Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

15 Temmuz gecesi için hesap verme zamanı

15 Temmuz’un çatı davası olan, Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananlara ilişkin açılan davada 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyesi dahil 221 sanık bugün hakim karşısına çıkacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2017 08:47
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2017 08:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
15 Temmuz gecesi için hesap verme zamanı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimin çatı davası olan, Genelkurmay Karargâhı'ndaki olaylara ilişkin açılan davada 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyesi dahil 221 sanık bugün hakim karşısına çıkacak. Duruşma, Sinan cezaevi kampüsündeki 1558 kişi kapasiteli Türkiye'nin en büyük duruşma salonunda yapılacak.

FETHULLAH GÜLEN BİR NUMARA

Aralarında eski generaller Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ve İlhan Talu'nun bulunduğu 38 sanık, diğer sanıklardan ayrı şekilde mahkeme kapısına getirilecek ve 5'er metre arayla yürütülerek duruşma salonuna alınacak. Bu sanıklar arasında ayrıca Gökhan Şahin Sönmezateş, Semih Terzi, Fırat Alakuş ve Ünsal Coşkun gibi isimler de yer alıyor. Sanıkların girişleri sırasında basın mensuplarının görüntü almasına da izin verilecek. Tarihi dava boyunca Jandarma komando ve cezaevi personelinden oluşan 1500 kişilik güvenlik ekibi görev yapacak. Davaya hakim Oğuz Dik başkanlığında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bakacak. Duruşma başlangıcında, OHAL KHK'sıyla yapılan kanun değişikliği uyarınca 2 bin 581 sayfalık iddianame okunmayacak. Kimlik tespitinin ardından ilk savunmayı, eski YAŞ üyesi Akın Öztürk'ün yapması bekleniyor.

Milliyet’ten Türker Karapınar’ın haberine göre; Fethullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olarak yer aldığı iddianamede yer alan 221 şüphelinin biri orgeneral, 3'ü korgeneral, 4'ü tümgeneral, 16'sı tuğgeneral, 3'ü tuğamiral, 26'sı albay, 27'si yarbay, 37'si binbaşı, 21'i yüzbaşı, kalanların ise daha alt rütbeli askerler oluduğu belirtiliyor. İddianamede, Terzi dışındaki 37 Yurtta Sulh Konseyi üyesi ile örgüt lideri Gülen hakkında, 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

İDEOLOJİK OLARAK FARKLI

Darbenin sivil unsurları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş'in ABD seyahatlerine yer verilen idianamede özelikle Öksüz'ün, 17 Mart'ta ABD'ye gidip 21 Mart 2016'da Türkiye'ye döndüğü seyahatinde, darbe girişiminin gerçekleştirilmesi konusunda nihai kararın alındığı kaydediliyor. İddianamede, bu tarihten sonra Ankara'da geniş katılımlı toplantılar yapıldığı, bu toplantılardan en geniş kapsamlısının Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi'ndeki “Mahrem Hizmetler” soruşturmasının şüphelilerinden Serkan Aydın'ın kiraladığı üç katlı villada yapıldığı ve 10 gün devam ettiği kaydediliyor.

İddianamede, Yurtta Sulh Konseyi ile 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra saflarının benzeştiği, her iki darbenin başlangıç saatinin normal koşullarda saat 03.00 olması, 27 Mayıs darbe bildirisindeki “Yurtta Sulh” vurgusu, Yurtta Sulh Konseyi'nin üye sayısının da Milli Birlik Komitesi'ndeki gibi 38 olduğu belirtiliyor. İddianamede, “Görünüşte şekli anlamda bir benzerlik olduğu görülse de ideolojik açıdan farklılıklar bulunduğu tartışma götürmez bir olgudur” denildi. İddianamede, tespit edilen 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi'nin Genelkurmay Karargahı Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) üzerinden tüm kuvvet komutanlıkları ve bakanlıklara sıkıyönetim mesajları gönderdiği kaydediliyor.

‘KASIRGA' DAVASINA DEVAM EDİLECEK

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin 24'ü tutuklu 27 kişi hakkında açılan davanın görülmesine bugün devam edilecek. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülecek davanın duruşmaları, 22-23 Mayıs'ta, Sincan Cezaevi kampüsü içerisindeki duruşma salonunda yapılacak. Davanın geçen celsesinde, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında er olarak vatani görevlerini yaptığı belirtilen tutuklu sanıklardan Mehmet Akif Özyılmaz ve Aykut Şahin, yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Duruşmada, diğer sanıkların tutukluluk hâlinin devamına karar verilmişti. TBMM ve Başbakanlığın müdahillik talebini kabul eden heyet, duruşmayı ertelemişti.

Milliyet

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.