Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran’dan İsveç’e vatandaşlık tepkisi

İran, İsrail İstihbarat örgütü MOSSAD’a casusluk yapan bir İranlı’ya vatandaşlık vermesi üzerine İsveç’in Tahran Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2018 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2018 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İran, İsrail İstihbarat örgütü MOSSAD’a casusluk yapan bir İranlı’ya vatandaşlık vermesi üzerine İsveç’in Tahran Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

İsveç, hafta sonu İsrail İstihbarat örgütü MOSSAD’a casusluk yaptığı ifade edilen İran Ahmed Rıza Celali’ye vatandaşlık vermişti. İsveç’in bu kararının ardından karşı adım atan İran, İsveç’in Tahran Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Dışişleri Bakanı Sözcüsü Bahram Kasımi tarafından çağrılan İsveç’in Tahran Büyükelçisi Helena Sangelan’a, İran İslam Cumhuriyeti’nin durum hakkındaki ciddi tepkileri iletildi. Kasımi ise İsveç’in kararını “olağandışı, şüpheli ve düşmanca” olarak nitelendirdi. İranlı Sözcü Kasımi, Tahran’ın İsveç Büyükelçisini, vatandaşlık geçiş talebini onaylamadıklarını ve Celali’nin İran vatandaşı olduğunu ifade etti. İran hükümetince yapılan resmi açıklamada dünyanın hiçbir yerinde suçunu itiraf etmiş ve gözaltında bulunan birinin çifte vatandaşlık hakkını bu şekilde kullanamayacağı belirtildi. Kasımi, “Herhangi bir ülkenin hiçbir koşulda İran’ın içişlerine karışmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullanırken, İsveç Büyükelçisi ise ülkesini konuyla ilgili bilgilendireceğini aktardı.

Casusluk yaptığı iddia edilen Ahmed Rıza Celali, 2016 yılında İran’a yaptığı bir seyahat esnasında yakalanmıştı. Soruşturma kapsamında itirafçı olan Celali, İsrail İstihbarat örgütü MOSSAD’a casusluk yaptığını ve İranlı bir bilim adamını öldürdüğünü kabul etmişti. Geçtiğimiz Aralık ayında İran Yüksek Mahkemesi, Celali’nin infazına karar vermişti. İsrailli araştırmacı gazeteci Ronen Bergman, Şubat ayında yayınladığı bir kitabında İsrail hükümetinin başta İranlı ve Alman nükleer bilimcileri hedef alan bu tarz 2 bin 700 suikastın bulunduğunu yazmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.