Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ'dan Uludere, Dink ve Yazıcıoğlu açıklaması!

''Bu 1 dolarların bir tür şifre olduğu çok açık. Ama nedir? Onu yargı ortaya çıkaracak. Darbeye katılan herkesin üzerinden 1 dolar ortaya çıkıyor.''

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2016 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2016 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bozdağ'dan Uludere, Dink ve Yazıcıoğlu açıklaması!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Habertürk TV'de 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bozdağ, ''1 dolarların sırrı belli oldu mu?'' sorusuna şu yanıtı verdi: ''Bu 1 dolarların bir tür şifre olduğu çok açık. Ama nedir? Onu yargı ortaya çıkaracak. Darbeye katılan herkesin üzerinden 1 dolar ortaya çıkıyor.''

YAŞ BİR GÜN SÜRECEK

Sayın Başbakanımız bir günlük toplantı olacağını ve kararların bugün açıklanacağını duyurmuştu. Bugün olacak. Kararlar derhal uygulanacak. Devir teslim töreni, 30 Ağustos beklenmeyecek. Resmi Gazete'de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girecek.

FETULLAH GÜLEN ORDUSUNUN DARBE TEŞEBBÜSÜ

Deliller şu anda dosyada, bunu ispat edecek yeteri kadar delil var. Milletimize göre FETÖ mensuplarına göre, herkese göre, Türk ordusu değil Fetullah Gülen ordusunun yaptığı ve bazılarının ona katıldığı darbe teşebbüsü çok açık. Tamam Fetullah Gülen talimat verdi ama, uygulayan 1 numara kim? 'Yurtta Sulh Konseyi' kimlerden oluşuyor? TRT’de okutan kim? Herkes gizliyor, ama bu ortaya çıkacaktır. İfadelerin hepsi bir araya gelmedi. Başarılı olmuş olsaydı darbe girişimi Bakanlar Kurulu kimden oluşacaktı?

DESTEKÇİSİ KİM VARSA TESPİTİ ÇOK ÖNEMLİ

Şu anda henüz ulaşılmış değil. Ya yazılı belge var, ya da bu işin beyni olanların kafasında var. Diyelim ki benim bakanlığıma kimin müsteşar atanacağı belli, ismi yazıyor. Peki bakan kim olacak? Onlar kim? Bunun sadece FETÖ mensupları ve onlara katılan kesim değil, onun dışında bunun dışarda destekçisi olan yapının da elbette gitmesi lazım. Darbe destekçisi bu darbe olayının içinde kim varsa onların tespiti çok önemlidir.

GENELKURMAY BAŞKANI 'DARBENİN TEBLİGATINI BANA O YAPTI' DİYOR

SORU: Kararname ile ilgili sorular soruluyor. İki isim, Akın Öztürk bu işin neresinde? diğeri de Mehmet Dişli? Cumartesi günü açıklama yaparken Dişli de oradaydı. O gün itibariyle bu işin içinde kimlerin olduğu bilgisi yok muydu, Dişli sizinle beraber mi?
Mehmet Dişli ile ilgili o zamana kadar bir bilgi yoktu. Genelkurmay Başkanı, odasına ilk giren kişinin Mehmet Dişli olduğunu, 'Hemen geçti oturdu, arkasından darbenin tebligatını bana o yaptı' diyor. Mehmet Dişli de orada, Genelkurmay Başkanı'nın aktarımı üzerine, Dişli ile ilgili işlem yapıldı. Şimdi Genelkurmay Başkanı’nın ifadesi çok açık. Darbeyi o tebliğ ediyor, elinin kelepçelenip götürülmesi konusunda çok açık. Burada pek çok kişinin doğru söylemediğine inanıyorum ifadelerinde. İşin içerisinde adam, tabi etrafındaki herkes darbeci subaylardan müteşekkil, darbeci olmayanları alıp götürmüşler zaten. Telefon ediyor etrafa, yazı atıyor, altında imza var. O yazılar faks ediliyor, adam diyor ki benim bununla şeyim yok. Biraz milletin zekasıyla alay edecek şekilde alay ediyorlar.

İstanbul’dan kalktım, Ankara’ya geldim, böyle oldu böyle oldu. Ben işte bir teröristi almaya gidiyordum, şöyle oluyor şöyle oluyor. Gerçekleri gizliyorlar, yalan söylüyorlar. Şimdi çapraz sorgularla ortaya çıkacak. Ben daha önce de ifade ettim. Beni rehin aldı, kim rehin aldı? Rehin aldı dediği kişiler beni de rehin aldı. O zaman bu darbeyi kim yaptı? Kim yaptı bunları? Bu kadar insanları kim öldürdü? Tankları insanların üzerine kim gönderdi?

İKİ MASUM İNSANI ÖLDÜRDÜN, ŞİMDİ BESMELE İLE SU İÇİYORSUN

TÜRKSAT’a inenler orada iki tane kardeşimizi şehit ediyorlar. Şehit eden kişi su istiyor getiriyorlar. Çömeliyor, besmele çekiyor arkasından da üç nefeste suyu içiyor. Bak sen demin burada iki tane insanı masum insanı öldürdün, şimdi besmele ile su içiyorsun diyor. Ben onlara iyilik ettim diyor, ben de şahadet şerbeti içtim geldim diyor. Sapık adam. DAEŞ militanları bu motivasyonla canlı bomba oluyorlar. Bunlar da fetvayı aldılar. Bu sapık anlayışa sahip bir yapı gözleri bir şey görmüyor.

Başarısız oluyor darbe, biz yandık hiç değilse bazıları yanmasın diye bir şey mi var? Öyle de olabilir. Hepsinin cevabını şüpheye yer bırakmayacak şekilde bulmamız gerekiyor. Şimdi herkes konuşuyor diyor ki, okullardaki öğrenciler şöyle yapıldı, böyle oldu, ifadeler var. O zaman ona da bir bakacaksınız. Onun için ben şu aşamada fotoğrafın tamamı ortaya çıkmış değil. İfadelerdeki çelişkiler için yeni ifadeler alınmış değil, deliller analiz edilip yeniden sorgulamalar yapılmış değil. Ben eminim ki bir zaman sonra aklımıza takılan bütün soruların cevabını yargı yoluyla bulmuş olacağız.

FETÖ'NÜN ORDUSU HALİNE GELMİŞ

SORU: Yaverler yok dünkü listede. Komuta kademesinde şüphe var mı?
Dünkü çıkan kararnamedeki ihraçlar son derece önemli. Çünkü TSK içinde bu yapılanmanın gücü herkes tarafından ifade ediliyor. Bu gücün kırılması isteniyor. Bunlar tespit edildikçe gereği yapılacaktır. Devam eden soruşturmalar içerisinde tespit edilenler var, edilememişler var. Hepsi ortaya çıkacaktır. Darbeye karışmışsa bunlarla ilgili adımları atmamız gerekir. Ordumuzu Fetullah Gülen’in ordusu olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Ne diyoruz Türk ordusu diyoruz, ama FETÖ’nün ordusu haline gelmiş.

ABD'NİN GÜLEN'İ TUTMASI TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNİ BELİRLEME BAKIMINDAN ÇOK BELLİ OLACAK

SORU: Fetullah Gülen’in iade süreci… Ne zaman gideceğiniz belli mi?
Onunla ilgili günü tespit etmedik. Ama ABD’ye gidip bu konuda Türkiye’nin isteklerini doğrudan muhataplarımıza ileteceğiz. Elimizdeki oluşan bilgileri delilleri kendileriyle paylaşacağız. ABD yönetiminin bu saatten sonra FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’i Amerika’da tutmaları hem onların demokrasiye olan inançlarını, hem Türkiye ABD ilişkilerini belirleme bakımından da çok belli olacak.

Ben hep söylüyorum, ABD’de Obama’ya suikast girişiminde bulunmuşlar, Beyaz Saray’ı bombalamışlar, yüzlerce insanı öldürmüşler ve oradaki Pentagon’u bombalamışlar. Böyle bir olay var, bu olayın faili ve yöneticisi sevk ve idare edeni Ankara’da mukim. Türkiye’den bunu istediğinde biz Amerika’ya hayır dediğimizde, Amerika ne yapar?

ABD'LİLER 'BU ACİLİYET NEREDEN KAYNAKLANIYOR' DİYE SORDULAR

Dört dosya gitti, biz acilen yakalanması ve tutuklanması talebinde bulunduk. ABD’li yetkililer bu aciliyet nereden kaynaklanıyor diye soru sordular. Yani bu kadar olup bitenden sonra bu soruyu sordular. Biz buna rağmen ABD’ye bu aciliyetin nereden kaynaklandığını kendilerine ifade ettik. Çok açık bizim ABD’nin de bu kişiyi iadesine dair ihtimal olabilir düşüncesiyle, şu anda kaçma tehlikesi var başka ülkelere.

'AHMAKLAR' DİYEREK TEHDİT ETMESİ ÖNEMLİ

Bir yandan darbecilere itirafçı olmayın dik durun tarih sizi yazacak derken, darbeye karşı direnenlere ahmaklar diyerek, bunun arkası gelecek şekilde tehdit etmesi son derece önemli. Bunun darbenin artçısının olma ihtimali var ve bu artçısını da yine Pensilvanya’daki bu zatın yapabilme ihtimali güçlü. İkinci bir darbe teşebbüsünün önlenmesi bakımından da bunun yakalanması ve tutuklanması aciliyet gerektirmektedir. Pek çok deliller karartılıyor. Talimatlarla pek çok iş yapılıyor. Oradan gelen talimatla delillerin karatılmasının önlenmesi gerekiyor.

GÜLEN'İN BU İŞİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİ DÜNYADA BİLMEYEN YOK

Fetullah Gülen’in bu işi gerçekleştirdiğini dünyada bilmeyen yok. ABD’nin Rusya’nın güçlü bir istihbaratı var. Şu anda devletleri yöneten devlet yöneticileri, bu işi sevk ve idare edenin Fetullah Gülen olduğu konusunda bir şüphelerinin olduğunu düşünmüyorum.
Şu anda ABD bu işi idare ederse, hukuken altyapısı ile ilgili değil siyaseten buna karar verdiği içindir. İade etmezse, bu da siyasi karardır. Burada hukuk dosya delil değerlendirmesi şekli prosedürle ilgili bir şeydir.

SORU: Fetullah Gülen’e iltica teklifi yapan ülke oldu mu?
Şu anda bana gelen bir bilgi yok.

DARBE BAŞARILI OLSAYDI GÜLEN TÜRKİYE'YE GELİRDİ

SORU: Darbe girişimi başarılı olsaydı Fetullah Gülen Türkiye’ye gelir miydi?
Benim kanaatim gelirdi, çünkü darbeyi yapan Fetullah Gülen. 40 yıldır bu darbe için hazırlanıyor. Humeyni Paris’e nasıl döndüyse, Fetullah Gülen de öyle dönecekti. Bana göre rejim de değişecekti, Atatürk ile beraber nasıl yeni bir Türkiye varsa, Fetullha Gülen’in gelişiyle yeni bir Türkiye oluşacaktı. Fetullah Gülen’in kurduğu yeni rejime biat etmeyen kimsenin yaşama şansı olmayacaktı.

CHP ANLATTI, BAŞKALARI ANLATTI. BİZ BUNLARA HİÇ İNANMADIK

Başka ülkelerde de bu yapının faaliyetleri var.
Bize bu yapıyla ilgili çok şey anlattılar. CHP anlattı, başkaları anlattı. Biz hiç bunlara inanmadık. 17 Aralık’tan sonra biz de anlattık. Bizi abartmakla paranoyaya kapılmakla suçladılar. Bu sefer 17 Aralık’a kadar bize bu işi anlatanlar bize inanmadı.

BİZİM TAKSİRATIMIZ DA ÇOK

Soru: Geçmişte hatalar yapıldı mı?
Hepimizin taksiratı var. Tabi ki, bu korgeneral, orgeneral olanlar AK Parti döneminde mi girdiler? Bizim taksiratımız da çok. Hepimizin var.

ULUDERE, DİNK SUİKASTI... HEPSİNİN RAFTAN İNMESİ GEREKİYOR

SORU: Uludere, Hrant Dink suikastı, Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği konu. Bu dosyalar raftan inecek mi?
Bunların hepsinin raftan inmesi gerekiyor zaten, inmezse eksik olur. Çünkü ortaya çıkan durum, bunların üzerindeki şaibeleri ortadan kaldıracak sonuç doğurabilir. Hakikateler ortaya çıkacaktır oralarda da.

SORU: Darbe soruşturmasının yargılamaları nerede yapılacak ve tek iddianame üzerinden mi gidecek?
Bu büyük bir sorun. Cumhuriyet tarihinde bu kadar geniş kapsamlı yargılama bilmiyorum oldu mu… Yani bu kadar büyük bir davayı tek bir yerden yürütmek işin hakikatini ortaya çıkarmak bakımından büyük sıkıntı olur. 10 bin kişi sanık var, 10 bin kişi koyacaksınız, onların avukatları yakınları basın, orada sağlıklı yargılama ihtimali yok. Bunun için de tedbirler almamız gerekiyor.

Askeri Yargıtay’ın ve Askeri İdare Mahkemesi’nin kaldırılması bizim hükümet programımızda var. Bizim bu darbe teşebbüsünü bir demokratikleşme için vesile olarak görmemiz gerekiyor. Bu adımları da diğer partilerle görüşerek, uzlaşma zemini oluştuğunda atmayı düşünüyoruz.

SORU: HSYK’nın yapısıyla ilgili değişiklik olacak mı?
HSYK’nın seçim usulü ve yapısının değiştirilmesinin önemini bakan olduğum ilk günden beri vurguluyorum. Siyasi partilerle görüşmelerimiz geçmişte oldu.

SORU: Yüksek yargıdaki temizlik sona erdi mi? Elinizde net bir sayı var mı?
Bir rakam vermek doğru görmüyorum. Rakamlar üzerinden bu konuyu değerlendirmeyi yanlış görüyorum. Daha önce Yargıtay, Danıştay kanununu gündeme getirdiğimde de söyledim. Başka yere bağlılıkla hareket ederse o bağımsızlığını yitirmiş olur. 15 Temmuz da gösterdi ki, yargı içerisinde FETÖ ile irtibatlı çok ciddi bir yapı var. Ama bu olay bunu gün gibi ortaya çıkardı.

4 GÜN İÇİNDE BU KADAR KİŞİNİN İFADESİNİ ALMAK FİİLEN İMKANSIZ

Gözaltı süresi 30 gün. Kamuoyunda, sadece terörle ilgili suçlar ve darbe teşebbüsüne ilişkin suçlar bir de toplu suçlar. Onun dışındakilerde durum bundan öncekilerde neyse onunla alakalı. Çünkü şu anda yüzlerce kişi var gözaltında. 4 gün içinde bu kadar kişinin ifadesini almak fiilen imkansız. O yüzden soruşturma ve kovuşturmaya dair KHK’larda yer alan düzenlemeler ihtiyaçtan kaynaklanıyor.

1 DOLARLAR BİR TÜR ŞİFRE

SORU: 1 dolarların sırrı belli oldu mu?
Bu 1 dolarların bir tür şifre olduğu çok açık. Ama nedir? Onu yargı ortaya çıkaracak. Basına bu konu sızdıktan sonra bu dolarların bir kısmı imha edilmiş olabilir. Soruşturmanın gizliliğinin önemi de burada ortaya çıkıyor. Bu bir kimlik göstergesi mi, başka bir anlamı mesajı mı var, bunun ortaya çıkması lazım. Bunu tesadüfle kimse izah edemez. Darbeye katılan herkesin üzerinden 1 dolar ortaya çıkıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.