Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Duruşma Salonunda Peruk Krizi

Gezi Parkı olaylarında gözaltına alınan müvekkilleriyle adliyede bulundukları sırada bir hakime ve polis memurlarına hakaret etmekle yargılanan avukatların duruşmasında peruk krizi yaşandı. Sanık avukatlardan biri, Ethem Sarısülük davasında...

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2015 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2015 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gezi Parkı olaylarında gözaltına alınan müvekkilleriyle adliyede bulundukları sırada bir hakime ve polis memurlarına hakaret etmekle yargılanan avukatların duruşmasında peruk krizi yaşandı. Sanık avukatlardan biri, Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz’ın tanınmamak için peruk taktığını hatırlatarak, şikayetçi polis memuruna peruk uzattı.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık avukatlar Elif Çalışkan, Tülay Odabaş, Tolga Çakır ve Sevinç Sarıkaya ile müştekiler eski İstanbul 22. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Salih Cantürk ve Şişli TEM Güvenlik Büro amiri Ramazan Ekemen duruşmada hazır bulundu.
“POLİSLERİN OLDUĞU DAVALARDA MAHKEME ANA KUCAĞI GİBİ”
Duruşmada savunma yapan sanık avukat Tolga Çakır, mahkemenin taraflı olduğunu öne sürerek polislerin şikayetçi veya sanık olduğu davalarda mahkemelerin adaleti ‘ana kucağı’ gibi olduğunu iddia etti. Çakır, “Polislere karşı Hulusi Kentmen şefkatinde oluyorsunuz. Onlara karşı nezaketiniz had safhada” dedi.
POLİSE PERUK UZATTI
Gezi parkı olaylarında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün davasında, yargılanan polis memurunun duruşmada tanınmamak için peruk taktığını hatırlatan avukat Çakır, müşteki polis memuru Ramazan Ekemen’e elindeki peruğu uzatarak, “Belki kendini iyi hissedersin diye sana peruk getirdim” dedi. Ekemen ise Çakır’ın uzattığı peruğu almadı.
“BUNA İZİN VEREN SİZİN HULUSİ KENTMEN TAVRINIZ”
Sanık avukatlar haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek polise direnmediklerini, iddianamede yer alan sözleri sarf etmediklerini iddia etti. Duruşmada daha sonra Gezi olayları döneminde adliye içerisinde avukatlarla polis memurları arasındaki tartışmaları içeren görüntüler izlendi. Görüntülerde müşteki polis Ekemen’in avukat Ali Rıza Dizdar’ın arkasına doğru giderek tekme attığı görülmesi üzerine avukat Çakır mahkeme heyetine “Buna izin veren sizin Hulusi Kentmen tavrınız” dedi.
“AVUKATLAR POLİSLERİ DARP ETTİLER”
Müşteki polis Ramazan Ekemen ise, avukatlardan şikayetçi olduğunu belirterek, “Ben kesinlikle avukatlara ön yargılı değilim, olamam. Avukatlar ellerinde poşetlerle geldiler. İçinde yemek olduğunu söylediler. Kontrol etmek istedik. Bizi iterek nezarethanenin içine yemeği götürdüler. Biz onlara vurmadık. Bize karşı direnerek, 1-2 tane polisi darp ettiler” dedi.
“DUYMADIM, ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM”
Şikayetçi olmadığını ve davaya katılmak istemediğini belirten müşteki hakim Salih Cantürk, iddianamede avukatlarını söylediği iddia edilen “Fethullah Gülen’in köpeklerisiniz” sözünü duymadım. Ben sadece sanıkların “Tutukladınız da mutlu oldunuz mu” şeklinde sözler söylediğini duydum” diye konuştu.
NEZARETHANELERDEKİ GÖRÜNTÜ KAYITLARI İSTENDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcılığa yazı yazılarak, varsa nezarethanenin içinde kameranın olay günü ile ilgili görüntüleri ile nezarethanenin bulunduğu koridordaki tüm kamera kayıtlarının gönderilmesini istedi. Polisler hakkında avukatların şikayeti üzerine açılan soruşturmanın akıbetinin sorulmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
Duruşmanın ardından sanık avukatlardan Tolga Çakır, duruşmada polis memuruna uzattığı perukla birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı.
“TÜRK CEZA YARGILAMASINDA SİMGE OLSUN DİYE PERUK UZATTIM”
Gezi olayları zamanında adliye içerisinde polisler tarafından darp edildiklerini iddia eden avukat Tolga Çakır, polislerden şikayetçi oldukları soruşturmanın halen devam etmesine rağmen kendileri hakkında dava açıldığını söyledi. Çakır, “Yargılandığımız davanın bugün ikinci celsesi görüldü . Müşteki polislerden bir tanesi ve müşteki olan hakim geldiler. Ankara’da Ethem Sarısülük’ün davasında yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmaya tanınmamak için peruk ve takma gözlükle burun takarak gelmişti. Türk yargısı tarafından Ceza Yargılamasında korunan kollanan gözetilen bir taraf olması nedeniyle bir simge olmasını istediğim için duruşma sırasında polis memuruna bir peruk takdim ettim. Kendisi de takmaktan geri durdu, takmadı bunu” dedi.
“POLİSLER DURUŞMALARDA PERUK TAKSINKİ TANIYALIM”
“İngiliz yargısında nasıl hakimlerin tanınması amacıyla peruk takması söz konusuysa Türk Yargısında da belki polisler duruşmalara peruk takarak girerler. Gerek müşteki gerekse sanık oldukları duruşmalara peruk takarak girerler ki bizden bundan sonra polisleri daha iyi tanırız. En azından duruşma salonuna girdiğimizde ‘hıh işte burada polis var yargılanıyor’ diye en azından taraflardan birisinin polis olduğunu görmüş oluruz” diye konuştu.
İDDİANAMEDEN
Gezi parkı olaylarında gözaltına alınan müvekkillerinin mahkemeye sevk edilerek tutuklanmalarının ardından, şüpheliler hakkında tutuklama kararı veren nöbetçi hakime hakaret ettikleri iddia ediliyor. İddianamede şüpheli avukatlardan Elif Çalışkan ve Sevinç Sarıkaya’nın, nezarethanede bulunan müvekkillerine parmaklıklar arasından yiyecek poşetini attıkları sırada bunu engellemek isteyen 2 müşteki emniyet görevlisini de basit şekilde yaraladıkları öne sürüldü. Avukatlar Tolga Çakır ve Tülay Odabaş’ın "hakaret" suçundan 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay, diğer avukatlar Elif Çalışkan ve Sevinç Sarıkaya’nın da "hakaret" ile "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 yıl 8 ay ile 5 yıl 4 ay arasında hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.