Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizli’de yanlış aşının 7 kuzuyu telef ettiği iddiası

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, veba aşısı yerine çiçek aşısı yapıldığı iddia edilen hayvanlardan 7’si telef oldu. 93 koyun ve kuzuya, sahibinin veteriner hekimi bilgilendirmediği için yanlış iğne yapıldığını açıklayan Tarım İlçe Müdürlüğü, zararın karşılanacağı bilgisini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, veba aşısı yerine çiçek aşısı yapıldığı iddia edilen hayvanlardan 7’si telef oldu. 93 koyun ve kuzuya, sahibinin veteriner hekimi bilgilendirmediği için yanlış iğne yapıldığını açıklayan Tarım İlçe Müdürlüğü, zararın karşılanacağı bilgisini verdi.

Olay, geçtiğimiz Cuma günü Pamukkale ilçesi Yeniköy Mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, mobilya imalatçısı olan ve evde hayvan besleyen 40 yaşındaki Hasan Ali Çelik, geçtiğimiz salı günü hayvanlarına veba aşısı yapılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Pamukkale İlçe Müdürlüğünü aradı. Telefonla görüşen Çelik’e, aşı işlemlerinin cuma günü yapılacağı bildirildi. Çelik, Denizli merkezdeki marangoz dükkanında olduğu sırada İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen veteriner hekimler, koyunlara aşı yaptı. Aşının yapılmasının ardından ücreti ödemek için isteyen Çelik’e iddiaya göre, kuzulara veba aşısı değil çiçek aşısı yapıldığı söylendi.

Pazar günü rahatsızlanan kuzulardan bir tanesi telef oldu. Çelik, kuzulara bakması için özel veteriner hekimi çağırdı. Veteriner hekim kuzulara ateş düşürücü iğne yaptı. Kuzulardan bazılarının durumu iyileşirken, iki gün önce 4, dün 2, bugün de 1 tane olmak üzere toplam 7 kuzu telef oldu. 14 kuzunun da durumunun ağır olduğu belirtildi.

Kuzuların sahibi Hasan Ali Çelik, “Geçen hafta içerisinde beni İlçe Tarım Müdürlüğünden aradılar. Sizin hayvanlarınızı aşılamaya geleceğiz dediler. Ben de, bizim veterinerimiz var, 3 tane aşı yaptım deyince bizim yapacağımız aşıyı özel hekim yapamaz, bunu ancak devlet yapıyor dediler. Ne aşısı yapacaklarını sorduğumda, veba ile mavi dil dediler. Benim Denizli’de iş yerim olduğu için oradan buraya gelene kadar koyunlara aşıyı yapmışlar, geldiğimde kuzuları aşılıyorlardı. Kuzulara da aşıyı yaptıktan sonra bir dahaki sefere hangi aşıyı yaptıracağımı sorduğumda, tekrardan mavi dil ile veba dediler. Ondan sonra ben çiçek aşısını daha önceden yaptırdığımı söyledim, neden tekrardan yaptıklarını sordum. Bana sormadan ikinci kez hayvanlara çiçek aşısını yaptılar. Ben zaten çiçek aşısını özel veterinere yaptırmıştım" diye konuştu.

Belediye Başkanlarından yardım

Durumu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’e bildirmesinin ardından veterinerlerin üç sefer geldiklerini belirten Çelik, "Eğer dışarıdan kendi veterinerimizi getirmeseydik, bu hayvanların hepsi telef olabilirdi. 93 tane hayvan aşılamışlar, aşağı yukarı 20 tane telef olacağı garantileşti. Ötekilerden de 45 tane hayvan hastalanmıştı ilk etapta, özel veterinerimiz baktığı için ve kimisine antibiyotik yaptı, kimisini yıkadı. O yapılmasaydı hepsini kaybedecektik. Bunlar kurbanlık diye alındı. Şuanda bunları pazarda almaya çalışsan 800-900 TL, 20 tanesi ölürse 16 bin TL, şimdi bir de veteriner masrafı ve işimizden geri kalıyoruz. Nereden baksan 20 bin TL, bu hayvanların tamamı ölürse 60-70 bin TL masraf çıkıyor. Ama şuandaki zararımız 20 bin TL civarında" dedi.

Konu hakkında açıklama yapan ve isminin verilmesini istemeyen veteriner hekim, aşının yanlış yapıldığını ve kuzuların bünyesini bu aşıyı kaldırmadığını belirtti. Yılda bir en fazla iki sefer yapılması gereken aşının iki ay arayla yapılmasının, bünyesi zayıf hayvanların telef olma riskini arttırdığını söyledi.

Tarım İlçe Müdürlüğü zararı karşılayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Pamukkale İlçe Müdürlüğünden yapılan açıklamada, aşının yanlış yapılmasına hayvan sahibinin veteriner hekimi bilgilendirilmemesinin neden olduğu bildirdi. Zararın ödeneceği, telef olan hayvanlardan kan ve doku örneklerinin alınıp İzmir Ege Veteriner Araştırma Merkezine gönderildiği kaydedildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.