Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FETÖ’cü olduğu iddia edilen polislerin yargılanmasına başlandı

Adana’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) emniyet ayağına yönelik soruşturma kapsamında haklarında 15 ile 25 yıl arasında hapis cezası istenen 100’ü tutuklu 145 polisin yargılanmasına başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2017 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2017 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Adana’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) emniyet ayağına yönelik soruşturma kapsamında haklarında 15 ile 25 yıl arasında hapis cezası istenen 100’ü tutuklu 145 polisin yargılanmasına başlandı.

FETÖ/PDY’nin emniyet ayağına yönelik soruşturma kapsamında farklı tarihlerde çeşitli operasyonlar yapıldı. Gözaltına alınan polislerden 100’ü çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, iddianamesini bitirdi. İddianamede, bazı polislerin örgütün haberleşme programı olan ByLock isimli uygulamayı kullandığı, bazı polislerin aldıkları taltif ödüllerini himmet adı altında örgüte bağışladığı ve Bank Asya’da hesap hareketliliği bulunduğu vurgulandı.

Cumhuriyet Savcısı, 145 şüpheli hakkında ’terör örgütü üyesi olmak’ ve ’terörizmin ve finansmanının önlenmesi kanununa muhalefet’ suçlarından 15 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açtı.

Sanıkların yargılanmasına bugün Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nde başlandı. Bazı tutuklu sanıklar, bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEBGİS) ile mahkemeye bağlanarak kendilerini savundu.

Tutuklu polis memuru Orhan Ayna, 22 yıllık kariyeri boyunca tek bir yüz kızartıcı suç işlemediğini söyleyerek, suçlamaları kabul etmedi. Ayna, ByLock kullanmadığını dile getirdi.

Tutuklu sanıklardan 18 yıllık polis Savaş Durdu da suçlamaları reddederek FETÖ ile alakası olmadığını savundu. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında görevde olduğunu, başında bulunduğu çevik kuvvet ekipleriyle 20’ye yakın kritik noktada FETÖ’cülere karşı görev aldığını ve darbe girişiminde önemli rol alan İncirlik Hava Üssü’nün ön ve arka nizamiyelerinde nöbet tutarak darbe girişimine karşı önemli bir görev yaptığını kaydetti. ByLock kullandığı iddialarını da reddeden Durdu, ByLock listelerinin güvenli olmadığını öne sürdü. Toplamda 8 taltif ödülü aldığını anlatan Durdu, bu para miktarlarının da çok önemli miktarlar olmadığını kaydetti.

Tutuklu sanıklardan Fatih Öztürk ise etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediğini belirterek, hakkındaki iddiaları şöyle yanıtladı:

"Örgüt ile bağım yoktur. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla çocuklarımı cemaate ait dershanelerden almıştım. Telefonuma Balcalı Hastanesi’nde çalışan, o dönemler adını Serhat olarak bildiğim ancak daha sonra adının Ferhat Aydemir tarafından ByLock yüklendi. Zaman zaman Abdurrahman Özcan ve Hacı Ali Yaşarcan ile birlikte sohbetlere katılıyordum. Ferhat Aydemir abilik yapıyordu toplantılara. Toplantılarda para toplanmıyordu ancak sohbetin abisi Ferhat Aydemir, yurt dışındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım edilmesi gerektiğini söylüyordu."

Sazil: "Asılmaya bile hazırım"

Toplamda 225 gündür cezaevinde tutuklu bulunan Selami Sazil de iddianamede yer alan "Telefonuma ByLock nasıl yüklendi bilmiyorum" ifadesini kabul etmediğini, telefonuna asla bu programı yüklemediğinden telefonda başkası tarafından yüklenme ihtimali de bulunmadığını savundu. Bir gizli tanığın, hakkında "1988-1989 yılları arasında İzmir’de bir cemaat evinde faaliyette bulunuyordu" şeklindeki ifadesine de karşı çıkan Sazil, "Ben o yıllarda Kocaeli’de lise son sınıf öğrencisiydim. Daha sonra da Ankara’da polis akademisine gittim. 1994’te komiser yardımcısı olarak mezun oldum. İzmir’de hiç bulunmadım. FETÖ üyesi değilim. 200’e yakın taltif aldım ama bu paralarda büyük miktarlar yok. 22 yıllık polis memuruyum, tek bir uyarım, cezam yok. Eğer bu suçlamaların biri doğru olsun, bırakın ceza almayı, asılmaya bile hazırım" diye konuştu.

Duruşma devam ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.