Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İngiliz Akademisyene İlk Duruşmada Beraat

Gözaltındaki akademisyenlere destek için geldiği İstanbul Adalet Sarayı girişinde gözaltına alınan İngiliz akademisyen Christopner Stephenson “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat...

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2016 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2016 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gözaltındaki akademisyenlere destek için geldiği İstanbul Adalet Sarayı girişinde gözaltına alınan İngiliz akademisyen Christopner Stephenson “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanık Christopner Stephenson ve avukatları katıldı. Aralarında, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine destek açıklaması yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan ve geçtiğimiz haftalarda tahliye edilen Esra Mungan ve Kıvanç Ersoy’un da bulunduğu birçok akademisyen de duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı İbrahim Gözükara, iddianameyi Türkçe olarak okudu. Stephenson’a haklarını ve suçlamaları anlatan başkan Gözükara savunmasını Türkçe yapıp yapamayacağını sordu. Stephenson, Türkçe bildiğini belirterek hazırlamış olduğu yazılı savunmasını okudu.
İddianamede “Terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlandığını kaydeden Stephenson, “Bunu hiçbir zaman yapmadım. Çantamdaki broşür ısrarla davetiye olarak adlandırıldı. Broşür Fransızca bir kelimedir ve birkaç sayfadan kitapçıktır. Davetiyeleri hiçbir zaman çantamdan çıkarmadım ve hiç kimseye vermedim. Beni buraya getiren barış isteğimdir. Hala da istiyorum” dedi.
“ANKARA MİTİNGİNE DE GİTTİM”
Olay günü arkadaşlarına destek olmak için adliyeye geldiğini ifade eden Stephenson, “Bu ülkede çocuk büyüten bir baba olarak ülkedeki barış ile ilgilenmekten daha doğal bir şey yok. 10 Ekim 2015 günü Ankara’da üye olduğum sendikanın çağrıcısı olduğu bir barış mitingine katıldım. Ankara Garı önünde patlayan canlı bombalardan 20 metre kadar uzaktaydım. Yara almadım ama ömrüm boyunca bir daha görmek istemediğim sahnelere şahit oldum. Terör ve şiddetin çirkin yüzünü gördüm" ifadelerini kullandı.
SUÇ UNSURLARI OLUŞMADIĞINDAN BERAAT ETTİ
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, ’terör örgütü propagandası’ yapmak suçunun unsurları oluşmadığından sanığın beraatine karar verdi. Stephenson’a destek olmaya gelenler, kararı alkışlarla karşıladı. Stephenson, kararın ardından eşi Filiz Stephenson ile birlikte adliye önündeki alanda basın açıklaması yaptı.
“BARIŞ İSTEMEK SUÇ DEĞİL”
Stephenson, “Beraat ettim. Adalet yerini buldu. Sevinçliyim ama benim için buruk bir sevinç. Bir sürü başka kişi için de adaletin yerini bulması lazım. Desteğe geldiğim arkadaşlarımın da, daha önce tutuklanan arkadaşlarımın da beraat etmesi lazım. Barış istemek suç değil. Hala barış istiyorum. Bunun için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Stephenson, Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları günlerde gazetede yayınlanan haberler nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanan Prof.Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun da beraat etmesini istediğini söyledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Christopner Stephenson, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine destek açıklaması yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan akademisyen arkadaşlarını görmek için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelmişti. Adliye girişinde yapılan aramalarda çantasından 10 adet bildiri çıktığı iddia edilen Stephenson gözaltına alınmıştı. Savcılık sorgusunun ardından sınır dışı edilmesi talebiyle Göç İdaresi Başkanlığı’na gönderilmişti. Stephenson bu süreci beklememek için kendi imkanlarıyla yurt dışına gitmiş, hakkında sınır dışına ilişkin herhangi bir karar verilmemesi üzerine Türkiye’ye dönmüştü. Savcılık, Christoper Vames Keneth Stephehson’ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.