Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dink Davasında Muhittin Zenit’in İfadesi Tamamlandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan ve cinayete ilişkin ana dosyasıyla birleşen davada sanık Muhittin Zenit’in ifadesi tamamlandı. Zenit, Dink’in öldürüldüğünde...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 18:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan ve cinayete ilişkin ana dosyasıyla birleşen davada sanık Muhittin Zenit’in ifadesi tamamlandı. Zenit, Dink’in öldürüldüğünde duyduğunda ne hissettiniz sorusuna, “Ayakkabısının altı delik olan bir insan yerde yatıyor. İnsan olarak acıdım” dedi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülmeye başlayan davanın bugünkü oturumuna tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir getirilirken, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık hazır bulundu.
Dün ifadesini tamamlayan polis memuru tutuksuz sanık Muhittin Zenit’in çapraz sorgusunun yapıldığı duruşmada, savcı Zenit’e “İfadende sana komplo kurulduğunu telefonlarının usulsüz olarak dinlendiğini söylüyorsun, bu dinlemeyle ilgili herhangi bir şantaj, tehdit yapıldı mı?” diye sordu. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar ise Zenit’e “Senin bir şeyler bildiğinden, bir şeyler söyleyeceğinden mi korkuyorlar?”şeklinde soru yöneltti.
Kendisine şantaj ve tehdit yapılmadığı yönünde yanıt veren Zenit, “Beni usulsüz olarak dinlediklerini tutuklanınca öğrendim. Ramazan Akyürek’in görevlendirmesi ile Ankara’ya İstihbarat Daire Başkanlığı’na gittim. Ankara’ya gidince İBDA-C üyesi olduğum gerekçesi ile sahte isimle beni dinlemişler. Kendi mensubunu yasadışı örgüt üyesi olduğu gerekçesi ile bu şekilde dinlemek çok doğru bir şey değil. Bu usulsüz dinlemeye ilişkin suç duyurusunda bulundum. Komplo diyorum niye diyorum? Başkalarının da aynı kapsamda yaptığı telefon görüşmeleri olmasına rağmen neden onların telefon görüşmeleri sızdırılmıyor da benim ki sızdırılıyor. Ben de bunun cevabını soruyorum. Bu işleri gizli saklı yapmadım. Ekip arkadaşlarımla birlikte yaptım. Neden ben? Polis memuruyum. Amirimden habersiz öğlen eve yemeğe bile gidemem. Ben bir komplodan bahsediyorum. Evet normal şeyler mi bunlar?” ifadelerini kullandı.
“BENİ NİYE İBDA-C MENSUBU GİBİ DİNLEDİLER BİLMİYORUM”
Mahkeme heyetine “Bir istihbarat personelinin aynı dairede çalışırken İBDA-C mensubu gibi gösterilerek dinlenmesi normal mi sizce?” diye soran Zenit sanık sandalyesinde oturan Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e dönerek, “O dönemki daire başkanının bilgisi var mı yok mu ben de huzurunuzda soruyorum. Bizi niye dinlediniz?” dedi.
Zenit’in bu sözleri üzerine sanık sırasında ve izleyici bölümünde gülüşmeler oldu. Hiç kimseden korkmadığını dile getiren Zenit, “Ben de merak ediyorum, beni niye dinlediler bilmiyorum. Şu ana kadar 10 yıllık soruşturma sürecinde beyan etmediğim hiçbir şey kalmadı. Hiç kimseden korkmuyorum. Herhangi bir yapı ya da örgütten de korkmuyorum. Niye dinlemişler demek ki bana güvenmediklerinden. Kendilerinden görmediler. Bilmiyorum. Bir insan kendi personeline güvenmiyor” dedi
“SAVCI HERŞEYİ ANLAT BIRAKAYIM DEDİ”
Zenit’e daha sonra Ramazan Akyürek’in avukatı “Soruşturma sürecinde size baskı yapıldığını söylediniz tam olarak nasıl baskı yapıldı? Ne karşılığında tahliye vaat edildi?”diye sordu. Zenit bu soruya, “Herhangi bir şey vaat edilmedi. Savcı bey ifadeyi yazarken iki saatlik süre içerisinde elindeki belgelerden bana sorular sordu. Sorularına da kendi el yazımla cevap vermemi istedi. ‘Gelsin her şeyi anlatsın ben bırakacağım’ diye iki kez bana ulaşan bilgi oldu. Savcı ifade sırasında da ‘her şeyi anlat bırakayım’ dedi.
Neyi anlatayım? Cezaevindeki çok olumsuz şartlar sonrasında gittim. Avukatım yoktu. Destek alamıyordum. Antidepresan ilacı kullanıyordum. Ciddi baskı altındaydım” yanıtını verdi.
“DİNK’İN ÖLDÜRÜLMESİNE İNSAN OLARAK ÜZÜLDÜM”
Zenit, Celalettin Cerrah’ın avukatı Mehmet Köksal’ın, “Hrant Dink’in kesin olarak öldürüleceği bilgisini aldıktan sonra yapılacak kesin bir şey var mıydı? Yaptınız mı?” sorusuna “Ben memurum. Raporumu sundum” dedi. Avukat Köksal’ın, “Hrant Dink’in öldürüldüğünü duyduğunuz da nasıl bir psikoloji içine girdiniz telaşlandınız mı?” sorusu üzerine Zenit, “10 yıl önceki duygularımı soruyorsunuz. Bugün olduğu gibi o gün de üzülmüşümdür. Ayakkabısının altı delik olan bir insan yerde yatıyor. Ne olursa olsun bir insan öldürülmüş. Ciddi bir mücadele vermiştim. İnsan olarak üzüldüm. İnsan olarak acıdım” diye yanıtladı.
Duruşma tutuklu sanık emniyet müdürü Ercan Demir’in ifadesiyle devam ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.