Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyarbakır Barosu’ndan Şırnak’taki Fotoğraf İçin Suç Duyurusu

Diyarbakır Barosu, Şırnak’ta öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cesedinin bir iple zırhlı araca bağlanarak, yerde sürüklenmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, cenazeye işkence yapan ve bunu kamera kaydına alıp,...

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2015 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2015 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyarbakır Barosu, Şırnak’ta öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cesedinin bir iple zırhlı araca bağlanarak, yerde sürüklenmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, cenazeye işkence yapan ve bunu kamera kaydına alıp, yayınlayan görevliler hakkında kamu davası açılması talep edildi.
Diyarbakır Barosu, Şırnak’ta öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cesedinin bir iple zırhlı araca bağlanarak, yerde sürüklenmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu. Baro Başkanı Tahir Elçi imzasıyla Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesinde, 1 veya 2 ekim tarihlerinde nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğü bilinmeyen Hacı Lokman Birlik adlı vatandaşın cesedinin güvenlik güçleri tarafından boynundan ip bağlanmak suretiyle zırhlı araçla yerde uzun süre sürüklenip, küfür ve hakaret edildiği belirtildi.
“TAHRİK OLUŞTURDUĞUNA KUŞKU BULUNMAMAKTADIR”
Daha sonra aynı görevliler tarafından bu gayrı insani ve suç oluşturan muamelenin fotoğraf makinesi ve kamerayla kayıt altına alındığının kaydedildiği suç duyurusu dilekçesinde, “Bu görüntüler yine bizzat görevliler tarafından sosyal medya üzerinden/elektronik ortam üzerinden kamuoyuna yayılması sağlanmıştır. 2- Türk Ceza Kanunu 130/2 maddesi, bir ölünün ceset veya kemiklerine tahkir edici fiillerde bulunan kişinin cezalandırılacağı, yine Türk Ceza Kanununun 216 maddesi halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama fiilini hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür. Güvenlik görevlilerinin elektronik ortamda ulaşılabilen video ve fotoğraflar suç işleme saiki ile çekilmiş, ölüye hakaret ve ölen kişinin kimliği üzerinden toplumun bir kesimi olan Kürt vatandaşların tahrik ve aşağılamanın amaçlandığından kuşku bulunmamaktadır” denildi.
“DERHAL SORUŞTURMA BAŞLATILMALI”
Suç ve şiddet eylemleriyle mücadelenin yasal hükümler çerçevesinde ve hukuka uygun yapılması gerektiğinin de aktarıldığı dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
“Özellikle Kürt Meselesi bağlamında halen çok sıcak bir şekilde yaşanan durum nedeniyle güvenlik görevlilerinin daha bir hassas, toplumun duygularının rencide edilmemesi önem arz etmektedir. Şüphelilerin, ölen kişinin PKK/KCK veya bu örgüte bağlı YDG-H adlı yapının üyesi olabileceği, ölenin Şırnaklı olduğu, yapılan gayrı insani ve aşağılayıcı muamele ile Şırnak toplumuna ve Kürtlere bir mesaj verilerek toplumun aşağılanarak tahrik edilmeye çalışıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Şüpheliler hakkında derhal bir soruşturma başlatılarak veya başlatılan soruşturmanın hızla sürdürülerek sonuçlandırılması ve yasal hükümlerin etkili şekilde uygulanarak cezalandırılması gerekmektedir. Bu bilgiler ve yapılacak soruşturma işlemleri sonunda, Hacı Lokman Birlik’in cesedinin boynuna iple bağlamak suretiyle zırhlı bir araçla yerde sürüklenmesi, cenazeye işkence ve saygısızlık yaparak, bu durumu fotoğraf ve kamera kaydına alıp, yayınlayan görevliler hakkında gerekli soruşturma işlemlerinin yapılarak kamu davası açılmasına karar verilmesini Diyarbakır Barosu adına talep derim.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.