Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti 401, CHP 201 istiyor!

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2018 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2018 00:09

Ve yine emeğin emekçinin bayramından geriye kalan kutlu bir günde sizlerle buluşmanın keyfini yaşıyorum. Türkiye'nin son yıllarda hızlanan siyaset gündemi Mayıs ayı ile birlikte yine hararetlenecek. İftar ve sahur programlarında bolca aday ve aday adayı göreceğimiz bir döneme giriyoruz. Ak Parti ve CHP arasında büyüyen bir yarışa dönüştü Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi. Elbette diğer partilerinde kendilerine göre çalışmaları var. Ancak belirleyici unsur bu iki parti diyebiliriz. Bir yanda Adalet ve Kalkınma diyen Recep Tayyip Erdoğan diğer tarafta Cumhuriyet ve Halk diyen Kemal Kılıçdaroğlu. Ak Parti'nin 24 Haziran seçimlerinde arzusu 401 Milletvekili alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üçte ikiden fazla güç elde etmek. CHP ise, 201 milletvekili ile Ak Parti'nin önünü kesmek ve diğer partilerin elini güçlendirmek niyetinde. İşte tamda burada Milletvekili listelerinin stratejisi üzerinde durmak gerekiyor. Bursa yereline girmeden önce kısa bir bölgesel demografik tur yapalım. Ulusal güçler olarak değerlendirdiğimiz Türkiye'de Kürtler kadar Arap'larda önemli bir etmen oldu. İstanbul ve Kocaeli'nin ötesinde Bursa, İzmir ve birçok Büyükşehir'de Arap nüfus kitleleri ile karşılaşıyoruz. Arap nüfusun ağırlıklı yönü Cumhurbaşkanı adaylığında Recep Tayyip Erdoğan olsa bile yerel dinamiklerde kendi Milletvekilleri ile temsil edilmeyi arzulamaları en doğal hakları. Ve yine Kürt nüfus. Büyükşehirlerde ciddi bir Kürt seçmen kitlesi var ve HDP'nin tutuklu/hükümlü Milletvekilleri sonrasında bu seçmenlerin karşılığı CHP ve Ak Parti olarak karşımıza çıkıyor. Ve elbette Saadet Partisi ile İyi Parti'ninde Kürt Milletvekilleri ile özellikle Batı kentlerinde farkındalık yaratma peşinde olduğunu görüyoruz. Peki Kürt seçmen ve Doğu ile Güneydoğu'da tablo nasıl? Kürt seçmen özellikle kayyum sonrasında bölgelerine gelen yatırımlardan memnun olsa bile, kayyumların bürokratik kişilikleri ve halk ile iletişim kurmalarını engelledi. Ve yine aşiretlerle uzun yıllardır kurulan bağlar bu dönemde sekteye uğradı. Doğu bölgesinde artan göç ve işsizlik büyüyen bir sorun olurken bir diğer sorun ise, kabul görmek. Gençlerin bölgede aşiret töreleri nedeniyle kabul görmeleri eksik kaldığı için Büyükşehirlere yıllardır göç ettiği biliniyor. Böyle bir sorunun toplumsal algıda elbette bireyin kendi isteği ile oy verme işlemini ne kadar kullanacağı ise bambaşka bir soru işareti olarak duruyor karşımızda. Yörük ve Türkmenler ile Karadeniz oylarını bölgesel değerlendirmemek gerekiyor. Yörük ve Türkmenlerin çoğu on yıllardır yerleşik hayata geçtiler. Ve Karadeniz ailelerinin çoğu ya kamu çalışanı ya da işveren konumunda. Ortaya çıkan durum, Büyükşehirlerde seçim stratejilerini ve aday tercihlerinin önemini ortaya koyuyor.

ANKARA'DA 301 TRAFİĞİ...

Ulusal siyasetin göbeğini kesen kent Bursa'dan Ankara'ya ve Ankara'dan Bursa'ya bakmakta fayda olduğu kanaatindeyim. Ankara'da 2 büyük yarış var. İlk yarış elbette yüzde 50,1 yarışı. Diğer yarış ise 301 Milletvekili hususunda yaşanıyor. Bursa'nın nazarında seçimi belirleyecek olursak şuanda tüm dengeler kafa kafaya diyebiliriz. Saadet Partisi ve İyi Parti'nin de MHP ile HDP'nin de tabanları belli. İşte tam da burada yine belirleyici CHP ile Ak Parti diyebiliriz. CHP'nin Bursa'da özellikle Balkan göçmenlerinin oyları başta olmak üzere Dağ yöresi, Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgelerinin oylarına yoğunlaşacağını görmekteyiz. Orhangazi, İznik ve Yenişehir'de durumu yerel yönetimlerin geleceği belirleyecek. Dağ yöresinde Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun ağabeyi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun İYİ Parti ile dirsek teması uzun zamandır biliniyor. Bu temasın Orhaneli başta olmak üzere dağ yöresinde Ak Parti adına eksi yazdığını kabul etmeliyiz. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde Matlı ailesinin kabul edilir bir gücü Ak Parti lehine var. Ancak buralarda en büyük sıkıntı hükümetin çiftçi ve köylü'den yeterli kabulü görmeyen tarım ve hayvancılık politikaları diyebiliriz. Bursa'da öne çıkan bölgesel adaylara baktığmızda Doktor Mustafa Esgin ve Karacabey Ak Parti önce ki dönem ilçe başkanı Murat Erol bölge adına önemli isimler. Yine Yörük Türkmen cephesinden Dinçer Akyel ve sosyal medya başta olmak üzere Gürsu, Kestel, Yıldırım'da aktif siyaset yapan 2'nci bölge genç kadın aday adaylarından Sümeyye Aslan öne çıkan isimlerin başında yer alıyor. Erzurumlular arasında Prof. Dr. İsmail Sağlam, Ömer Başaran'da Doğu ve Güneydoğu oylarının güçlü akabileceği Ak Parti aday adaylarından diyebiliriz.

BAKANLAR KURULU GÖREVE HAZIR...

Elbette Bursa başta olmak üzere Türkiye'de önemli bir diğer husus ise, Başbakan başta olmak üzere Bakanlar Kurulu üyelerinin Milletvekilliği başvuruları hususu. Bilindiği üzere yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri yani Milletvekilleri Bakan olarak görev yapamayacaklar. Ancak Ak Parti'de Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere Bakanlar Kurulunca alınan etik karar gereği tüm Bakanlar, Milletvekili oldukları kentlerden aday adaylığı başvurusu yapıyorlar. Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın insiyatifiyle belirlenecek 600 kişilik vekil listesinde olacak olsunlar veya olmasınlar tüm Bakanlar Kurulu'nun Milletvekili aday adaylığı başvurusunu 'biz göreve hazırız, liderimizin emrindeyiz' olarak okumakta fayda var. Alınan bu ilke kararı doğrultusunda Bursa Milletvekili Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'da Ak Parti Bursa Milletvekili Aday Adaylığı başvurusunu gerçekleştirerek 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın emrindeyim' mesajını vermiş oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.