Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2020 00:01

Sanırım özellikle bu haftalarda en çok merak edilen konulardan biriydi. Bu süreçte özellikle çalışan ebeveynlerin çocuklarını güven duyarak bırakabileceği doğru bir kreş ya da anaokulu seçmeleri için desteğe ihtiyaçları var diye düşünüyorum. Bir çok sektörde olduğu gibi bu sektörde de güvenilebilen yerlerin yanı sıra yetersiz diye tabir ettiğimiz yerler de ne yazık ki mevcut. Çocukların akademik gelişimleri yanı sıra yaş grubuna göre bazı öğrenme ihtiyaçları ve gereksinimleri vardır. Anaokulunda 3-4 yaş daha bakım ve günlük yaşam becerileri üzerine geliştirilirken, 5-6 yaş çocuklarının akademik bilgi beceri yanı sıra, kendine yetebilme ve hayata hazırbulunuşluk ile ilgili desteğe ihtiyaçları vardır. Bütün bu çalışmaları çocuklara kazandırabilmek ancak uzman kurumların ve uzman eğitimcilerin çocukların yaş durumları, gelişim düzeyleri, özel gereksinimleri ve alması gereken kazanımları göz önünde bulundurarak hazırladığı program ve raporlar ile gerçekleşebilir.

Alanında uzman olmayan yerler, okul niteliğinde değil çocukların eğlenebileceği bir sanat atölyesi niteliğinde hizmet verir. Daha profesyonel elleri bulmak ve güvenmek bu kadar yoğun bir sektörde zor hale gelebilir.

Peki nelere dikkat etmeliyiz?

Gittiğiniz kurumun yetkilisiyle görüşme yaptığınızda mutlaka okulun resmi olup olmadığını araştırın. Eğer resmi ise öğretmenler mutlaka milli eğitim bakanlığının onay verdiği kişilerdir. Kurum öğretmenlerinin hangi bölümlerden mezun olduklarını araştırın. Branş öğretmenlerinin verdikleri bölüm ile ilgili eğitim alıp almadığını sorun. Kurumun sahiplerinin eğitimin içinde olan kişiler olması benim için önemli. Özellikle pandemi sebebiyle ortak alanların kullanımı ile ilgili ve daha fazla önlemler ile ilgili bir pandemi planları olup olmadıklarını sorun. Yemek, uyku, günlük ders programlarını inceleyin. Okulun kapı, pencere sistemleri ve güvenlik açısından önemli görülen detayları sorgulayın. Öğretmenlerin ve okul personelinin çocuklarınıza yaklaşımı en dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Okul öncesi öğrencisine bitanem, aşkım, hayatım denen yerden uzaklaşın. Çocuklara isimle hitap ederek vermek istediği duyguyu ses tonu ve mimikleriyle verebilen insanları tercih edin. Seçtiğiniz kurum özel bir kurum ise yönetimin öğretmen ve personele karşı tutumuda size bazı konularda ip uçları verir. Hiçbir eğitim kökenli kurumda çalışan herhangi birine hakaret edilmez, ses yükseltilmez, aşağılanamaz. Kurum yetkilisi statüsündekikişiler öğrenciye, personele, öğretmene, veliye nasıl yaklaşması gerektiğini çok iyi bilir. Çocukların sınıf mevcutları özellikle bu salgın döneminde çok önemli. Sınıfların 10 kişiden fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Çocuklarınıza verilen eğitimin takipçisi olun. Size gelen bültenlerin ve programların uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili gözlemler yapın.

Çocuklarımız için yapacağımız en iyi şeylerin başında eğitim gelir. Çocukların eğitim haklarını doğru kurumlarda almasını sağlamak ebeveynlerin en önemli görevlerinden biridir. Doğru gözlemlerle ve dikkatli seçimlerle bunu sağlayabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.