Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ak kulislerin başkanı kim?

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 00:04

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklaması ile birlikte kent içi siyaset hareketlendi. CHP'nin kendi içerisinde birden fazla başkan ile özlük kavgası verdiği bir dönemde, kendi oy oranı ile bile CHP'nin önünde koşan Bozbey'in adaylığı parti içi dengeleri sarstı. Bozbey'in Bursa'ya aday olarak gelişi ve meydan mitingine dair izlenimlerimi ilerleyen günlerde yazacağım.
Ak Parti'nin başkanlık yarışında liste çatışmaları büyüyerek devam ediyor. Adayların sahada varlık göstermesinin ötesinde Ankara'da da yoğun bir gündem mevcut. Bursa'da Alinur Aktaş'ın yürüttüğü başarılı performansı takdir ettiğimi ifade edebilirim. Ak Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğundan beri kentin iç dinamiklerine kattığı pozitif sinerjiyi önemli derecede attıran Aktaş'ın en kadim yol arkadaşı İl Başkanı Ayhan Salman. Teşkilatları bir bütün halinde adeta orkestra şefi gibi yöneten ve tiz seslerin önünü kesen Salman'ın yerel yönetim seçim sürecini iyi yönettiği aşikar.
Ak Parti'nin Bozbey'in karşısına Aktaş ile güçlü ve tecrübeli bir şekilde çıktığını kabul etmeliyiz. 15 yıllık İnegöl Belediye Başkanlığı'nın ötesinde gençlik yıllarından bugüne aktif siyaset ve iş dünyasının içerisinde olan Alinur Aktaş'ın değiştirilmesi için verilen mücadelelerinde parti içi muhalefetten kaynaklı olduğu biliniyor. Aktaş'ın özellikle gençler ve kadınlarla yürüttüğü saha çalışmalarına en büyük katkıyı ise, esnaf veriyor. Doğu ve Güneydoğu halkları ile sıkı bir kaynaşma içerisinde olan Aktaş'ın daha güçlü bir seçim süreci için belediye meclis üyeliği hususunu önemsediği biliniyor. Ak Parti'de belediye başkanlarının ilçeler bazında nasıl değerlendirileceği de önemli bir husus. Nilüfer'de CHP'nin adayı Turgay Erdem'in karşısına Ak Parti'den Necati Şahin ve Celil Çolak isimleri çıkıyor. Yine MHP'nin Nilüfer'e talip olduğu bilinse bile, Bozbey'in ve CHP'nin 20 yıllık başkanlık tahtını yıkma zevkini Ak Parti'nin MHP'ye bırakacağını düşünmüyorum.
Mudanya'da Hayrettin Türkyılmaz ile "durmak yok yola devam" diyen CHP'nin en güçlü rakibi ise, yine kendisi. Doktor Murat Ünal'ın Ak Parti adına düşük profil bir aday olduğunu düşünenlerdenim. Lakin Ünal'ın kulislerde öne çıktığını belirtmekte fayda var. Yine Necati Şahin'in Nilüfer'den gösterilmemesi halinde Mudanya'dan aday gösterilmesi mümkün. Lakin, Mudanya'da Cumhur İttifak'ının MHP ile güçlü bir rüzgar estirmesi de süpriz olmaz.
Osmangazi'de Erkan Aydın ile sahalara inmeyi düşünen CHP'nin karşısında İP'in adayı Emin Balkan var. Ak Parti'de ise ibreler Mustafa Dündar'ın değişmesi halinde, farklı listelerden gelen isimleri tartışıyor. Sokağa baktığımızda ise Serkan Işık, Mehmet Yetim ve Şevket Orhan ismi ile yüzleşiyoruz. Mehmet Yetim'in Karadeniz ve müteahhit camiadan destek gördüğü, Şevket Orhan'ın ise parti içi teşkilatlardan destek gördüğü biliniyor. Serkan Işık'ın en büyük artı değeri ise, mahalle mahalle hatta sokak sokak Osmangazi'de yürüttüğü saha siyaseti diyebiliriz. Işık'ın 17 yıllık yerel yönetim ve belediyecilik deneyimi ise bir başka artısı.
Ak Parti'nin Yıldırım'da değişime kesin gözüyle baktığı biliniyor. Başkan Edebali'nin değişmesi halinde en güçlü isim Oktay Yılmaz. İnegöl'de Alper Taban ismi güç kazanırken, Karacabey'de Ali Özkan'ın koltuğu ısınmaya devam ediyor. Ak Parti kulislerinde kazanlar kaynaya dursun, Ak Parti Bursa Milletvekilleri 16 belediyenin yine ellerinde olacağını hatta Nilüfer'i de alabileceklerini vurguluyorlar.
Ak Parti Bursa Milletvekillerinin kulislere düşen açıklamalarına baktığımızda Mudanya'nın yanı sıra Orhaneli veya Gürsu'nun MHP'ye verilmesi gündemde. Gürsu'da mevcut başkan ile devam edilmesini düşünen Ak Parti'nin en güçlü adayları ise, İbrahim Arslan ve Hasan Çınar diyebiliriz. Kestel'de Önder Tanır ile çıtayı Büyükşehir lehine de yükseltmesi mümkün olan Ak Parti'nin belediye başkan adayları kadar belediye meclis üyelerinin de önemli olduğuna değinmekte fayda var.
Bursa'da seçimi kazanacak isimlerden daha ziyade kitlelerde önemli. Özellikle Bulgaristan göçmenleri ile Doğu ve Güneydoğu göçmenlerinin sahaya yansıması güçlü olacak. Yine Karadeniz halkının bir merkez ilçe belediye başkanı hususunda ısrarcı olduğu biliniyor. Kısacası, Bursa başkanları için nefesleri tutarken Ak Parti'de kulisler başkanını arıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.