Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emanet Verdiği Araca Yazılan Cezayı İptal Ettirdi

Avukat Mehmed Faruk Çetin, arkadaşına emanet verdiği otomobiline yazılan yasak park cezasını ‘cezada şahsilik ilkesine ayrılık’ gerekçesiyle mahkemede iptal ettirdi. Çetin’in lehine mahkeme tarafından verilen bu karar, trafik cezalarında...

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avukat Mehmed Faruk Çetin, arkadaşına emanet verdiği otomobiline yazılan yasak park cezasını ‘cezada şahsilik ilkesine ayrılık’ gerekçesiyle mahkemede iptal ettirdi. Çetin’in lehine mahkeme tarafından verilen bu karar, trafik cezalarında emsal teşkil edecek.
Elbistan’da avukatlık yapan Mehmed Faruk Çetin, başkasının kullanmasına rağmen adına kayıtlı otomobile yazılan yasak park cezasını mahkemede iptal ettirdi. Çetin’in yaşadığı ve yargıya taşınan olay şöyle gerçekleşti:
Arkadaşı Kaan Orta, Elbistan Devlet Hastanesi’ne gitmek için Avukat Mehmed Faruk Çetin’in adına kayıtlı olan 46 D 3493 plakalı otomobilini emanet aldı. Oğlunu sünnet ettirmek için otomobille Elbistan Devlet Hastanesi’ne giden Orta, otomobilini park yasağı olan alana park etti. 28 Ocak 2016’da aracın plakasına yasak parktan dolayı 92 TL para cezası kesildi. Ceza, aracı kullanan Kaan Orta yerine plakaya yazıldığı için tebligatta Çetin’in adresine gönderildi. Ceza tebligatını alan Çetin, ceza hukukunun evrensel ilkelerinden biri olan cezada şahsilik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle cezanın iptali için Elbistan Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemeye de aracı ceza yazılan gün arkadaşının kullandığına dair ve Elbistan Devlet Hastanesi’nde olduğuna dair de resmi yazı sundu. Mahkeme heyeti de Çetin’in sunduğu deliller ışığında cezayı iptal etti.
Söz konusu mahkeme kararının bu tür konularda emsal teşkil edeceğini kaydeden Avukat Mehmed Faruk Çetin, “Birçok vatandaşımızın karşılaştığı bu durumla ilgili önemli bir karar elde ettik. Bu olayda cezanın şahsiliği ilkesini baz alarak savunmamızı yaptık ve sunduğumuz delillerle de o gün aracı benim kullanmadığımı ispatladık. Sonuçta mahkeme heyeti cezanın iptaline karar verdi. Tabi bu tür kararlar emsal teşkil eder. Vatandaşlarımız kendilerinin işlemediği bu tür suçlarda mahkemeye başvurdukları zaman ispat etmeleri halinde cezalar iptal edilebilir” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.