Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lice Davası’da Bir Numaralı Sanık İlk Defa Duruşmaya Geldi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü olayla ilgili duruşma devam ederken davanın bir numaralı sanığı emekli albay 70 yaşındaki...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü olayla ilgili duruşma devam ederken davanın bir numaralı sanığı emekli albay 70 yaşındaki sanık Eşref Hatipoğlu ilk defa duruşmaya katıldı. Hatipoğlu, mağdur avukatlarının ’Ne ile suçlandığınızı biliyor musunuz?’ sorusuna Hatipoğlu, ’’Buraya top oynamaya değil, savunma yapmaya geldik. Neyle suçlandığımı biliyorum’’ dedi.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22-23 Ekim 1993 tarihlerinde yaşanan ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile birlikte 16 kişinin yaşamını yitirdiği davanın duruşmasına devam edildi. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya geniş güvenlik önlemleri altında getirilen 70 yaşındaki sanık Eşref Hatipoğlu ile müşteki avukatları arasında sık sık gerginlikler yaşandı. Davanın başlamasından hemen sonra müşteki avukatları, iddianamenin bir kez de sanığın yüzüne karşı okunmasını talep etti. Hatipoğlu’nun avukatının itirazı üzerine mahkeme heyeti, müşteki avukatların talebini reddetti. Bunun üzerine Diyarbakır Barosu üyesi Avukat Fethi Gümüş, sanık sırasında oturan 70 yaşındaki Eşref Hatipoğlu’na, ’’Sen neyle suçlandığını biliyor musun? Neyle suçlandığını biliyorsan bize anlat’’ dedi.
Avukatın bu sorusuna karşı Hatipoğlu, ’’Buraya top oynamaya değil, savunma yapmaya geldik. Neyle suçlandığımı biliyorum’’ dedi. Müşteki avukatların bazı sorularını gizli bilgi niteliğinde olduğu gerekçesiyle yanıtlamayan Eşref Hatipoğlu ile müşteki avukatları arasında PKK’ya hitap şekli yüzünden de gerginlik yaşandı. Katliam günü bir çatışma olmadığını, resmi kayıtlara göre 400 ev, 249 işyerinin tamamen yakılıp yıkıldığını 17 kişinin öldüğünü ifade ederken örgütün adını PKK’liler olarak dile getiren avukat Gümüş’e tepki gösteren Hatipoğlu, "Önce o örgütün adını nasıl telaffus edeceğini öğren" dedi. Avukat, "Siz farklı söylersiniz, biz farklı farklı söyleriz" dedi. Hatipoğlu’da, "Biz derken neyi kastediyorsunuz. Siz kimsiniz" diyerek sert tepki gösterdi.
Araya giren mahkeme başkanı her iki tarafı uyararak duruşmaya devam etti. Davada bir başka dikkat çeken konu, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldüren mermi çekirdeğinin adli emanette olmadığı ortaya çıktı. Sanık Hatipoğlu, "Mermi çekirdeğinin adli emanete alınmadığını biliyorum" dedi.
70 YAŞINDAKİ KOMUTAN TÜM İDDİALARI YALANLADI
Haklarında, ’Taammüden öldürme’, ’Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ’Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanıklardan, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu suçlamaları kabul etmedi.
Hatipoğlu, "Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı faili meçhul cinayet dosyalarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun, 1993’te uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümüyle ilgili, 20 yıllık zaman aşımına gireceği gün hazırladığı iddianame kabul edildi. 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili suçlanıyorum. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum" dedi.
DURUŞMADA SİVİL KORUMALAR KORUDU
Avukatı Mehmet Eren Turan, asker ve sivil polis korumalarıyla birlikte duruşmaya katılan 70 yaşındaki Emekli Albay Eşref Hatipoğlu, öldürülen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın sınıf arkadaşı olduğunu, kendisine komplo kurulduğunu belirtti. Hatipoğlu’nun ifadesinde şunları söyledi:
"Bahtiyar Aydın’ın şehit edildiği gün aynı helikopterdeydik. Lice’ye inmeye birlikte karar verdik. Lice’ye operasyon veya çatışma esnasında gitmedik. Aydın ile aile dostuz ve devre arkadaşıyız. Sık sık görüşürdük. Aydın, belirli güçler tarafından öldürüldü. Ekim 1993’te Lice’de PKK’lılar eylem yaparak terör estiriyordu. Başarılı bir operasyon ile devlet hakimiyeti sağlandı. Bu operasyonda 14 terörist öldürülmüştür. Bu olaylar Avrupa İnsan Hakları Komisyonu tarafından yerinde incelenmiş ve Lice halkına zarar verecek işlem yapılmadığı rapor edilmiştir. Ben yıllarca teröre karşı savaştım. İnsan kendi arkadaşını neden öldürsün? Orada ne ben ne de askerim, sivil halka ateş etmiştir. Helikopter iner inmez karşıdan ateş edildi. Bu ateş sırasında Bahtiyar Aydın vurulup şehit oldu. Olayla ilgili tutulan tutanakların hepsi doğrudur. Benim terör örgütü kurup, yönettiğim ve 14 kişiyi tek başına katlettiğim gibi akla hayale gelmez iddialar var. Asılsız olan suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. Sabah başlayan duruşmaya öğlen 13.00’te ara verildi. Duruşma öğleden sonra da sürecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.