Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

14 kişiyi ’çenç’ yöntemiyle dolandıran şahsa 47 yıl hapis

Erzurum’da sigorta şirketleri tarafından ’pert’ edilen araçları orijinal şasi numaralarını zımparalayıp ’çenç’ yaparak 14 kişiyi dolandırmaktan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince 47 yıl 6 ay hapis, 30 bin TL adli para cezasına çarptırılan...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erzurum’da sigorta şirketleri tarafından ’pert’ edilen araçları orijinal şasi numaralarını zımparalayıp ’çenç’ yaparak 14 kişiyi dolandırmaktan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince 47 yıl 6 ay hapis, 30 bin TL adli para cezasına çarptırılan şahıs, Asayiş Şube Aranan Şahıslar Büro Amirliği tarafından yürütülen başarılı çalışma sonucu yakalandı.
Edinilen bilgiye göre, mağdurlar, Mücahit T., Nuri A., Cedat K., Erdal P., İsmail K. Birgül Y., Mehmet A. ,Yusuf Y. ,Yunus Ö., Yavuz Maden, Yener A., Mehmet E. ve Bayram Ç., Şükrü Paşa Mahallesinde kaporta ustası 42 yaşındaki İsmail Ceylan’dan otomobil aldı. Bir süre sonra satın aldıkları otomobillerin ’çenç’ yapıldığını öğrenen şahıslar, İsmail Ceylan’dan şikayetçi oldu.
14 kişinin suç duyurusu üzerine harekete geçen polis, Kriminal Laboratuvarında yapılan incelemelerde araçların motor numaralarının orijinal olduğunu, ancak şasi numaralarına müdahale edildiğini ve şasi numaralarının orijinal olmadığını tespit etti. ’Çenç İsmail’ lakaplı İsmail Ceylan’ın evinde yapılan aramada bir adet 4AU223648 seri nolu hurda motor bloku bulundu. Şahsın ağır hasarlı olarak aldığı araçları fiilen parçalamak suretiyle hurdaya ayırdığı ve ardından da ele ettiği hurda motoru hukuka aykırı bir şekilde, perte ayrılan araçlara yapıştırarak ’Çenç’ haline getirip, müştekilere sattığı tespit edildi.
Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, İsmail Ceylan’ın ’pert’ ve ’ağır hasarlı araçların’ kayıtlardan düşürülmesi için Trafik Tescil ve Şube Müdürlüğü’ne ’mutlaka teslim’ edilmesi gereken evrakları da vermediği ve bu yolla araçlara ait ruhsat ve plakaların da kendisinde bulunduğuna dikkat çekildi. İddianamede, kriminal raporlarına göre, otoların birçoğunda şasi numarasının bulunduğu bölümün zımparalanma, taşlama ve silme sonucu yok edilmesinden sonra yerine hurda olarak alınan araçların şasi numarasının vurulduğu ve elde edilen aletlerle ’Çenç’ işleminin gerçekleştirildiği tespit edildi.
47 yıl hapis cezası onandı
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İsmail Ceylan, 14 kez ’dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik’ ve ’nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 47 yıl 6 ay hapis, 30 bin TL adli para cezasına çarptırılmıştı.
Erzurum’da sigorta şirketleri tarafından ’pert’ edilen araçları orijinal şasi numaralarını taşlama ve zımparalayarak ’çenç’ yapıp, 14 kişiye sattığı iddiasıyla ’resmi belgede sahtecilik yapmak’ ve ’nitelikli dolandırıcılık’ suçundan yargılanan ’Çenç İsmail’ lakaplı kaporta ustası İsmail Ceylan’a verilen 47 yıl hapis ve 30 bin TL adli para cezası Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından onandı.
Polisin başarılı çalışması sonucu yakalandı
Hakkında yakalama kararı bulunan Ceylan, Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği tarafından yürütülen titiz çalışma sonucu yakalandı. İsmail Ceylan, sağlık raporunun ardından Erzurum E Tipi Cezaevine kondu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.