Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dink soruşturması savcısı: “Dink cinayeti 15 Temmuz’a giden süreçte attırılan ilk kurşun”

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Dink cinayetinin 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte attırılan ilk kurşun olduğunu belirterek, Fethullah Gülen’i...

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2016 23:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2016 23:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Dink cinayetinin 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte attırılan ilk kurşun olduğunu belirterek, Fethullah Gülen’i ‘meczup’ ve ‘sapkın dini inançlara sahip biri’ olarak niteledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 2 şüpheli mahkemeye sevk edildi. Şüpheli iki ismin cinayetin faili hükümlü Ogün Samast ve Hrant Dink’i izleyen İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube’de görevli Abdullah Dinç ve Yavuz Bozca oldukları iddia edilirken, savcılığın şüphelileri mahkemeye sevk ettiğine dair talep yazısında geçen ifadeler dikkat çekti. Fethullah Gülen için ‘meczup’ ve ‘sapkın dini inançlara sahip’ ifadeleri kullanılan sevk yazısında, Dink cinayetinin FETÖ’nün başlangıç eylemi olduğu aktarıldı. Yazıda, “Hrant Dink cinayeti; anayasa dışı bir güç merkezi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında Fethullah Gülen cemaati adı altında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü olarak örgütlenen yapının, anayasal düzeni silah zoruyla cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırıp bu düzen yerine CIA gibi yabancı devlet istihbaratı kontrolünde bulunan meczup Silahlı Terör Örgütü lideri Fethullah Gülen’in kontrolünde sapkın dini inançları referans alınarak başka bir düzen getirmek için bir başlangıç eylemidir” denildi.
Cinayeti engelleyeceklerine iştirak etmişler
Bazı kamu görevlilerinin cinayeti engellemek bir yana, cinayete iştirak ettikleri anlatılan yazıda, “Hrant Dink cinayeti eylemini gerçekleştiren bir kısım kamu görevlilerinin eylemi başından sonuna kadar planlayıp, icrasının yolunu açtıkları ve denetlendikleri, cinayetin işlenmesine nezaret ettikleri, eylemi gerçekleştirecek potansiyel şüphelileri ve eylemi gerçekleştirenleri bildikleri halde Dink’in öldürülmesini engellememişler, aksine suça iştirak etmişlerdir” ifadeleri kullanıldı.
"Dink cinayeti bu yolda attırılan ilk kurşun"
FETÖ’nün kadrolaştıktan sonra açılan davalara dikkat çekilen yazıda, “Kumpas davaları ile FETÖ tarafından yapılan tasfiyeler ve kadrolaşmalardan sonra Oda Tv, Şike, MİT soruşturması, 17-25 Aralık, Kumpas ve Darbe soruşturmaları yapılmış, sonucunda silahlı terör örgütünce nihai amacın sağlanmasının temini maksadıyla 15 Temmuz başarısız askeri darbe ve silahlı kalkışmasında bulunulmuştur. 15 Temmuz darbe kalkışmasına giden süreçte Hrant Dink cinayeti bu yolda ve bu amaç için attırılan ilk kurşundur” denildi.
Savcı tutuklanmalarını istedi
Savcılık, İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube’de görevli Abdullah Dinç ve Yavuz Bozca’yı “Anayasal düzeni değiştirme veya ortadan kaldırmak” suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti. Sevk edilen iki şüpheli, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgulanacak. Gözaltına alınan 25 şüphelinin ise emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.