Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belçika’da gazetecilere gözaltı krize neden oldu

Belçika’da Fransızca yayın yapan ulusal televizyon kanalı RTBF’in 2 gazetecisi ile 3 teknisyeninin, bir göçmen merkezinde yapılan eylemi çektikleri esnada gözaltına alınmaları ülkede krize neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2018 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2018 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Belçika’da Fransızca yayın yapan ulusal televizyon kanalı RTBF’in 2 gazetecisi ile 3 teknisyeninin, bir göçmen merkezinde yapılan eylemi çektikleri esnada gözaltına alınmaları ülkede krize neden oldu.

“Notinmyname” adındaki dernek üyelerinin, göçmen politikasını protesto etmek üzere, Steenokerzeel kenti yakınlarında yer alan bir göçmen merkezini işgal etmesini haber yapmak üzere olay yerine gelen gazeteciler, güvenlik güçlerinin engeline rağmen görüntü almaya çalışmaları nedeniyle polis tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü. Karakolda ifadeleri alınan gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı.

Avrupa’ya başkentlik yapan Brüksel’in yaklaşık 15 kilometre uzağında olan bir yerde gazetecilere müdahale edilmesine ilk ciddi tepki, Frankofon Profesyonel Gazeteciler Cemiyeti (AJP) Genel Sekreteri Sophie Lejoly’den geldi. Gazetecilere yönelik yapılan müdahaleyi ifade özgürlüğüne, bilgi özgürlüğüne ve bilgi edinme hakkı üzerine orantısız bir ihlal olarak tanımlayan Lejoly, "Gazetecileri idari olarak gözaltına almak zararsız bir önlem değildir" dedi.

"Gazeteciler kimlerdir?" sorusunu hatırlatan Lejoly, "Halkın bulunamadığı, erişemedikleri ya da orada bulunacak zamanları olmadıkları yerlerde halkın gözü ve kulağıdır. Böylece gazetecileri bu alanlardan çıkardığımızda, onların alanlara girmelerini engellediğimizde, halkın bilgi edinme hakkının, bir şekilde saldırıya uğradığı anlamına gelir. Demokraside temel hak, özgürce bilgi edebilecek gazetecilere sahip değilseniz, bu çok ciddi bir sorundur" diye konuştu.

Olay sonrası açıklama yapan Belçika Başbakanı Charles Michel ise, Belçika’nın bir hukuk devleti olduğu konusunda açıklığın sağlanacağına dair güvence verirken, "Basın özgürlüğü garanti altına alındı ancak polis tarafından sağlanan güvenliğe saygı gösterilmeli" ifadelerini kullandı.

Başbakan Michel’in yaptığı açıklama gazetecileri tatmin etmezken, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Belçika devletinin ifade özgürlüğü konusunda yapılan ihlal hakkında ifade vermesi üzerine Avrupa Konseyi ile Strazburg’daki Belçika Büyükelçisine baskı yapmaya hazırlanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.