Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kum İşçileri, İşten Atılan Arkadaşları İçin Eylem Yaptı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kuvars kumu üretimi yapan madende 7 işçinin işine son verilmesini protesto eden arkadaşları eylem yaptı.Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Terzi Köyü’nde kuvars kumu maden ocağında çalışan işçiler iddiaya göre...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 19:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kuvars kumu üretimi yapan madende 7 işçinin işine son verilmesini protesto eden arkadaşları eylem yaptı.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Terzi Köyü’nde kuvars kumu maden ocağında çalışan işçiler iddiaya göre sendikalı olmak için çalışma başlatınca işveren 7 işçinin işine çeşitli gerekçelerle son verdi. Maden ocağında işçilerle firma yöneticileri arasında dün yaşanan tartışma sonrası çıkan kavgaya jandarma müdahale etti. 7 işçinin işten çıkarıldığını öğrenen diğer maden işçileri arkadaşlarına destek vermek için bu gün eylem yaptı. Dev Maden Sen tarafından organize edilen eyleme işçilerin yanı sıra aileleri ve CHP Kdz. Ereğli İlçe Teşkilatı Başkanı Sertan Ocakçı ve bazı yöneticilerde destek verdi.
Maden işçileri ile aileleri işverene tepki göstererek işten atılan işçilerin yeniden işe alınmasını istedi. İşçiler adına açıklama yapan Dev Maden Sen örgütlenme sorumlusu Mustafa Alkış, kuvars kumu üretimi yapan madende işçilerin sağlıklarının tehlikede olduğunu savundu. İşçilerin 6,5 yıldır aynı iş yerinde çalışmalarına rağmen kendilerine asgari ücret ödendiğini belirten Alkış, “Çalışma koşullarının kötüleşmesine, yıllardır çalışmalarına rağmen maaşlarının halen asgari ücret sınırında olmasına, işçi sağlığı ve işçi güvenliği tedbirlerinin uygulanmamasına, işçilere verilen sözlerin hiçbirisinin tutulmamasına ve iş yerindeki keyfi uygulamalara karşı işçi arkadaşlarımız Dev Maden Sendikasına örgütlendiler. Bu örgütlenmeyi engellemek isteyen işveren önce işçileri tehdit etmeye başladı. İşveren vekili işçileri ‘Hepinizin kellerini alacağız, Terzi Köyü’nü bitireceğiz, işletmeyi kapatıp hepinizi işsiz bırakacağız’ gibi tehditlerle yıldırmaya çalışırken, diğer yandan işçilerin aileleri ile görüşüp tehdit ederek madende çalışan diğer eş ve akrabalarını işten atmakla tehdit ederek sendikal mücadeleden vazgeçirmeye çalıştı” dedi.
Alkış konuşmasında ayrıca işletme şefinin kendisini bir işçiye dövdürüp fotoğraflarını çekerek darp raporu aldığını iddia etti Bazı işçi aileleri de çocuklarının işten atılmalarına tepki göstererek, işverenden çocuklarına kötü muamelede bulunmaktan vazgeçmesini istedi.
Borcam Madencilik yetkilileri ise iddia edildiği gibi işletme şefinin kendisini dövdürmediğini, kavgaya ayırmaya çalıştığı sırada üç işçi tarafından darp edildiğini ve olaya ilişkin olarak şikayette bulunduğunu ifade etti. Maden işletmesi yöneticileri ayrıca işçilerin sendikalaşma çalışmalarına engel olacak bu güne kadar hiçbir harekette bulunmadıklarını belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.