Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alana az verene çok asgari ücret

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2017 00:00

İşverenin, işçiye ödemek zorunda olduğu en düşük ücrete asgari ücret denir.

Asgari ücretin tespitinde, işçinin, asgari ölçüler içinde insan haysiyetine yaraşır şekilde yaşama ve çalışma imkanı nazara alınır. Asgari ücretin altında ücret tespoiti mümkün değildir. Bir başka ifade ile asgari ücret, işçi ve işverenin aralarındaki sözleşme hürriyetini tahdit eden bir kayıtlamadır.

Asgari ücret başlıca, emek arzının, emek talebinden fazla ve böylece emek fazlası olan gelişmemiş ülkelerde, teşkilatlanmamış ve düşük ücretli emek kitlesini korumak gayesini güder. Milletlerarası Çalışma Teşkilatının (ILO) tavsiyeleri ile birçok ülke tarafından uygulanmaktadır.

Bir bakıma vasıfsız bir elemanı işe aldığınızda bundan daha düşük ücret veremezsiniz demektir. Oysa son yıllarda yüksek ücret alan kalifiye elemanlar bile asgari ücrete tabi tutulmaya başlanmıştır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında dördüncü kez toplandı. Toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık yaptı. Bakan Müezzinoğlu toplantı sonunda rakamı açıkladı.

Asgari ücretin yeni yılda da yılın tamamı için belirlendiğini kaydeden Müezzinoğlu, yapılan görüşmelerin ardından yeni yılda asgari ücrete yaklaşık yüzde 8 artış yapıldığını söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, asgari ücretin 2017 yılında brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş olduğunu belirtti.

2016 Yılbaşında bin 300 lira olan asgari ücret 104 lira yükseldi bin 404 TL oldu. Rakam bu yıl olduğu gibi 2017'de de yıl boyunca geçerli olacak.

Evli ve 3 çocuklu bir asgari ücretlinin eline yaklaşık bin 500 TL geçecek. Müezzinoğlu, ücretin belirlenmesinde hükümet ve işveren tarafının imzası olduğunu, Türk-İş'in yer almadığını belirtti. İşveren tarafı ise rakamdan memnun.

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, "Biz de işveren tarafı olarka daha fazla vermeyi isteriz ama ülkenin gerçeklerini de göz önüne almalıyız. En iyisi yapıldı diye düşünüyorum" dedi.

İşçi kesiminin bin 600 TL'lik talebine karşın işverenler, geçen yılki artış nedeniyle zam yapılmaması gerektiğini belirtiyordu.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Çalışanlarımızın beklentisi daha yüksekti. Geldiğimiz nokta itibariyle gerçeği yansıtmıyor. Asgari ücretin ocak ayındaki rakamı neyse aralık ayında da bu rakama alabilmeli insanlarımız" dedi.

Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş bin 600 TL olmasını talep etmişti.

Asgari ücret rakamı 2016'da olduğu gibi bu yıl da vergi diliminden etkilenmeyecek. Asgari ücretliler yıl boyunca bin 404 lira alacak. Vergiden dolayı ücrette bir kayıp olmayacak. Yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu bulacak. Bunun bin 777 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu oluşturacak. Sonuç asgari ücret alana az verene çok geliyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.