Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK babalar sahnede...

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2018 00:00

Siyasetin en hengameli dönemlerinden birini 1998 yılından tam 20 yıl sonra yaşıyoruz. Demokratik Sol Parti'nin terör örgütünü bitirmesinin ardından Başbakan Bülent Ecevit'in terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ı Amerika'dan teslim alarak Türkiye'ye getirmesi sonrasında ekonomik kriz ile yüzleştik. Ekonomik krizin yarattığı olumsuzluğun ürettiği siyaset sağ görüş olurken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı başarılarından sonra Ak Parti'yi kuran ve 'muhtar bile olamaz' denilen lider Recep Tayyip Erdoğan bugün Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı.

Siyasetin birçok artı ve eksiyi birlikte yaşadığı nadir ülkelerden birisi Türkiye. Bugün yaşadığımız ekonomik saldırılar ve devamında ortaya çıkarılmak istenilen halk eylemleri bunun en büyük kanıtı. Geçtiğimiz günlerde tartışma boyutunun önünde ulusal restleşmeye giden açıklamaları değerlendirdiğimizde, Türkiye'de birlik ve beraberliğe ne kadar ihtiyaç duyduğumuz gerçeğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Sıcağı sıcağına gerçekleşen açıklamaların oluşturduğu zihinsel travmaların toplum nezdinde tamiri zor ve meşakkatli.

Siyasetin kalbindeki kent Bursa'da son dönemde ciddi gündemlerle sarsılıyor. Belediye başkanlarının kim olacağı sorusunun yanıtlanamadığı Ak Parti'de, ittifak ile Büyükşehir Belediye Başkanının değişeceği kulisleri kentin zihnini meşgul ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Başkanı Ayhan Salman ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a yönelik itibar saldırıları ise, popülist bir seviyeye ulaştı.

Bir gazetecinin canlı yayında halkı sokağa çağırmasının ardından gerilen medya - devlet ilişkileri, esasen Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'nin tam randımanlı çalışmalarının kanunlar ve kaideler olarak sahaya yansıtılmamasından kaynaklanıyor. Gazeteci ve basın mensubu ibarelerinin kimlik karşılığı tam oturtulamazken, sosyal medya fenomenleri de basın ve medya mensubu olarak halk nezdinde itibarlandırılıyor.

Siyasetin gelişen durum ile birlikte iki kutuplu yani iktidar ve muhalefet kavramlı yeniden şekillenmesi neticesinde sahne dışı kalanların gerçekleştirmeye çalıştırdıkları popüliter hareketler ise, halkta karşılık bulmuyor. Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında süre gelen ittifak görüşmelerinin yaratacağı etkileşimin mevcut adayları ne kadar etkileyeceğini önümüzdeki günlerde net olarak göreceğiz lakin Ak Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Başkanı Alinur Aktaş'ın değiştirileceği kulislerine tepkiler çığ gibi büyüdü. Aktaş'ı yalnız bırakmayan Bursa halkı değişim olduğu takdirde Ak Parti'nin kaybedeceğini vurguluyor.

Aktaş neden hedefte?

Ak Parti'nin son dönem yaşadığı sarsıntılı sürecin Bursa'da ki gitgellerinin ana nedeni parti içi muhalefet diyebiliz. Ak Parti karşısında yeterli bir muhalefet sergileyemeyen diğer siyasi partilerin boşluğunu Ak Parti teşkilatları kendi içlerinden gelen çaba ile doldurmaya çalışıyor. Bu muhalefet çabası aslında Ak Parti Bursa'da yaşanılan parti içi kutuplaşmalardan kaynaklanıyor. Teveccühün yüksek olduğu Ak Parti'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusal ve siyasal aktörler yönünde ki çizgi değişiminin etkilerinden rahatsız olanların oluşturmaya çalıştığı algılar elbette Bursa'nın siyasi yetkili kent yöneticisi konumunda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı direkt etkiliyor.

Bursa'nın en güçlü ilçelerinden olan İnegöl'ü görev süresinde İl olabilme statüsüne ulaştıran Aktaş'ın kente dair sıcak yaklaşımları ve yine Doğubayazıt Belediyesi Koordinatörlüğü başarılarını unutmamak gerekiyor. Elbette Aktaş'ın yanında potaya Ak Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ile birlikte Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala'nın da girmesini normal olarak değerlendirmek gerektiğine inanıyorum.

Ak Parti'de değişimin en güçlü hissedildiği kent olan Bursa'da adeta kıran kırana bir parti içi mücadele mevcut. Ankara'dan aldığımız bilgileri ve Ak Parti Genel Merkezi kaynaklı değerlendirmeleri incelediğimizde, parti içi çekişmelerin adayların açıklanmasının ardından son bulacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Bursa gibi kent dinamiklerinin güçlü olduğu bir kentte iktidar partinin böylesine anlık değişimlerden etkilenmesini doğal karşılamak gerektiğini vurgulayarak siyasetin bir kavga aracı olarak değil, aksine insana hizmet aracı olarak değerlendirilmesini gerekliliğini hatırlatma ihtiyacı duyarak, sevgi dolu bereketli bir gün diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.