Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllı Şehirler Akıllı Başkanlarla İnşa Edilir

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2020 00:00

Akıllı Şehirler ve Belediyeler kongresi Ankara’da devam ediyor.

İlk gün parti gözetmeksizin tüm belediye başkanlarının katılım gösterdiği kongreye sonraki gün CHP’li Belediye Başkanları katılmama kararı aldılar. Sebep; Kanal İstanbul projesinden bahsedilirken CHP kastedilerek engelleme çabalarıyla ilgili söylem ve suçlamalar, CHP li Belediye  Başkanlarının çok işlerinin oluşu, kongrede beyhude zaman geçirdikleri gibi gerekçeler.

Açıkçası merak etmiyor değilim; bir Belediye Başkanı’nın Akıllı Şehirler ve Belediyeler kongresine katılımı, fikirlerini beyan etmesi, yapılan bilgilendirmelerden istifade etmesi, yöneteceği şehirle ilgili gelecekte vereceği kararlarda bu vizyon ve bilgi birikimiyle hareket etme yeterliliği kazanması nasıl bir beyhude zaman geçirme olarak değerlendirilebilir, anlayabilmiş değilim. Biz özellikle İmamoğlu’nun böyle kaprisler yapacak bir Başkan olmadığı kanaatindeydik, yanılmışız. İmamoğlu belli ki bizi yanıltmaya, İstanbullulara hayal kırıklığı yaşatmaya devam edecek.

Bütün bu gelişmeler, yapılan kongrenin öneminin, önceliğinin, ilgi görmesinin önüne geçemeyecektir. Zira konu 82 milyonu ilgilendiren son derece yerinde ve önemli bir konudur. Yaşadığımız, ya da yaşayacağımız şehirlerin hayatımızı ekonomimizi etkilemesiyle direkt alakalıdır. Ve hatta önemli ölçüde çocuklarımıza, sonraki nesillere nasıl şehirler, yaşam alanları bırakacağımızla ilgilidir.

Gelelim kongrenin içeriğine, nedir bu “Akıllı Şehir” kavramı?

Akıllı Şehirler, yeni teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlar vasıtasıyla sınırlı kaynakların etkin kullanılarak, gelecekteki problem ve ihtiyaçlara çözümler üreten, çevreye ve doğal kaynaklara saygılı, insan hayatına değer katan ve yaşam kalitesini iyileştiren şehirlerdir.

Akıllı Şehirler hayatımızı nasıl değiştirecek?

Belediye hizmetlerinin daha az maliyetle ve daha verimli kullanılmasının önü açılacak. Başlangıçtaki yatırım maliyetleri üstlenildikten sonra hem belediye hem vatandaş  daha ucuza daha kaliteli ve verimli hizmetle buluşacak. Belediyeler vatandaşa daha etkin hizmet imkanı bulacak. Nesnelerin interneti ve ileri teknolojiler, kentlerde yaşamı yeni bir boyuta taşıyacak. Halihazırda bir çok belediyede az çok kullanılmaya başlanan akıllı şehir uygulamaları çevre, ulaşım, yönetişim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında yoğunlaşmaktadır.

Akıllı Şehre Dönüşüm Projesi

Kongrenin il günü konuşmacı olarak katılımcılara seslenen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da hayata geçirdikleri akıllı şehircilik yatırımları hakkında bilgi verdi.  Bursa’da da “Akıllı Şehre Dönüşüm Projesi”nin  2019 yılı Eylül ayı itibariyle başlatılmış bulunduğunu belirten başkan Aktaş; “kaynakların etkin yönetildiği, yaşam kalitesine odaklı, toplumun tüm kesimlerinden katılımın olduğu, sürdürülebilir bir kalkınma hedeflerinin olduğunu, İki yıl sürecek projede Ulaşım, Çevre, Yaşam, Yönetişim, Ekonomi ve İnsan olmak üzere 6 fonksiyonel alan üzerinden “Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı” çerçevesinde hareket edeceğiz” dedi.

Başkan Aktaş, Akıllı Şehre Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili katılımcılara somut bir örnek vererek  teoriden, söylemden uygulamaya, pratiğe geçildiğini, bu işin startının Bursa’da başladığını anlattı. Raylı Sistem Sinyalizasyon Optimizasyonunun çalışmasının devam ettiğini, tamamlandığında mevcut sistemde 3,75 dakika olan metro bekleme süresinin 2 dakikaya düşeceğini ve böylelikle aynı rayla, aynı vagonlarla, aynı personelle, aynı maliyetlerle aynı zaman diliminde daha çok yolcu taşıyabileceklerini ifade etti.

Kongre de yapılan konuşmalar, panelde verilen brifinglerden de anlaşılıyor ki, mevcut hükümet vatandaşa hak ettiği hizmeti verebilmek için daha on yıllarca beklemek istemiyor. Bugünden başlanarak, alınacak karar tedbir ve uygulamalarla her bir şehrin hızlı bir şekilde “Akıllı Şehir” lere  dönüşmesi için hızlı adımlar atmaya kararlı. Daha yaşanabilir şehirler, yaşamımızı çok daha kolaylaştırıp konforlu hale getireceğe benziyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.