Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne Ben ‘Pinokyo’muyum?

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2020 00:01

Gerçeğin gizlenmesi gerektiğinde asılsız olan bilgileri koyarak karşı tarafı aldatmaya yönelik davranıştır yalan…

Zaman zaman çocuklarda da bu davranışlara rastlarız. Çocuklar sık sık bu duruma gerek duyuyor ve başvuruyorsa bunun belli sebepleri ve çözümleri vardır. Yalan söyleyen çocuğa nasıl yaklaşmalısınız?, Nasıl bir durumla karşı karşıyasınız?, Bunu anlamak için nelere dikkat etmelisiniz? Sorularının cevaplarını bu haftanın yazısında bulabilirsiniz.

YALAN ÇEŞİTLERİ;

Hayal ürünü olan yalanlar: Çocuklar 3 yaşına kadar gerçekile hayal arasındaki farkı anlayamazlar. Bu davranış azalarak ortalama 6 yaşına kadar devam eder. Zaman zaman dikkat çekmek için abartılı ya da çok masumhane uydurmalara başvurabilirler. Çocukluk döneminde hayal gücü çok kuvvetlidir. Bu tür uydurmalar yalan değildir, çok dikkate alıp endişelenmemek gerekir.

Sosyal yalanlar: Çocuklar aşırı uykuları olduğunda, okula gitmek istemediğinde, verilen bazı sorumlulukları yerine getirmek istemediğinde, hasta olduğunu söyleyerek reddederler. Bunu yetişkinlerde zaman zaman yaparlar.

İhtiyaç karşılamak için başvurulan yalanlar: Çocuklar bazı ihtiyaçlarının karşılanmasını isterken bu tür yalanlara başvurmak isteyebilirler. Çocuklar zaman zaman duygu sömürüsü yaparak bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışırlar. Çocukların amacı ailesini aldatmak değil dikkat çekmektir.

Patolojik Yalanlar: Bazı çocukların kendilerini kontrol edemedikleri durumda başvurdukları aykırı yalanlardır. Bu yalanlar her zaman bir gerekçe ile yada bir amacı olduğu için söylenmez. Bu hastalığın nedenleri olumsuz duygulardır. Böyle amaçsız yalanlar farklı problemlerin habercisi de olabilir. (dikkat eksikliği, odaklanma problemi, hiperaktivite v.b.) Patolojik yalanları farkettiğinizde mutlaka uzman psikiatrilere başvurun.

Kendini Korumaya Yönelik Yalanlar: Bu yalan sadece çocuklara özgü değil, genelde yetişkinlerinde başvurduğu yalanlardır. Yaptığı hataların üzerini kapatmak ve bunlar için tepki almamak adına söylenen yalanlardır. Çocuklar bu yalanı genelde korktukları durumda söylerler. Hatta aileye karşı savunma mekanizması olarakta gelişebilir.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Çocuklarınıza karşı ilgili olmanız, onların dikkatinizi çekmek için yalana başvurmalarına gerek duymasına sebep olmaz. Güvenmemeniz, baskıcı ve tehditkar olmanız, şiddet uygulamanız, her olumsuzlukta suçlu aramanız çocukların sizin tepkinizden korkarak yalana başvurmasına neden olur ve zamanla bunu savunma mekanizmasına dönüştürür. Mükemmelliyetçi olmanız, çocuklarınızın bazı durumları sizden saklamasına ya da, size yaranmak uğruna olmayan bir durumu olmuş gibi göstermesine neden olur. Polis sorgusu gibi sorular ile çocuklara baskılar yapmanız, çocukların sizin ilginizi çekmek için beklediğiniz ama aslında gerçek olamayan durumları onaylamasına neden olur. Yalan sırdaşlığı yapmanız çocuğunuzda yalanı davranış haline getirmesine neden olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.