Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abhazya’dan Katalonya’nın bağımsızlığına destek

Abhazya, referandumla bağımsızlığını ilan etmek isteyen Katalonya’ya destek vererek, İspanya’nın referandum müdahalesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2017 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2017 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Abhazya, referandumla bağımsızlığını ilan etmek isteyen Katalonya’ya destek vererek, İspanya’nın referandum müdahalesine tepki gösterdi.

Abhazya, İspanya’nın Katalonya eyaletinin bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklama yaptı. Abhazya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bildiğiniz gibi, 1 Ekim 2017’de Katalonya’da referandum yapıldı ve bunun sonucunda vatandaşların yüzde 90’ı Katalonya’nın bağımsızlığı için oy verdi. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Katalonya’daki referandumun ilerleyişini ve sonuçlarını özel bir ilgi ile izledi. Başlangıçta referandum sonuçlarını tanımayı reddeden İspanyol makamları, sadece Katalonya’nın bağımsızlığını destekleyen taraflara siyasi değil, aynı zamanda şiddetli baskılar ve eşi görülmemiş adımlar attı. Özellikle, referandum arifesinde İspanya makamları, Katalonya’nın önde gelen kamu görevlileri hakkında çok sayıda tutuklama yaptı ve oylama gününde demokratik haklarını kullanmayı isteyen kendi vatandaşlarına karşı doğrudan fiziksel güç kullandı” denildi.

Katalonya ve Abhazya benzer özellikler taşıyor

Yapılan açıklamanın devamında, Katalonya ve Abhazya’nın benzer özellikler taşıdığı ifade edilerek, “Katalonya’daki güncel olaylar, 90’lı yılların başında Abhazya’da yaşanan süreçlerle birçok ortak özelliğe sahip olduğu görülmektedir. Abhazya, Katalonya gibi uluslararası hukuk çerçevesinde Gürcistan’la olan tüm sorunları çözmeye çalışarak barışçıl yollarla bağımsızlığını ilan ederek var olma hakkını savundu. Buna karşılık Gürcistan, sivillere yönelik silahlı saldırı eylemi gerçekleştirerek Abhazya’ya kanlı bir savaş açtı” ifadeleri kullanıldı.

“İspanya kendi vatandaşlarına karşı ciddi bir suç işlemiştir”

İspanya’nın referandum tutumunu eleştiren açıklamada, “Katalonya’nın yanı sıra Abhazya’nın kendi tarihsel geleneklerine sahip, tarihi ve kültürel kimliği açısından zengin bir bölge olduğunu anlamak gerekir. Maalesef, İspanya makamları, kendi vatandaşlarına karşı ciddi bir suç işlemiş ve Katalonya halkının bağımsızlık arzusunu şiddet yoluyla bastırmaya çalışmışlardır. İspanya’daki mevcut ve siyasi krizin müzakereler ve uzlaşmaya dönük yasal yollarla çözülmesi gerektiğine inanmaktayız” denildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.