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul Anadolu 5’inci Çocuk Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, müşteki İstanbul Ulaşım Sanayi Tic. A.Ş. adına avukat Hasan Emre Okumuş, müşteki Hasan Gündoğdu ve 18 yaşından küçük sanıklar Muhammed Ö.(17), Yağız K. (17) ve Atakan Y.(16) ile avukatları hazır bulundu. İddianamenin okunmasının ardından, 18 yaşından küçük oldukları için yasada suça sürüklenen çocuk olarak geçen sanıkların kimlik tespitlerine geçildi. Duruşmada ilk olarak Muhammed Ö’nün ifadesi alındı.
"ÇANTADA TOP VARDI, YOLCULAR BUNU GÖRDÜ"
Diğer sanıklarla birlikte İstanbul Kadıköy Lisesi’nde okuduklarını ve olay günü okuldan çıktıklarını anlatan Muhammed Ö, ifadesinde, "O gün basket maçımız vardı. Eve gitmek için metroya binecektik. Çanta bendeydi, metroya doğru indik. Kartal yönüne doğru giden metroya bindik. Karşılıklı oturduk. Çantayı karşılıklı birbirimize doğru yuvarlıyorduk. Çantanın içini de açtık, perondaki yolcular içinde top olduğunu gördüler. Bizim bulunduğumuz peronda herhangi bir gerginlik yoktu. Ünalan durağına geldiğimizde antrenmanım olduğu için inecektim. Terli olduğum için kapşonum kapalıydı. Metro Ünalan’da durduğunda kapılar açıldı. Ben çıktım. Arkadaşlarım vagondaydı. Toplar Atakan’a zimmetliydi. Onun eve götürmesi gerekiyordu. Kapıdan Atakan’a ’al topu’ diye çantayı içeri bıraktım. Bu anda hiçbir panik yoktu. Atakan çantayı yerden aldı. Vagonun sonlarına doğru binen bir yolcu bomba diye bağırdı. Ben oradan çıktım" diye konuştu.
"BİZ DEĞİL BAŞKASI ’BOMBA VAR’ DİYE BAĞIRDI"
Sanık Yağız K., Muhammed Ö.’nün ifadesini tekrar ederek, "Elimizdeki çantayla kendi aramızda şakalaşıyorduk. Ayrıca etraftakiler de bunu görmüştü. Hatta içlerinde bazıları şakamıza güldü. Bu çanta antrenörümüz tarafından Atakan’a zimmetlenmişti. Fakat Oğulcan’da kaldı. O da Ünalan durağında indi, çantanın kendinde kaldığını fark edince ’Al çantayı diyerek’ bize doğru attı. O sırada sonradan isminin Büşra olarak öğrendiğimiz bayan bomba diye bağırdı" dedi. Diğer sanık Atakan Y. de arkadaşlarının ifadesini tekrar ederek suçlamaları reddetti.
"VİDEO GETİRTİLSİN”
Müvekkillerinin bomba diye bağırdığı iddialarını reddeden avukat Ali Say, "Bomba diye bağırarak olayı bu şekle sokan Büşra Y. isimli şahıstır. Olay günü Göztepe istasyonundan dışarı çıktıktan sonra da görüşlerini basın mensuplarına ifade etmiştir. Bu videonun getirtilmesi halinde müvekkillerin ne derece doğru söyledikleri anlaşılacaktır" ifadelerini kullandı.
"TAM 51 DAKİKA SEFER YAPILAMADI"
Duruşmada daha sonra müşteki İstanbul Ulaşım avukatı Hasan Emre Okumuş söz aldı. Avukat Okumuş, olay nedeniyle 51 dakika sefer yapılamadığını belirterek, "Bir araç da seferden kaldırılmış, bu nedenle maddi zarar oluşmuştur. Zarar miktarını daha sonra bildireceğiz. Katılma talebimiz vardır" dedi.
Bunun üzerine sanıkların avukatı, oluşan zararın müvekkillerinden kaynaklanmadığını, sistemi otomatik olarak orada bulunan güvenlik görevlisinin durdurduğunu öne sürdü. Ara kararını açıklayan mahkeme, Metro İstanbul Sanayi’nin katılma talebini kabul etti. Sanıkların sosyal inceleme raporlarının düzenlenmesi için psikolog ile görüştürülmelerine karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 4 Mart 2016 tarihinde 3 öğrenciden Muhammed .Ö.’nün yanında taşıdığı çantada okula ait 3 adet basketbol topunun olduğu belirtildi. İddianamede, metronun Ünalan istasyonuna gelmeden çocukların aralarında plan yaptıkları belirtildi. Plan gereği Ünalan durağında inen Muhammed Ö.’nün metronun kapısı kapanmadan önce elindeki çantayı "Allahu Ekber" diyerek vagon içerisine fırlattığı ve metroya binmeden peronda yoluna devam ettiği anlatıldı.
4’ER YIL 8’ER AYA KADAR HAPİS İSTEMİ
Sanıkların "Halk arasında korku ve panik oluşturmak amacıyla tehdit" ve "Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçlarından 2’şer yıldan 4’er yıl 8’er aya kadar hapis cezası isteniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.