Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Kaçma ihtimalim yok' dedi, böyle enselendi!

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından Mustafa Gülcü ile halen İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Celal Uzunkaya'ya kumpas kurdukları öne sürülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan sanıkların yargılanmasına başlandı. Duruşmada ilginç anlar yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Kaçma ihtimalim yok' dedi, böyle enselendi!
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 6'sı bu davadan, 2'si başka suçlardan tutuklu bulunan 8 sanık ile 7 tutuksuz sanık ve avukatlar katıldı. Kimlik kontrolünün ardından duruşma Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alındı.

İzmir Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından hazırlanan iddianamenin okunmasının ardından savunma yapan, soruşturma sırasında Organize Suçlar Bürosu Amiri olan ve başka suçtan tutuklu bulunan sanık Yusuf Usşen, FETÖ'nün okullarında okumadığını, dershanelerine gitmediğini, hayatı boyunca FETÖ ile hiçbir bağlantısını olmadığını belirterek, suçlamaları kabul etmediğini, amirlerinin verdiği talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

Tutuklu sanık Hakan Tan, örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmediğini, istihbarat birimlerinden gelecek raporların da kendisini haklı çıkaracağını, dava sonunda beraat edeceğine inandığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

'KAÇMA İHTİMALİM YOK DEDİ"

Cumhuriyet Savcısı Alpay Özbek, İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya'nın suçtan zarar görmesi nedeniyle davaya müdahillik talebinin kabul edilmesi, tutuklu sanıklar Erkan Değer, Hakan Tan, İbrahim Kaya, Sabri İlgüy, Mehmet Eruzun ve Engin Öztürk'ün tutukluluk halinin devamı, Mehmet Emin Çakıcı, Emin Göktaş, Behzat Tuzcu, Hakan Arık hakkında tutuklanmaları yönünde yakalama kararı çıkartılması, Seydi Ali Duru, Ahmet Pek, Nazmi Ardıç, Fatih Ulukaya ile Mustafa Çil'in tutuklanması yönünde mütalaasını verdi.

Eski İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Mustafa Çil, "İzmir'deki askeri casusluktaki kumpas davasında adli kontrol şartıyla serbest kaldım, kaçma ihtimalim yoktur. Tutuklanmamı gerektirecek yeni somut delil ortaya çıkmamıştır. Tutuklanmam yönündeki talebin reddine karar verilmesini istiyorum." beyanında bulundu.

DURUŞMA SALONUNDAN KOŞARAK KAÇTI


Mahkeme heyetinin verdiği arada, duruşma salonundan koşarak kaçan Çil, kovalama sonrası adliyede görevli polislerce yakalanarak duruşma salonuna getirildi.

Yaklaşık bir saatlik aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Tan ve Kaya'nın tahliye edilmesine, Çakıcı, Göktaş, Tuzcu ve Arık hakkında tutuklanmaları yönünde yakalama kararı çıkartılmasına, bu davanın tutuksuz sanıkları Ardıç ile Çil'in tutuklanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

OPERASYON VE İDDİANAME

İzmir Başsavcıvekili Okan Bato tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, 2009'da dönemin Emniyet Genel Müdür yardımcılarından Mustafa Gülcü ile halen İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Celal Uzunkaya hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturmasında kumpas" iddiaları doğrultusunda 31 Mart'ta eş zamanlı olarak operasyon gerçekleştirilmişti. Operasyonda, "FETÖ/PDY üyesi oldukları, örgüt adına faaliyet yürüttükleri, soruşturmayı yönlendirme adına deliller uydurdukları" iddiasıyla aralarında bazı emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi gözaltına alınmış, mahkemeye sevk edilen 6 kişi tutuklanmıştı.

KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla takibe aldıkları gruba yönelik 2009'da operasyon gerçekleştirmiş, grubun elebaşısı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran ile 4 kişiyi gözaltına almış, dönemin Emniyet Genel Müdür yardımcıları Gülcü ve Uzunkaya da operasyon kapsamında ifade vermişti. 7 kişi hakkında hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, “suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamalarıyla Uzunkaya ve Gülcü'nün 6'şar yıl hapsi istenmişti.
Kararnameyle “başka bir göreve atanmak üzere” Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınan Uzunkaya ve Gülcü'ye yargılama sonunda verilen 3 ay 10 gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuş, iki müdür, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yürüten özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sonrası 11. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar hakim karşısına çıkarak beraat etmişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bato tarafından hazırlanan iddianamede, 26 sanık hakkında "terör örgütü üyesi olma", "terör örgütü kurma ve yönetme", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "iftira" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlamaları yöneltildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.