Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asaad’a istisnai vatandaşlık fırsatı

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2014 01:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 01:37


 

Bursa Haber Gazetesi’nin 26 Kasım 2014 tarihli nüshasında yer alan yazımda, "geleceğin dehası" olarak gösterilen Çerkez asıllı piyanist Tambi Asaad'ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olamadığı ve pasaportu bulunmadığı gerekçesiyle yurt dışına çıkamadığı için Rusya'da düzenlenecek yarışmaya katılamama riskiyle karşı karşıya olduğunu yazmıştım.

Suriye'den ailesiyle yaklaşık iki yıl önce Türkiye'ye gelip, geçen yıl Bursa'ya yerleşen ve tamamen tesadüf eseri olarak adım attığı Güzel Sanatlar Akademisi’nde keşfedilen 16 yaşındaki piyanist Tambi Asaad için bir şeyler yapılmalı” demiştim.

Yazımı okuyan İl Nüfus Müdürü Yurdanur Asa, önce gazetemizin genel müdürü Hülya Aytekin’i aramış ve benimle görüşmek istediğini iletmiş. Telefon trafiğinin ardından Yurdanur Asa ile kısa ama sevindirici bir görüşme yaptım.

Verdiği bilgiye göre; Asaad için başvuru yapmakta gecikme söz konusu. “Hemen gelsinler. İstisnai vatandaşlık için başvursunlar. Elimizden geleni yapacağız” dedi. Hemen Güzel Sanatlar Akademisi Genel Müdürü Rüstem Avcı’yı aradım. İstanbul’da Rusya Büyükelçiliği’nde olduklarını, ardından da CNN Türk’te canlı yayına çıkacaklarını söyledi. Bugün (dün) Bursa’ya döneceklerini ancak geç saatlerde kentte olacaklarını söyledi.

Nüfus Müdürü Yurdanur Asa sizi bekliyor. İşinizi çözecekler” dedim.

Bir süre sustu. “Yarın (bugün)öğleden sonra Yurdanur hanıma gideceğiz” dedi. Ses tonundan sevindiğini anladım.

Yurdanur hanımı aradım. “Yarın (bugün) size gelecekler” dedim. “Lütfen arasınlar. Sabah saatlerinde Mudanya’da olacağım. Öğleden sonra yerimde olurum” dedi.

Tekrar Rüstem Avcı’ya döndüm ve “yarın (bugün) öğleden sonra sizi bekliyor” dedim.

Görevimi yerine getirmenin iç huzuru ile yazıyorum bu yazıyı. Sonra “istisnai vatandaşlık” adı altında düzenlenen yasa maddesine baktım.

“İSTİSNA” İLE VATANDAŞLIK

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Yasası’na göre Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller şöyle sıralanmış…

MADDE 12- (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.

c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

Tümceyi yasada yakaladım: “Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler” deniyor…

Asaad, bu tanımın ta kendisi.

Umarım bugünkü işlemler hızla yerine getirilir ve Tambi Asaad, ülkemizin medar-ı iftiharı olma yolunda kocaman adımlar atar.

Sonuçlarından hepimiz mutlu olacağız, eminim…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.