Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Agos Gazetesi Önüne Siyah Çelenk Koyan İki Sanığın Yargılanmasına Başlandı

Agos Gazetesi önüne siyah çelenk koyarak gazetenin genel yayın yönetmenini “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek tehdit ettikleri iddia edilen iki sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Hrant Dink’in avukatı,...

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2016 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2016 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Agos Gazetesi önüne siyah çelenk koyarak gazetenin genel yayın yönetmenini “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek tehdit ettikleri iddia edilen iki sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Hrant Dink’in avukatı, “Hrant Dink de ilk hedef gösterildiğinde böyle tehdit edilmişti” dedi.
İstanbul 62’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuksuz sanıklar Ercan Uçar ile Bilal Gökçeyurt hazır bulundu. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanık Ercan Uçar’ın (35) savunmasına geçildi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni şikayetçi Yetvart Danzikyan duruşmaya katılmadı.
Sanık Uçar, kimlik tespitinde İstanbul Üniversitesinde teknisyen olarak çalıştığını belirtti. Uçar, şikayetçi Danzikyan’ı tanımadığını kaydettiği savunmasında, “Basın açıklamasını Bilal Bey yapmıştır, yapılan açıklamada tehdit içerici ya da hakaret içerici anlam çıkaracak sözler yoktur” dedi.
Savunmasında Milliyetçi Türkiye Partisi (MTP) İstanbul İl Başkanı olduğunu belirten sanık Bilal Gökçeyurt (53) ise, “Şikayetçiyi  tanımıyorum, müşteki vekilinin kendi kafasında kurguladığı bir şey nedeniyle şu anda huzurda bulunmaktayız. Basın açıklamasında kesinlikle hakaret ve tehdit içerikli bir söz yoktur. İddianamede atılı olan ’bir gece ansızın Agos gazetesinin önündeyiz’ şeklindeki paylaşım açıklamadan sonraki bir paylaşımdır. Siyah çelenkle devletin tanımadığı soykırıma ilişkin yanlı yayınlarını protesto ettik. Siyah çelenk bir tehditse Adalet Bakanlığı’nın önüne Hrant Dink’in hesabı sorulacak yazılı siyah çelenk taraflarınca konulmuştur. O zaman bu da iddia edilen suçla aynı mahiyette sayılmalıdır” diye konuştu.
“HRANT DİNK’İ TANIMIYORUZ”
Agos Gazetesinin yayınlarını yanlı olarak değerlendirdiklerini  ve bunu protesto etmek için basın açıklaması yaptıklarını kaydeden sanık Gökçeyurt, “Bizim Ermenilerle bir sorunumuz yoktur. Anayasadaki demokratik tepkimizi dile getirdik. Bizim daha önce öldürülen kişiyi (Hrant Dink) tanımıyoruz, ilgimiz yoktur, dosyada adı geçen kişileri de tanımıyoruz. Karabağ işgalinin son verilmesi için devletimizin dikkatini çekmek ve aynı zamanda gazetenin yanlı yayınlarını protesto etmek için basın açıklaması yapılmaktadır. Genel başkanımızın tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
“DİNK DE İLK HEDEF GÖSTERİLDİĞİNDE ’BİR GECE GELEBİLİRİM’ DENMİŞTİ”
Duruşmada daha sonra, öldürülen Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin tanık olarak dinlendi. Tanık Çetin, 24 Nisan 2015 günü müvekkillerinden telefon aldığını söyleyerek, “Müvekkillerim binanın önüne siyah çelenk bırakıldığını bildirdiler. Ben doğrudan oraya gittim ve bu sırada valiyi aradım, polis memurları olay yerine geldiler. Tutanak tutuldu, ben karakola gittim avukat sıfatıyla şikayetimi yaptım, güvenlik kamera görüntülerini aldım, Facebook sayfasından bazı paylaşımlar vardı bunları da aldım. Ben öldürülmeden önce Hrant Dink’in avukatıydım. Hrant Dink ilk hedef olarak gösterildiğinde Agos gazetesi önünde öldürüldüğünde ‘Bir gece gelebilirim Hrant Dink hedefimiz’ denmişti, aynen de öyle oldu. Facebook sayfasındaki paylaşımda da aynı ibare bulunmuştur, Ermenilere yönelik nefret söylemi ve cümleler vardır. Müvekkilim ve gazete çalışanları tedirgin oldular bu nedenle şikayetçi olduk” diye konuştu.
Ara kararını açıklayan mahkeme, MTP Genel Başkanının tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti.  Şikayetçi Yedvart Danzikyan hakkında zorla getirme kararı çıkaran mahkeme duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
İddianamede 2 sanığın Agos Gazetesi-Vakfı önüne gelerek basın bildirisi adı altında açıklama yaptıkları, açıklama sırasında Ermenistan devletine Karabağ bölgesinde uygulamış olduğu vahşet niteliğindeki uygulamalardan Yedvart Danzikyan’ın yayın yönetmenliğini yaptığı gazetenin sorumlu tutan nitelikte ifadeler kullandıkları anlatıldı. Basın açıklamasındaki; “Yurtta sulh yoksa, cihanda da sulh gereksiz”, “Her önüne gelen Türk düşmanıyla iş birliği yaparak bizi sırtımızdan vuran işgalci katil tecavüzcü Ermeni masumsa bizi kim vurdu?”, “İşgalci, katil, tecavüzcü Ermeni masumsa, Karabağ’ı kim işgal etti, çocuklarınızı kim kesti, kadınlarımıza kim tecavüz etti?”, “Yurdumuz işgal edilmiş, insanlarımız katledilmişken, içinde yaşadığımız bu şartlarda halen Ermeni destekçiliği yapanlara özenle not alıyor ve şiddetle lanetliyoruz” ifadelerine yer verildi.
“BİR GECE ANSIZIN AGOS GAZETESİ’NE GELEBİLİRİZ”
İddianamede, sanıkların açıklamalarında geçmiş dönemlerde öldürülen Hrant Dink’i anımsatarak “Bir gece ansızın Agos gazetesine gelebiliriz” dedikleri ve yapmış oldukları basın açıklaması adı altındaki konuşma metnini aynı gün internet sayfasında yayınladıkları anlatıldı. Sanıkların “tehdit” ve “hakaret” suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapisleri isteniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.