Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alara, Tekfen Holding’te

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2018 00:02

Bursa Ovası’na taş dikseniz apartman çıkar…” dediğim yılları geride bırakalı 25 yıl kadar oldu. Müteahhit arkadaşlar ve belediye başkanları duymuş olmalılar ki; gerçekten taş gibi binalar yükseldi ovada. Armut, şeftali, erik, ayva, elma ve diğer meyve ağaçları köklerinden koparıldı, yakacak oldu. Bahçeler arsaya dönüştü ve meyve ağaçları site bahçelerine süs olarak dikilmeye başladı. Yeşil çimler, yeşil erik ağaçları, yeşil yeşil bakan gözlerin esiri beyler… Havuzlar… Lüks yaşam.

Öylesi yıllarda bir şirket çıktı ve Bursa’nın olduğu kadar Türkiye’nin de gururu oldu. Bursa’nın bir tarım kenti olduğunu İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e kadar duyurdular. Uludağ’ın kirazını, ovanın armudunu, siyah incirini dünya pazarlarına taşıdılar. Tarsus’ta bahçeleri oldu. Mersin’de yer baktılar, Arjantin’de erik ve kiraz yetiştirdiler. Türkiye’nin adını duyurdular. Ürünler için sıraya giren ülkeler oldu… Sonra bir gün şirketin satıldığını duyduk. Satışın ayrıntılarını merak ediyordum ve bugün bu başarı hikayesini yaratan şirketin nasıl el değiştirdiğini paylaşmak istiyorum…

Satışa konu olan şirketler; Alara Fidan ve Alanar MeyveAlıcı ise Tekfen Holding… Onlar da ülkenin yüz akı kuruluşlarından.

Türkiye’nin en büyük meyve üreticisi ve ihracatçısı Alanar Meyve ve kardeş şirketi Alara Fidan’ın yüzde 90 hissesini 49,6 milyon liraya almak üzere sözleşme imzalayan Tekfen Holding, tarım sektöründeki yatırımlarını artırmayı ön görüyor… Grup şirketlerinden Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama AŞ artık tek yetkili Alara’da… Hisse devri, Rekabet Kurulu onayından da geçti…

Aldığım bilgiye göre; Alara Fidan ve Alanar Meyve’nin kurucusu Yavuz Taner, yüzde 10 hissesi ile şirkette hissedar olarak kalacak ve bilgi-birikimini aktarmaya devam edecek.

Tarımda 40 yıldır Toros Tarım markasıyla gübre, tohum, fide ve fidan olmak üzere tarımsal girdi alanında sektör lideri olan Tekfen Grubu, satın alma ile tarımsal üretim alanında da güçlü olarak yer alacağını gösterdi. “Şirket, geleceği gördü” dersek çok daha doğru bir tanımlama yapmış oluruz…

Bu arada Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin de Alanar Meyve ve Alara Fidan’a bu yıl ve gelecek 2 yıl içinde 160 milyon liralık yatırım yapacaklarını söylüyor… Demek ki büyüme hedefleri açısından oldukça stratejik bir karar almışlar. Besin ürünlerine yatırım çok önemli…

Gigin’e göre Türk çiftçisi kazanmayı unuttu. Ayakta kalma savaşı veren sektörde fark yaratacaklarına inanıyor… Tarımsal üretim için ihtiyaç duyulan bitki besini, tohum, fide ve fidan gibi temel girdileri karşılayan bir kurum olarak konumlanmayı başarmışlar. Sıra tarımsal üretim alanında da boy göstermek, örnek olmak… Sorumluluk aldıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Önerim satılması için çaba harcanan şeker fabrikalarını almaları. Şeker pancarı üreticilerini örgütlemeleri…

Tekfen Holding, Alanar’ı, Avrupa’da olduğu gibi Çin ve Uzak Doğu piyasasında da büyük bir oyuncu haline getirmek istiyor. Yıllık 500 milyon dolarlık kiraz ithalatı olan Çin’e, Türk kirazını sevdirecekler. Çin’in Xi’an kentinden tarihi ipek yolu boyunca inşa edilmeye başlanan demiryolu, Türkiye’den bu ülkeye olan ihracatı tetikleyebilir. Güney Amerika, Hindistan, Özbekistan, Güney Afrika ve Peru gibi pazarlarda da Türk meyveleri olacak bundan sonra…

Alanar, 65 çeşit kiraz arasından 30-35 gün muhafazaya dayanacak ve 10 gün raf ömrü olacak doğru kirazı yakalamış bir şirket. Ar-Ge çalışmaları hızla devam ediyor.

Kiraz başta olmak üzere, incir, nar, kayısı, elma, erik, Trabzon hurması, kestane, şeftali ve nektarin de ihraç edecek olan Tekfen, satış hacmini 10 yıl içinde yılda 35 bin ton seviyesine çıkaracak yatırımlarına devam edecek.

Ne diyelim yolları açık olsun!

xxx

NOT: Belçika'da yaşayan ve 20 yıldır proje bazında çalışan Endüstri mühendisi bir Türk arkadaşımız, Endüstri 4.5 üzerine yoğunlaştıklarını söylemiş. Başka gruplar da Endüstri 5.0 ve 6.0 üzerinde mesai harcamaya başlamışlar.

Endüstri 4.0’ı konuşanlara önemle duyurulur!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.