Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

30 sanıklı FETÖ/PDY iddianamesi tamamlandı

Zonguldak Eski Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak ve 30 sanık hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla hazırlanan iddianame tamamlandı.2. Ağır Ceza Mahkemesince...

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2017 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2017 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
30 sanıklı FETÖ/PDY iddianamesi tamamlandı

Zonguldak Eski Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak ve 30 sanık hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla hazırlanan iddianame tamamlandı.

2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen ve 51 sayfalık iddianamede sanıklar, "Silahlı Terör Örgütüne üye Olma veya Silahlı Terör Örgütü Yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamaları iddiasıyla yargılanacak.

“Darbelerin nasıl olduğunu biliyoruz”

İddianamede 15 Temmuz 2016 günü yaşanan başarısız darbe girişimi gecesi Kilimli Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Soner Durgun’un verdiği talimatlara dikkat çekildi. İddianamede ayrıca 15/06/2016 tarihinde örgütün hiyerarşik yapılanması içerisinde emir veren konumunda bulunan "abi" sıfatı kullanan örgüt yöneticilerinden Tango ismi ile kamufle ettikleri kriptolu mesajlaşma programı üzerinden saat 22:39-22:40-22:44 ve 22:45’de emniyet teşkilatı mensubu FETÖ/PDY üyelerine:

"Değerli abiler, şuan askerler yönetime müdahaleye başladı, herkes işini gücünü bıraksın, bulunduğu yerde arkadaşlarını yönlendirsin Ve askerlerin müdahalesine yardımcı olmalarını temin etsin, direnmesinler, direnen emniyet güçlerine engel olsunlar. Her ilden bölgeden yapılan müdahale konusunda bilgi alalım. Bu stratejiyle hareket edip bizi her yerden bilgilendirin. Düzgün not yazın. Askere direnmesin arkadaşlar. Direnenlerin direncini kırsınlar. Duran vebaldedir. Herkese duyurun" şeklinde talimat verildiği, bu talimat üzerine görevleri gereği kendilerine yıkmaya çalıştıkları Anayasal düzen tarafından Anayasal düzeni korumak maksadıyla verilen silahları örgüt amacı ve talimatı doğrultusunda kullandıkları ifadelerine yer verildi.

“Kesinlikle gelen askerlere müdahale edilmeyecek”

İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun’un da örgüt tarafından verilen talimata uygun hareket etmek maksadıyla olay günü iş yeri olan müdür olarak çalıştığı Kilimli Emniyet Müdürlüğü’ne akşam sıralarında geldiği, emrinde çalışan rütbeli personeline hitaben " Biz daha önceden darbeleri gördük, darbelerin nasıl olduğunu biliyoruz. Kesinlikle siz rütbelilere talimatımdır. Kesinlikle gelen askerlere müdahale edilmeyecek. Gelen Askerler benim yanıma yönlendirilecek askerlerde bizim evlatlarımızdır" şeklinde emrinde bulunan kolluk görevlilerine yapılan darbe girişimine engel olunmaması yönünde talimat verdiği ifadelerine yer verildi.

15 Temmuz gecesi bazı polislerin Kilimli İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun’a "Senin talimatına uymayacağım ve bunun raporunu tutacağım" şeklinde bağırarak tepki gösterdiği de iddianamede yer aldı. Durgun’un da polislere hitaben "Beni yanlış anladın. Ben yanlış bir şey konuşmadım. Bana gelen il emniyet müdürümüzün talimatını uygulayacağım" dediği belirtildi.

Zonguldak’a balık avlamaya gelmiş

Zonguldak Emniyet Müdürlüğü görevinin ardından emekli edilen Metin Seyfi Sazak’ın 14 Temmuz 2016 tarihinde Zonguldak’a geldikten sonra bir otelde kayıt yaptırmaksızın konakladığı ortaya çıktı.

16 Temmuz 2016 tarihinde ise sabah erken saatlerde balık tuttuktan sonra Zonguldak’tan ayrılması üzerine soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcılığı, ByLock kullandığı kaydı olan Sadettin Tosbatlıoğlu ile buluştukları iddianamede yer aldı.

İddianamede Metin Seyfi Sazak’ın darbe girişiminden bir gün öncesinde Zonguldak’a gelerek Sadettin Tosbatlıoğlu ile buluşmalarının dikkat çekici olduğu belirtildi. Ancak suçlamaları kabul etmeyen Sazak Zonguldak’a gelmesinde özel bir amacının bulunmadığını belirtti.

“Zonguldak’a gelirsem vali olarak gelirim”

Soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan bir tanık ise Metin Seyfi Sazak ile ilgili verdiği ifadesinde "Sohbet esnasında Metin Seyfi Sazak ile ilgili konu açılmıştı. sohbette bulunan bir kişi ’Buradan giden Emniyet Müdürü Metin Seyfi Zonguldak’a vali olarak geri gelecekmiş. ’Bir daha Zonguldak’a gelirsem vali olarak gelirim şeklinde konuşuyormuş’ demişti" dedi.

Metin Seyfi Sazak’ın Zonguldak’a balık tutmaya gelmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi:

“Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; şüphelinin darbe girişiminden kısa süre önce Zonguldak iline geldiği, FETÖ terör örgütüne üye olması sebebiyle hakkında soruşturma yürütülen ByLock kullanıcısı Sadettin Tosbatlıoğlu ile buluşarak görüşmeler gerçekleştirdiği, şüphelinin savunmasının kendi içerisinde çelişkiler barındırdığı, mahkemesini sıkı şekilde takip ettiğini belirttiği halde telefon aracılığı ile öğrenebileceği ve aynı zamanda kendisine tebligat da yapılması gereken duruşma gününün tespiti hususunda bizzat Zonguldak iline gelmesinin hayat içerisinde edinilen tecrübeler ile uyuşmadığı, darbe teşebbüsünün ertesi günü sabah erken saatlerde balık avlamaya gitmesinin de hayatın olağan akışına aykırı olduğu, şüphelinin yukarıda ayrıntılı açıklanan FETÖ terör örgütü ile irtibatı ve hakkında vali olacağına dair söylenti birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin olası bir darbe neticesinde oluşturulacak paralel devlet bünyesinde vali olarak görev alacağının değerlendirildiği, anlatılan hususların ayrıca şüphelinin silahlı terör örgütüne üye oluğunu da ortaya koyduğu, Şüphelinin örgüt hiyerarşisi içerisinde yer alarak, örgütten gelecek emirleri uygulama noktasında hazır bekleyerek, örgütün amaçladığı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak, bu düzenin mevcut yasalar ile çizilmiş demokrasi ilkeleri doğrultusunda işleyişini önlemek, bu düzen yerine başka bir düzen getirmek, yine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalar ile hukuka uygun sınırları çizilen Türkiye Büyük Millet Meclisinin işleyişi, mezkur meclise demokratik yollar ile seçilen milletvekillerinin görevlerini ve bu sıfatlarını ortadan kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmak amacıyla 15/07/2016 tarihinde yapılan darbe teşebbüsüne TCK 37 maddesi kapsamında iştirak ettiği anlaşılmıştır.”

Zonguldak’ta görev yaptı

2010- 2014 yılları arasında Zonguldak Emniyet Müdürü olarak görev yapan Metin Seyfi Sazak’ın darbe girişiminden bir gün önce Zonguldak’a geldiği ve darbe girişiminin başarılı olması durumunda sıkı yönetim valisi olacağı iddia edilmişti.

Üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6’şar aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edilen sanıklar önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.