Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, kaçak sigara operasyonunu canlı izledi

Gümrük Muhafaza Ekipleri Zeytinburnu Açıklarında Bir Gemide Gerçekleştirdikleri Operasyonda, 3 Milyon 300 Bin Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Komuta Kontrol Merkezinden Operasyonu Canlı Olarak İzledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2016 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, kaçak sigara operasyonunu canlı izledi
Gümrük Muhafaza ekipleri İstanbul Zeytinburnu açıklarında bir gemide gerçekleştirdikleri operasyonda, 100 ton 464 kilogram ağırlığında 3 milyon 300 bin paket kaçak sigara ele geçirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Komuta Kontrol Merkezi’nden operasyonu canlı olarak takip etti. Akaryakıt ve sigara kaçakçılığında ciddi başarılar elde ettiklerini belirten Bakan Tüfenkci, "Yılbaşından bu yana toplam 67 milyon 802 bin lira değerinde 8 milyon 91 bin sigara yakalandı" dedi.
Edinilen bilgiye göre, istihbarat bilgileri ve diğer kaynakları değerlendiren Bakanlık personeli deniz yolu ile yüklü miktarda kaçak sigara sevkiyatı yapılacağı bilgisine ulaştı. Elde edilen önemli bilgileri değerlendiren Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü operasyon birimi, İstanbul Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile birlikte geniş çaplı araştırma ve inceleme başlattı.
Sigara kaçakçılığı konusunda çıkış ve varış ülkeleri itibariyle riskli olarak değerlendirilen gemiler Bakanlık Komuta Kontrol Merkezinde gemi takip sistemi üzerinden takibe alındı. Yürütülen çalışmalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Magosa Limanından sigara yükü alarak Ukrayna’nın Skadovsk Limanı’na gitmek üzere hareket eden Moldova Bayraklı, bir kargo gemisi riskli olarak değerlendirildi. Ukrayna’ya götürmek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden yükünü teslim alan gemi Türk Karasularına girmesinden itibaren hem Komuta Kontrol Merkezinde Otomatik Tanımlama Sistemi (AİS) üzerinden, hem de Gümrük Muhafaza ani müdahale ve devriye botları tarafından fiziki olarak izlemeye alındı. Riskli gemi İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaptıktan sonra Ukrayna açıklarında bir süre seyrine devam etti. Kısa süre sonra ise İstanbul Boğazı’ndan Küçükçekmece’ye doğru yöneldi.
Hedef şaşırtmak istediler
Geminin, Türk karasularına ikinci kez girmeden önce sigara yükünü Karadeniz açıklarında başka bir gemiye boşaltması ihtimaline karşı, fiziki takip Sahil Güvenlik biriminden destek alınarak müştereken sürdürüldü. Gemide herhangi bir yük bulunmadığının beyan edilmesine rağmen yapılan çalışmalarda kaçak sigara yükünün halen gemide bulunduğu, hedef şaşırtmak amacıyla Ukrayna’da yükü tahliye etmiş gibi evrak tanzim edildiği bilgisi alınması üzerine takibe devam edildi.
Geminin ülke sınırlarına yanaşması üzerine Gümrük Muhafaza emrinde kullanılmakta olan hizmet botu ve Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığına bağlı bot ile gemiye çıkıldı. Yapılan arama ve kontrollerde geminin sigara yüklü olduğu görüldü. Resmi kayıtlarda ise geminin Ukrayna’nın Skadovsk Limanı’na gitmiş ve yüklerini burada boşaltmış gibi gösterildiği anlaşıldı.
Denizlerde rekor yakalama
Operasyonda, 100 ton 464 kilogram ağırlığında 3 milyon 300 bin paket sigaraya el konuldu. Kaçak sigaraların gümrüklenmiş değerinin 28 milyon 500 bin TL olduğu tespit edildi. Gümrük Muhafaza ekiplerinin çalışmaları sayesinde kaçakçılık olayı nedeniyle devletin uğrayacağı 23 milyon vergi kaybı da önlenmiş oldu. Diğer taraftan, Türk uyruklu 6 kişi hakkında kaçakçılık kanununa muhalefetten soruşturma başlatıldı. Yakalanan sigaralar ile ilgili menşe tespit ve sayım çalışmaları devam ediyor.
Bakan Tüfenkci, Komuta Kontrol Merkezi’nden operasyonu canlı olarak takip etti
Operasyonu Bakanlık içerisinde bulunan Komuta Kontrol Merkezi’nden canlı olarak izleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sigara ve tütün mamulleri kaçakçılığının, yasadışı ticaretin yanında organize suç ve terör örgütlerine finansman sağlamakta kullanıldığını söyledi. Yapılan operasyonların ülke güvenliği ve kamu düzenine yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin kaçakçılıkla mücadele konusunda önemli aşama sağladığının altını çizdi.
Bakan Tüfenkci, kaçakçılıkla mücadelede önemli bir aşama kaydedildiğini belirterek, "Çok ciddi anlamda teknolojiye yaptırım yaptık. Akaryakıt ve sigara kaçakçılığında çok ciddi başarılar elde ettik. Araç takip, gemi takip sistemlerimiz var. Bunların tamamı devrede. Bu noktada özellikle önemli bir sigara şirketi Türkiye gümrüklerine ciddi teşekkürlerini iletti. Yüzde 16’larda olan oranı yüzde 11’lere kadar düşürdük, daha da düşüreceğiz" dedi.
"Yılbaşından bu yana toplam 67 milyon 802 bin lira değerinde 8 milyon 91 bin sigara yakalandı"
Kaçak sigarada çok ciddi düşüş olduğuna işaret eden Bakan Tüfenkci, "Bakanlığımız Gümrük Muhafaza personelince yılbaşından bugüne kadar gerçekleştirilen operasyonlarda, toplam 67 milyon 802 bin lira değerinde 8 milyon 91 bin sigara yakalaması gerçekleştirildi" açıklamasında bulundu.
Bakan Tüfenkci, operasyonun başarısından dolayı Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu, İstanbul Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş, Gümrük muhafaza Memurlarına ve operasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.