Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“1 Mayıs Tertip Komitesi” İlk Duruşmada Beraat Etti

2015 yılı 1 Mayıs’ında “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne davet ettikleri” iddiasıyla haklarında dava açılan DİSK, KESK, TMMOB, TTB yöneticilerinden oluşan “1 Mayıs Tertip Komitesi” üyeleri ilk duruşmada...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2015 yılı 1 Mayıs’ında “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne davet ettikleri” iddiasıyla haklarında dava açılan DİSK, KESK, TMMOB, TTB yöneticilerinden oluşan “1 Mayıs Tertip Komitesi” üyeleri ilk duruşmada beraat etti.
İstanbul 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyesi Hüseyin Demirdizen ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu Başkanı Lami Özgen ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada savunma yapan Lami Özgen, KESK Genel eş başkanı olduğunu belirterek, “1 Mayıs 2015 günü İstanbul’un her yerinde sıkı yönetim ve olağanüstü hal vardı. Taksim’de gösteri yapılmasının yasaklanmasına bizim de uymamızı istediler. Taksim meydanının gösterilere kapatılması için ileri sürülen gerekçeler hukuk, demokrasi, hak ve özgürlükler ile bağdaşmaz. Bu nedenle emekçiler olarak Taksimin yasaklanmasına karşı çıktık. Her ne kadar alana giriş engellense de emekçiler olarak bu iradeyi gösterdik. Ben konfederasyon eş başkanı olarak örgütümün bana vermiş olduğu görevi yerine getirdim. 1 Mayıs dava konusu yapılamaz. Beraatimize karar verilsin” diye konuştu.
1 MAYIS ÇAĞRISI KONFEDERASYONUN KARARIDIR
Sanık Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs 2015 gösterilerinin Taksim Meydanı’nda yapılmasını içeren çağrı nedeniyle yargılandıklarını söyledi. Sanık Çerkezoğlu, “İddianamede, bu çağrının suç olduğu öne sürülmektedir. Taksimi  1 Mayıs gösterilerine kapatmak, akla, hukuğa ve mantığa aykırıdır. Konfederasyonumuzun yapmış olduğu toplantılarda 1 Mayıs gösterilerinin Taksimde yapılmasına dair karar alındı. Ben de bu kararı uygulamak için 1 Mayıs 2015 gösterilerinin Taksim’de yapılması için çağrı yaptım. Beraatimi istiyorum” ifadelerini kullandı.
“YAPMIŞ OLDUĞUMUZ BU ÇAĞRI SUÇ DEĞİLDİR”
Sanık Hüseyin Demirdizen ise Türk Tabipler Birliği olarak kanunların kendilerine vermiş olduğu görevler arasında toplumun sağlığını korumak da olduğunu söyledi. Sanık Demirdizen, “1 Mayıs 2015 kutlamaları Taksim Meydanı’nda yapılabilmiş olsaydı sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları olumsuz koşullar ile toplumun sağlığını korumak için yapılması gerekenleri meydanlarda söyleyecektik. Yapmış olduğumuz bu çağrının suç oluşturmadığını düşünüyorum. Suç işlemediğimden dolayı mahkemeden beraat kararı verilmesini ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
TÜM SUÇLARDAN BERAAT ETTİLER
Davayı karara bağlayan mahkeme, Hüseyin Demirdizen, Arzu Çerkezoğlu, Lami Özgen hakkında “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenleme ve yönetme” suçundan dava açıldığını hatırlattı. Mahkeme, yüklenen fiillerin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanıkların bu suçlardan ayrı ayrı beraatine hükmetti.  Mahkeme sanıkların, güvenlik amirinin dağılma uyarısına uymamaları, güvenlik görevlilerinin görev yapmalarına engel olmak suçlarının da sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanıkların avukatlık ücretinin de, kararın beraat olması nedeniyle devlet hazinesinden tahsiline hükmetti.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TTB MK üyesi Hüseyin Demirdizen ve KESK Başkanı Lami Özgen’in “Yasaklara aykırı hareket etmek, “direnmek” suçlarından 4 yıldan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları  isteniyordu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.