Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllı insanlar

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2016 00:00

Dün bu köşede, ‘Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Bursa 7. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu’nda yeni bilgiler edindim. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum bugün’ diye başlayan sözlerimi okumuştunuz. Ancak dün; BUSİAD Başkanı Günal Baylan’ın konuşmasında önemli ayrıntılar olunca inovasyon ve yenilikçi fikirlere yer kalmadı. Bugün sizlere beynini kullanarak fark yaratan gençleri tanıştıracağım…

Podyum Davet’teki sempozyumun ilk oturumu başladığında; moderatör Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı ile Yemeksepeti.com kurucusu Nevzat Aydın karşımızdaydı. Nevzat Aydın, sanki arkadaşlarıyla sohbet havasında, rahatlatıyor insanı. Trabzonspor başkan yardımcılığı görevini araya sıkıştırıyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan Aydın, yola 3 arkadaşıyla çıkıyor. Apple, Yahoo ve e-bay gibi devlerin çıktığı silikon vadisine gidiyor ve orada işlerin nasıl yürüdüğünü öğreniyor Aydın. Anne öğretmen baba noter… Her zaman farklı olanın peşinde bir yaşam biçimi geliştirmiş kendi kendine. Sürekli gözlem yapıyor… İnternette ‘gerilla’ yöntemiyle hareket ediyorlar. İnternette 30’dan fazla yemek sitesi olmasına karşın ‘yemeksepeti.com’ olarak pazarın yüzde 99’unu kontrol ediyorlar. Yani rakipleri yok. Ayda 190 bin sipariş… 500 bin kişi yemek yiyor. 400 restoran 24 saat hizmet veriyor. Bursa’dan ortalama 5 bin sipariş alıyorlarmış… Firmayı 660 milyon dolara sattıklarını söyleyen Aydın, değerinin bugünlerde 1 milyar dolara çıktığını söylediğinde salonda küçük bir ‘vay be’ bakışları dolaştı…  

Konuşmanın özeti; eğitimini düşündüğü yatırım için alan, işini iyi yapan, yenilikçi olan, ilki deneyen, arkadaşlarıyla değil uzman tanıdıklarla yola çıkan, tutkulu olan, özverili, çalışkan, öğrenmeye açık, ekip kurabilen, pazarlamayı ölçebilen gençler girişimci olsun.

Ara verildiğinde hemen herkesin beyni farklı çalışıyordu… 15 dakikanın ardından salondaki yerimizi aldığımızda muhteşem bir piyano/şan dinletisiyle kendimizden geçtik.

CMO/Bilginet E-Ticaret Hizmetleri AŞ Digital Age Köşe Yazarı Tolga Yücel’in moderatörlüğündeki ikinci oturumun konuşmacıları; Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan, Alibaba.com Türkiye Temsilcisi ve E-Glober Genel Müdürü Orkan Aytulun ve Akademisyen - Yazar Yüce Zerey’di.

Bakın yine yerim dar. O nedenle konuşmaları özetlemek zorundayım… Zeynep Tandoğan “Basında pazarlama konusunda inovatif yaklaşımlar ve trend”, Orkan Aytulun “Global ticarette fırsatlar” ve Yüce Zerey de “Yeni nesil pazarlama” isimli birer sunum gerçekleştirdiler. Zerey’in ‘bir aşk masalı’ adlı sunumu inanılmazdı.

Yaratıcılık ve inovasyon kavramının hayatın vaz geçilmez bir parçası haline geldiğine işaret eden Zeynep Tandoğan, Hürriyet olarak her şeyin odağına insanı koyduklarını ve tüm çalışmalarını buna göre şekillendirdiklerini kaydetti. Orkan Aytulun da Alibaba.com’un kuruluş hikayesini ve gelinen noktadaki faaliyetlerini katılımcılarla paylaştı. Aytulun, Global ticarette fırsatlar hakkında bilgi vererek, “İngiltere’de e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı yüzde 12 seviyelerindeyken Türkiye’de bu oran yüzde 2 seviyelerinde. Çin, Polonya, Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin ortalaması ise yüzde 5.1. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin dünya e-ticaret piyasasındaki yeri net bir şekilde görülebiliyor. Maalesef Türkiye bu konuda oldukça geride” diye konuştu.

Yüce Zerey de gerçekleştirdiği keyifli sunumuyla marka, müşteri, dijital dönüşüm gibi kavramlara değinerek inovasyon ve pazarlamada hikayenin önemine dikkat çekti. Zerey, iyi bir hikaye varsa iyi bir içerik olacağının ve iyi bir içeriğin ise başarıyı getireceğinin altını çizerek bunlar yapıldığı takdirde pazarlamanın var olabileceğini sözlerine ekledi.

BTSO Genel Sekreterliği döneminden tanıdığım moderatör Tolga Yücel’e de değinmem gerek. Esprili yaklaşımıyla konuşmaları ve konuşmacıları ustalıkla yönlendirdi. Yakın zamanda veri yönetimi (big data) ve yapay zeka ile tanışacak olan insanlığı yeni gelişmelerin beklediğini söyledi. “Bursa artık ortak akılla geleceğe yönlenmeli” dediğinde adres belli oldu…

Bursa akıllı insanların merkezi, artık eminim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.