Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya Emniyet Müdürü Uzunkaya: "15 Temmuz’dan bu yana ilimizde bin 400’ü tutuklusu, 3 binin üzerinde gözaltısı olan FETÖ soruşturmaları yürütüldü"

Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, emniyetin sorumluluk sahasındaki olaylarda 2016 yılında yüzde 9’luk bir artış yaşandığını belirterek, FETÖ/PDY soruşturmalarının da bu rakamı yükselttiğini belirtti. Uzunkaya, 15 Temmuz’dan bu yana Antalya’da bin 400’ü tutuklu, 3 binin üzerinde gözaltısı olan FETÖ soruşturmalarının yürütüldüğünü açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2017 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2017 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, emniyetin sorumluluk sahasındaki olaylarda 2016 yılında yüzde 9’luk bir artış yaşandığını belirterek, FETÖ/PDY soruşturmalarının da bu rakamı yükselttiğini belirtti. Uzunkaya, 15 Temmuz’dan bu yana Antalya’da bin 400’ü tutuklu, 3 binin üzerinde gözaltısı olan FETÖ soruşturmalarının yürütüldüğünü açıkladı.

İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle Atlı Polis Tesisleri’nde bir araya geldi. Antalya’da 2.5 milyona yakın kişinin güvenlik hizmeti aldığını belirten Uzunkaya, hizmet alana hesap vermeyi görev addetiklerini söyledi.

Antalya’nın Türkiye’nin 5’inci büyük ili olduğunu kaydeden Uzunkaya, "Ayrıca Antalya Türkiye’nin son 5 yılının nüfus artışında en hızlı gelişen ili. Nüfus artış hızı bakımından Türkiye’de ilk sırada. Yüzde 3’lük yıllık göç hızıyla da Türkiye’nin ilk 3’ü içerisinde yer alan bir kent. Son nüfus sayımı 2 milyon 350 bine yaklaşan nüfusu işaret ediyor. Nüfusunun yüzde 76’lık civarı kentlerde yaşıyor, biz ağırlıklı olarak kent nüfusunun bulunduğu yerleşim yerlerinin tamamının güvenliğinden sorumlu bir birimiz. Bu hizmeti de il genelinde 7 bin 300 civarında personel ile veriyoruz" diye konuştu.

"Bir önceki yıla göre personel yüzde 10 azaldı"

"Son zamanlarda FETÖ soruşturmaları, doğu illerine yapılan atamalarda batı illerinden daha fazla personelin kaydırılması nedeniyle 2015 yılına göre yüzde 10 civarında personel eksiğimiz mevcut" diyen Uzunkaya şöyle konuştu:

"Bu sadece Antalya’ya mahsus değil batıdaki illerin tamamında görülen bir eksiklik. 15 Temmuz 2016 itibariyle 400’ün üzerinde emniyet mensubumuz açığa alınmış, tutuklanmış, ihraç edilmiş olduğundan personel eksikliğimiz var. Bütün bu gelişmelere karşın artan güvenlik ihtiyaçlarını yeni güvenlik taleplerini eksiksiz olarak karşılamak gibi bir görevimiz var. Bizim yüzde 10 eksilen personel bahanesine ne doğu, batı illeri arasındaki atamalardaki değişen yüzdelere takılıp da bahane ortaya koyma gibi lüksümüz yok. Her geçen gün ortaya çıkan yeni güvenlik ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamak yerine getirmek zorundayız. Bunu kendimize görev addediyoruz."

"Artı eforla göreve devam"

İlçedeki birimlerde yönetsel anlamlarda değişikliklere gittiklerini dile getiren Uzunkaya, "İdareci sınıfında, müdürlerinde amirlerinde değişiklik oldu. İnanıyorum ki bu 50’nin üzerindeki değişen arkadaşın görev değişikliğiyle 2017 yılında daha bir heyecanla yenilenen ruhla, tebdili mekanla daha etkili görev yapacaklar. Antalyalı hemşerilerimiz vatandaşlarımız da görecekler. 700 civarı eksik kadroyla çalışıyor olmamıza rağmen yüzde 20 artı eforla görevimize devam ediyoruz" dedi.

"Hassasiyet vurgusu"

Antalya’nın Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kentlerinden biri olduğuna dikkati çeken Uzunkaya, "Turistik özelliği, turizm açısından cazibesi tescilli. Dünya markası olan bir kent. Bu yönüyle de vatandaşların, medyanın herkesten çok hassasiyet gösterdiğini biliyoruz. Bu güzide kentin Türkiye’nin turizm başkenti olan kentin bu yönüyle var olan gücünü kapasitesini cazibesini koruma, ona herhangi bir leke sürdürmeme adına bizler güvenlik hizmetleri yönüyle en üst düzeyde koruyucu, önleyici tedbirleri almaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız ve medyada herhangi bir şeyin sürülmemesi için hassasiyet gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"Memnuniyet oranı yüzde 82.9"

Antalya’da 2016 yılında yapılan bir anketten bilgiler veren Uzunkaya, "Bu ankette güvenlik anlamında memnuniyet derecelendirilmesi yapıldığında yüzde 82,9 oranında güvenlik hizmetlerinden, yaşanılabilir kent güvenliği anlamında memnuniyet yüzdesi itibariyle oldukça iyi bir yüzde. Biz 2017 yılında yapacağımız, yaptıracağımız benzeri anket çalışmalarında bunu yüzde 90’lara çıkarmayı hedefleyen bir anlayışla görevimizi ifa edeceğiz. Yaşanılabilir iller ile ilgili yapılan değerlendirmede Antalya, Türkiye’de en iyi 8’inci, ekonomik gelişim konusunda da en iyi 2’nci seçilmiş. Bu da memnuniyet verici" dedi.

Uzunkaya, Antalya’nın 2007 yılından itibaren İSO 9000 kalite yönetim sistemini almış her yıl bununla ilgili güncellemelerini yapan, güvenlik ile ilgili vizyonu, misyonu akreditasyonu tescilli olan bir kent olduğunun altını çizdi.

"Tüm olaylarda yüzde 9 civarında bir artış olduğunu görmekteyiz"

Asayiş hizmetleri ile ilgili de paylaşımlarda bulunan Uzunkaya, "Antalya’da 2015 yılında tüm sorumluluk bölgemiz itibarıyla 83 bin 146 olay meydana gelmiş. Bu rakam 2016’da 91 bin 151’e çıkmış. Tüm olaylarda yüzde 9 civarında bir artış olduğunu görmekteyiz. FETÖ soruşturmaları da bu rakamların yükselmesinde önemli payı var. 15 Temmuz’dan bu yana ilimizde bin 400’ü tutuklusu, 3 binin üzerinde gözaltısı olan FETÖ soruşturmaları yürütüldü" dedi.

Uzunkaya şöyle konuştu:

"Daha alt kategorilerde asayiş suçları itibariyle kişilere karşı işlenen suçlarda 2015’de 28 bin 900, 2016’da bu rakam 30 bine çıkmış. Yüzde 6 civarında artış olmuş. Mala karşı işlenen suçlarda 2015 yılında 26 binken 2016’da bu rakam 25 bin 300’e düşmüş. Yüzde 3’lük bir azalma olmuş. Topluma karşı işlenen suçlar 8 binden, 9 bin 800’e çıkmış, yüzde 20’lik artış. Millete ve devlete karşı işlenen suçlar bin 260 dan bin 430’a çıkmış. Takibi gereken suçlar 13 binden 15 bine çıkmış. Asayiş suçları itibariyle 2015‘de 78 bin 422, 2016’da bu sayı 82 bin 730’a çıkmış. Yüzde 5,5’lik artış olmuş. Hem 2015 yılında hem 2016 yılında tüm suçların aydınlatılması oranı yüzde 80 gibi oldukça başarılı bir tablo olarak karşımızda duruyor."

"Kişiye karşı işlenen suç yüzde 95 aydınlatılıyor"

Mala karşı işlenen suçlarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aydınlatma oranlarının istenilen düzeyde olamadığından yakınan Uzunkaya, "Yüzde 30- 35 oranlarda aydınlatma oluyor. Ama Antalya’da bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 44 olduğunu görüyoruz. Bu hiçbir şekilde bir başarı ölçüsü olarak ifade edilemez. Edilmemeli. Yüzde 56’da aydınlatılamayan suç istatistiği var. Suçun failinin yakalanmış olması ile mağdurun mağduriyetinin giderilmiş olması da aynı şey değil. Kişilere karşı işlenen (darp, yaralama, cinayet vb)suçlardaki aydınlatma oranı yüzde 95’in üzerinde" diye konuştu.

Uzunkaya konuşmasına şöyle devam etti: "Terör, narkotik kaçakçılık, siber olaylar, güvenlik olaylarını 5 ayrı başlık altında aldık. 2015’de toplamda bin 380 olay meydana gelmiş. 2016’da bu rakamlar bin 234’e düşmüş. Burada da yüzde 10,6’lık azalma olmuş. Bu da oldukça memnuniyet verici bir rakamı ifade ediyor."

"Uyuşturucu büyük tehdit"

Antalya’nın ve Türkiye’nin en önemli sorunlarında birinin terör kadar uyuşturucu ile mücadele konusu olduğunun altını çizen Uzunkaya, "Özellikle gençliğin hedef olarak alındığı, hedeflerinin ülkenin geleceği olduğu açık olan bir tehdit. Her halükarda toplumun her kesimi tarafından en önemli tehdit olarak algılanmalı ve ona karşı bir duruş ortaya konulmalı. Bu konuda da devletin ve kurumlarının değil bütün sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere vatandaşların, bireylerin aynı duyarlılığı kesintisiz bir şekilde sürdürmesi devam ettirmesi gerekir. 2015 yılında bizim kayıtlarımıza göre 376 kişi yatarak, 9 bin 800 kişi ise ayakta uyuşturucu ile ilgili tedavi görmüş. Bu rakam 2016 yılında kısmen düşmüş 263 yatarak tedavi 8 bin 586 ise ayakta tedavi olarak kayıtlara geçmiş" dedi.

"Uyuşturucu ile mücadele"

Kentteki uyuşturucu bölgelerindeki uyuşturucu zeminini yok etmek için operasyonlar düzenlediklerine değinen Uzunkaya, "O bölge ağırlıklı etkili sonuçlar alındı. Sokak satıcılarına yönelik, bunların kullanıcılarına yönelik mücadelede yüzlerce insan yakalandı. Bir o kadarı da tutuklandı. Bu sadece polisiye tedbirlerle yakalama tutuklama ile değil hedef alanın korunması amacıyla gençlerin korunması amacıyla ailelerin duyarlı olması lazım. 2016 yılında uyuşturucu ile ilgili 18 yaş altı çocuklarla 100’e yakın bağımlı çocuğun olduğunu belirledik. İlimizde 12- 13 yaş örnekleriyle karşımıza çıkıyorlar. Okul çağındaki çocukların arkadaş çevrelerindeki etkilenmelerinin önüne geçmek amacıyla bir çok projeler yürütüyoruz" ifadelerini kaydetti.

Uzunkaya, çocukların 2015 yılında bin 868, 2016 yılında bin 868 olaya karıştığını söyledi.

"FETÖ’den 1398 tutuklama"

FETÖ/PDY’ye karşı topyekün bir mücadele yürütüldüğünü vurgulayan Uzunkaya, "Antalya’da FETÖ-PDY’den toplam bin 398 kişi tutuklu durumda. 3 bin 161 kişi de gözaltına alındı. Tutuklananlar içinde 74 askeri personel, 256 emniyet, 88 hakim ve savcı, 318 akademisyen olduğunu özellikle belirtiyorum" dedi.

"Huzur operasyonu"

Türkiye geneli yapılan, ’Huzur 3’ operasyonuna 2 bin personelle katıldıklarını aktaran Uzunkaya, "Bu arada diğer operasyonlarımızda terör örgütlerine ve bunların faaliyet alanlarını kontrol altına almaya yönelik, önleyici operasyonlarımızda sürdürülüyor. Bu çerçevede her 3 operasyonunda elde edilen suç aletler ve malzemeleri de işlemleri de her operasyon sonrasında paylaştık" diye konuştu.

"62 yol kontrol noktası olacak"

Yol uygulamalarına da değinen Uzunkaya, "Bu son derece önemli bir güvenlikle ilgili önleyici uygulama alanı. İlimizde 1 Şubat 2017 ye kadar bu uygulamalar polis bölgesinde 18 noktada 24 saat esasına göre devam ettiriliyordu. Daha sonra komşu illeri de kapsayacak şekilde senkronize şekilde 1 Şubat’tan itibaren ilimizde 47 ayrı noktada uygulamalar başlattık. Bunların zaman içerisinde bir ileri aşamasını 62 nokta olarak belirledik. İl merkezi ve ilçelerimizde değişik zaman aralıklarıyla 24 saati kapsayacak şekilde araç ve şahıs sorgulamaları ile bir otokontrol sistemi oluşturduk" ifadelerini kullandı.

"Özgürlük ve güvenlik dengesi"

Özgürlük ve güvenlik dengesinin çok iyi korunması gerektiğini vurgulayan Celal Uzunkaya, "Özgürlük ve güvenlik dengesini çok iyi korumak adına insanların rahat hareket edeceği yaşam alanlarını sağlamak için güvenlik eksenli bir yapı önem ar zediyor. İlimizde ve Türkiye genelinde bu tür güvenlik faaliyetlerinde hedeflediğimiz amaçladığımız budur. Sabit yol uygulamalarının son derece etkili olduğunu insanların yüzde 99,9’u suçla ilgilenmiyor. Antalya’da 2,5 milyona yakın insan yaşıyor, suç rakamların pek çoğu mükerrer işlenen suçlar. 83 bin suçtan aynı suçu bir kişinin onlarca kayıta girmişliği var. Bunu bu şekilde aldığınızda totalde 10 bin kişinin karıştığı görülüyor. Milyonlarca insanın turist olarak geldiği bir coğrafyada bu rakam yüzde 1’lere geliyor" dedi.

"Kişi başına düşen araç sayısı birincisi"

Antalya’nın trafik haritası hakkında bilgiler veren Uzunkaya, "Son açıklanan rakamlara göre kişi başına düşen araç sayısı itibariyle 2.3 oranla Türkiye birincisi. Nüfusun 2 milyon 328 bini baz alındığında, 977 bin kayıtlı rakamı aldığımızda araç tescili sayısı itibariyle Türkiye’de 4’üncü, nüfus orantısı itibariyle her bir araç baz alınarak 2,3 kişiye bir aracın düşme ortalamasıyla Türkiye birincisi. Bu yönüyle Türkiye birincisi olan Antalya’nın kazalara karışma ölüm ve yaralanma rakamları itibariyle de Türkiye sonuncusu olmasını arzu ederdik.Rakamlarımız Türkiye sonuncusu olmadığımızı gösteriyor" açıklamasında bulundu.

"2016’da 146 ölümlü kaza"

Antalya’da 2015’de 127, 2016’da 134 ölümlü kaza meydana geldiğini aktaran Uzunkaya, "Bu ölümlü kazalar, kaza sonrası ölümleri de kapsıyor. Yüzde 5.5 civarında ölümlü kazalarda artış olmuş. Ölü sayısı 131’ken 2015’de 2016’da 146’ya çıkmış. Yüzde 11.5’luk artış var. Türkiye genelinde 3 bin 500 civarında ölüm rakamı ifade ediyor, bunun yüzde 150 civarı sadece Antalya’da polislik sorumluluk bölgesinde olması düşündürücü bir rakam. Bir kaç ay sonra ölenleri de dahil edersek bu rakam 300’e yükselir. 2015 yılında kaza sayısı 6 bin 788, 2016’da aynı rakam 6 bin 779 olarak karşımıza çıkmış. Yaralı sayısı 2015’de 6 bin 841, 2016’da 8828, yüzde 41’lik artış" diye konuştu.

"Trafikte bilinç"

Trafik sorunun çözümünde yüzde 100’ lük dilimin yüzde 17’lik payın denetleyicilere düştüğünü gördüklerini kaydede Uzunkaya şunları söyledi:

"Bunun Türkiye şartlarında denetim ve cezanın yaptırımı vatandaş üzerindeki caydırıcılığı daha fazla. Hıza ve alkollü araç kullanmaya dayalı kazaların rakamlarında bu iyileşmeyi göremiyoruz. Geri kalan bölüm trafikte eğitim, kültür ve toplumsal bilince bağlı."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.