Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anadolu Kadını Parantezinde Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2020 00:01

Valla kim ne derse desin;

Ben yaradılmışların en donanımlısının ve en güçlü olanının kadın olduğuna inananlardım.

Bakmayın siz erkeklerin heyyyt hoootlarına, afralarına tafralarına,kadını küçük görme hatta bazı toplumlarda akılsızlığın sınırlarını zorlaya zorlaya kadın insan mıdır acaba diye haybeye kafa patlatıp yok bile sayma çabalarına.

Kadın ve erkek eşittir sözü de benim için bir anlam ifade etmiyor.

Eğer illa da bir ölçüt belirlemek gerekirse daralara bakmak lazım diyorum.Terazide ne kadar hile yapılırsa yapılsın kadının darası daima bir tık ağır basıyor.

Eminim ki bu ağırlığı en çokta erkekler fark ediyorlar ama kendilerine yedirip kadının hakkını teslim etmede çok zorlanıyorlar.

Edene de kılıbık deyip işin içinden çıkıyorlar.

Çıkan çıksın; fiili durumu değiştirmek mümkün değil.

Kadın hem kendi cinsini hem de erkeği doğurabilen iki kere insan çünkü.

Kadın düşmanı her yağız delikanlı(!)ona olan bu düşmanlığını bile bir kadına borçlu.

Anasına…

Yok bu bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yazısı değil.

Bu her günün kadınlarına dair bir yazı.

Öznesi de,

Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği

Dernek,kentimizin Osmangazi ilçesine bağlı olan Orhaneli-Keles yolu üzerinde Nilüfer kavşağı'na on km uzaklıkta olan bir köyde.

2011 yılında 'Eski motifler gelecekte buluşuyor' BEBKA projesi'nin devamında on altı köy kadınının birlikteliğiyle kurulmuş.

İlk altı ay boyunca el işlemeleri üzerine çalışılan dernekte şimdiler de harıl harıl bir üretim çalışması sürüyor.

Her ne kadar  başlarda salça,erişte,kuskus gibi kuru gıdaların yakın çevreye satılarak isim duyurmak amaçlanmış olsa da, kısa sürede Bursa dernekleri ile oluşturulan bir platform sürecinin içerisine e ne girilmiş;böylece diğer derneklerle de eş güdümlü çalışmaların yolu açılmış.

Platform, Saitabat Derneği'ne toplu kuskus satışına başladığında ise derneğin gelirleri artmış ve eksikler tamamlanmaya başlamış.

2015 Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği’nin  gelenleri ağırlamak için bir yer arayışına girildiği yıl olmuş ve o zamana kadar üretim yapılan köy okulunun binasının tadilatı için Bursa Osmangazi Belediyesine başvuru yapılmış.

Belediyeden alınan bilgi yerin milli eğitime ait olduğu ve izin alınması gerektiği yolunda olunca da dernek başkanı Hatice Şahan platformla ilgilenen vali yardımcısının yönlendirmesiyle Osmangazi Kaymakamlığına taleplerini içeren bir dilekçe vermiş.

Bu sırada BEBKA projesi için köy arayan Osmangazi Kaymakamlığı’da projeyi başkana önermiş.

Dernek üyelerinin de onayından geçen öneri sonucunda da köy kadınlarına gelir kaynağı oluşturacak kahvaltı salonunun temellerinin atıldığı Doğancı Kadınlarıyla Kalkınıyor projesi doğmuş ve hayata geçmiş.

2016 yılında proje kabulünden sonra da on iki üyeye çeşitli eğitimler verilmiş. Eğitimler devam ederken de,Osmangazi Belediyesi tarafından kahvaltı salonu için tadilat başlatılmış.

12 Kasım 2016'da da Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği  Kahvaltı Salonu resmen açılmış.

İlk sekiz ayında yirmi iki üyenin gönüllü olarak çalıştığı salon şu an da köy kadınlarına evlerine çok yakın mesafede aile bütçelerine ek gelir kaynağı oluşturmalarına vesile oluyor.

Ancak köye sağlanan yarar bunun ile de sınırlı kalmıyor;

Köylünün geneline ürünlerini satabilmeleri için bir ortam da oluşturuluyor.

Gerçi ağzınızı sulandırmak istemem ama, birazcık ta kahvaltıdan söz etmezsem kadınların emeklerine haksızlık etmiş olurum.

Hani derler ya içinde bir kuş sütü eksik diye

İşte ona yakın kocaman bir tepsi ile sunuluyor kahvaltı Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği  Kahvaltı Salonu’nda.

Tepsi o kadar büyük ve dolu ki iki kişi ancak taşıyor.

Bendeniz sağlık sorunlarım nedeni ile natürmort tablo gibi tepsiye sadece bakmakla yetinmek zorunda kalsam da,yiyenlerin yüz ifadelerinden her lokmalarına on numara beş yıldız verdiklerini izleyebildim.

Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı sevgili kardeşim Ali Korkut,duayen haberci değerli dostum Aziz Topal ve melekleri Kadın Gözüyle programının yapımcıları Nükhet ve Neşe Topal vasıtası ile tanıdığım Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği kadının fırsatını bulduğunda neleri başarabileceğinin binlerce kanıtından biri. 

Bazı konular satırlar aracılığı ile tam olarak anlatılamaz.

Hele damağa dair konular hiç anlatılamaz.

Gitmek lazım,görmek lazım,tatmak lazım.

Derim ki;

Gidiniz,görünüz,tadınız.

Sizi orada aktif olarak emek veren kimler karşılayacak diye merak ederseniz Anadolu kadını parantezinde isimlerini de yazıvereyim şuracığa.

Yönetim kurulu Başkanı Hatice Şahan,Yönetim Kurulu Üyeleri Meral Yılmaz,

Hasibe Algın,Merdiye Algın,Hacer Koruk; Üyeler Nesrin Eren,Ferda Şeker,Berrin Aydın,Behiye Kaya,Elif Kobak,Sıdıka Coşkun,İmren Bülbül,Zehra Arı,Cahide Çetin,Hacer Çetin,Fatma Duran,Fatma Şanlı,Emine Kobak,Azize Bozkurt,Zehra,Kurnaz,Raşide,Durmuş,SafineCoşkun,Emine,Arı,Mine,Şahan ve Ünzile Yıldız.

Hepsine selam olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.