Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Can Dündar Ve Erdem Gül Hakim Karşısına Çıkıyor

Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, haklarında 2’şer kez müebbet hapis istemiyle açılan davada hakim karşısına çıkıyor. Soruşturma 92 gün tutuklu kalan iki isim Anayasa Mahkemesinin hak ihlali...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 09:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, haklarında 2’şer kez müebbet hapis istemiyle açılan davada hakim karşısına çıkıyor. Soruşturma 92 gün tutuklu kalan iki isim Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı doğrultusunda tahliye edilmişti.
MİT TIR’larının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül’ün yargılanmasına başlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı "müşteki" sıfatıyla yer aldığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül’ün kimlik tespiti ile başlayacak davada daha sonra iddianamenin okunmasına geçilecek.  Duruşmada, Başsavcıvekili İrfan Fidan’ın "duruşmaların gizli ve kapalı oturumda yapılması ile dosyanın Selam Tevhid’de Kumpas davası ile birleştirilmesi" yönündeki talepleri de mahkemece değerlendirilecek.
26 KASIM’DA TUTUKLANMIŞLARDI
MİT TIR’larına görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan  soruşturmada, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül  26 Kasım 2015’te tutuklanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması olayına geniş olarak yer verilmişti.
TIR’ların Suriye’deki Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığı vurgulanan iddianamede, bu TIR’ların FETÖ/ PDY terör örgütü yöneticisi ve üyesi konumundaki şüpheliler tarafından sahte ihbar ve deliller uydurularak durdurulduğu aktarılıyor. Bu eylemi gerçekleştirenlerin amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetini Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde "Teröre destek veren ülke" sıfatıyla yargılatmak olduğu anlatılan iddianamede, Can Dündar ve Erdem Gül’ün ise bu amaca hizmet ettiği ileri sürülüyor.
İDDİANAMEDE 2 KEZ MÜEBBET VE 30’AR YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
İddianamede, Dündar ve Gül’ün  “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye cumhuriyeti hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek, silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1’er kez müebbet ve 20’şer yıldan 30’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.
92 GÜN SONRA TAHLİYE EDİLDİLER
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan iki gazeteci yerel mahkemeye yaptığı çok sayıda tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.  Dündar ve Gül’ün talebini değerlendirmeye alan yüksek mahkeme iki gazetecinin tutuklanmasında ‘hak ihlali’ var demişti. Bu kararın ardından Dündar ve Gül, 26 Şubat’ta 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmişlerdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.