Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kapalıçarşı’da Kendilerini Kilitleyen Esnaf Serbest

Fatih’teki tarihi Kapalıçarşı içerisindeki Sandal Bedesteni’nde, dün sabahtan itibaren kapılarına kilit vurarak eylem yapan 20 esnaf, gün boyu yetkililer ile aralarında geçen ikna çabaları sonuçsuz kalınca, akşam saatlerinde polis müdahalesi...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2015 04:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2015 04:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fatih’teki tarihi Kapalıçarşı içerisindeki Sandal Bedesteni’nde, dün sabahtan itibaren kapılarına kilit vurarak eylem yapan 20 esnaf, gün boyu yetkililer ile aralarında geçen ikna çabaları sonuçsuz kalınca, akşam saatlerinde polis müdahalesi ile gözaltına alındı. Müdahale sırasında Özel Harekat timleri, çevik kuvvet ekipleri, itfaiye ve sağlık ekipleri tedbir alırken, gözaltına alınan 20 esnaf, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
Fatih’teki tarihi Kapalıçarşı içerisindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan halı, turistik eşya, çanta, takı ve giysilerin satıldığı dükkanların da bulunduğu bedestenin kapısına, Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatının asılmıştı. Tebligatın asılmasının ardından, 20 esnaf dün sabah saatlerinde kendilerini bedesten içerisine kilitleyerek eylem başlamıştı. Tebligatta esnaflardan 22 Nisan tarihine kadar dükkanlarını tahliye etmesinin istenmesi üzerine, bedestenin 4 ana kapısına kilit vuran esnaf kendilerini içeri kilitledi. Kapının arkasına barikat kuran esnaf, polislerin içeri girmesini engelledi.
POLİS MÜDAHALESİYLE 20 ESNAF GÖZALTINA ALINDI
Yetkiler ile esnaf arasında gün boyu süren ikna çalışmalarına rağmen, dükkanlarından ayrılmamak konusunda kararlı olan esnafın bedesteni boşaltmaması üzerine, saat 23.30 sıralarında çok sayıda çevik kuvvet ekibi bedestenin bulunduğu Kapalıçarşı’ya girdi. Bu sırada olay yerine çağırılan itfaiye aracı da Kapalıçarşı’nın Nuriosmaniye Kapısı’na yanaştırıldı. Polisin, bedestenin kilit vurulan kapılarını açmak için itfaiyeden destek aldığı öğrenildi. Tedbir amaçlı olay yerine gelen Özel Harekat polislerinin de ellerindeki kalkan ve uzun namlulu silahlarla Kapalıçarşı’ya girdiği görüldü. Kısa bir süre içerisinde bedestene giren polislerin, içeride bulunan yaklaşık 20 esnafı gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltındaki esnaf, çarşının giriş kapısına yanaştırılan çevik kuvvet otobüslerine bindirildi.
ESNAF YAKINLARI ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİ
Otobüslerin çıktığı sırada çevrede toplanan bazı esnaf yakınları, alkış tutarak yaşanan olayı protesto etti. Çevik kuvvet ekipleri, gözaltına alınan kişilerin bulunduğu otobüs ile alkış tutan esnaf arasında etten duvar ördü. Gözaltındaki esnaf, Beyazıt Polis Merkezi’ne götürüldü.
ESNAF SERBEST BIRAKILDI
Polis müdahalesi ile gözaltına alınan 20 kişi, Beyazıt Polis Merkezi’nde yapılan Genel Bilgi Taraması (GBT) testi ve alınan sorgularının ardından saat 01.15 sıralarında serbest bırakıldı. Esnaf, polis merkezi dışında kendilerini bekleyen yakınları ve esnaf arkadaşları tarafından sevinç gösterisiyle karşılandı.
“OPERASYON YAPILACAĞINI ÖĞRENİNCE IŞIKLARI SÖNDÜRDÜK”
Gözaltına alınan ve daha sonra sağlık gerekçesiyle serbest bırakılan bir esnaf, kapılara barikatlar kurduklarını belirterek, “Sabahtan beri bekledik. Öğlene kadar hiçbir şey yoktu. Öğleden sonra polisler kapıları yoklamaya başladı. Biz artık daha çok tedbir almaya başlamıştık. Her kapıda arkadaşlarımız nöbet tutuyordu. Hangi kapıyı yokladılarsa o noktaya yoğunluk gösteriyorduk. En son akşam operasyon yapılacağını duyunca ışıkları söndürdük. Biz en son sabah karnımızı doyurmuştuk. Aç karnımızla mücadele etmeye devam ettik. Akşam namazımızı kıldık. Son mücadelemizi verdik. Orta ve güney kapısına bütün polisler yığıldı ve bize çıkmamızı söylediler. Çıkmazsak işlem yapılacağını ve bu nedenle uzlaşmak istediklerini belirttiler” dedi.
“ÖLENE KADAR BURADAYIZ”
Esnaf şöyle devam etti;
“Biz büyüklerimizle uzlaşılmasını istedik. Fakat büyüklerimizle de uzlaşmaya varılmayınca onlar daha çok bize yüklenmeye başladı. Kapıların arkasında durmamamız söylendi. Biz de ölene kadar buradayız dedik. Kendimizi gerekirse yakacağız dedik. Düşünüyorduk da çeşitli eylemler yapıp kendimize zarar vermeyi. Ama her şey bir anda oldu. Orada kapıyı patlatacaklarını hiç tahmin etmedik. Çünkü tarihi kapı olduğu için orada biz kapıya yüklenirken, birdenbire kapı patladı ve kapı ortadan ayrıldı. Bazı arkadaşlarımız geriye kaydı. Ben fenalık geçirdim. Arkadaşlarımı arkadan kelepçelediler. Bu benim çok zoruma gitti. Kapıyı açtıklarında bir gaz attılar. Biz gaz atmayın dedik. Biz size karşı bir mücadele içinde değiliz dedik. Biz sadece sesimizi duyurmak istiyorduk. Bir müdür geldi. Bize, “bunu yapmasaydınız keşke gençler” dedi. “Dışarıda büyükleriniz keyfi yerinde size talimat veriyorlar. Siz burada çile çekiyorsunuz” Biz de dedik burada hep beraber ekmek yiyoruz dedik. Daha sonra bizi toplayım araca bindirdiler. Fenalık geçirdiğim için beni serbest bıraktılar.”
ESNAFIN DİRENİŞİ CEP TELEFONU KAMERASINA YANSIDI
Dükkanlarını terk etmeyen esnafın bedesten içerisindeki anları bir cep telefonu tarafından kayıt altına alındı. Görüntülerde, esnafın kapılara yığılarak set oluşturduğu görülüyor. Arkadan gelen bir ses ise, “Yaslanın kapılara, kesinlikle içeri girmelerine izin vermiyorsunuz. Herkes kapılarına sahip çıksın. Kimseye geçit yok arkadaşlar, ne olursa olsun terk etmiyoruz. Ne olursa olsun kapıları bırakmıyoruz. Ne derlerse desinler kimse konuşmayacak onlarla. Söyleyin dışarıdaki arkadaşlara, muhataplarınız dışarıda deyin. Gitsinler bizim sözcülerimiz ile konuşsunlar. Kesinlikle biz hiçbir şey konuşmuyoruz ve kapıları açmıyoruz. Kimse görev yerini terk etmesin. Polise geçit yok arkadaşlar” diyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.