Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağır metaller ve sağlığımız

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2018 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2018 00:09

Arsenik, kurşun, kadmiyum ve bakır gibi ağır metallerin vücudumuzdaki birçok sisteme zarar verdiği, hatta kansere neden olabildiği uzun zamandan beri bilinmekteydi. Cambridge Üniversitesinde yapılan ve yeni açıklanan büyük bir çalışmaya göre ağır metaller aynı zamanda kalp hastalıklarına da neden olabilmekte.

Bugünkü makalemde sizlere 29 Ağustos tarihinde The BMJ de yayınlanan bu çalışmayı özetlemek istiyorum.

Ağır metaller aslında doğada içme sularında ve gıdalarda bulunan maddelerdir. Bunlardan arsenik ve kadmiyuma uzun süre maruz kalmak kanser riskini arttırmakta.

Dünya Sağlık Örgütüne göre kurşuna uzun süre maruz kalmak sinir sistemini ve böbrekleri olumsuz etkilemekte.

12 ülkede ağır metale maruz kalmış 350 bin kadar kişiyi kapsayan 37 çalışmanın tekrar gözden geçirilmesine dayanan ve meta analiz adı verilen bir çalışmada bu kişilerin içme suları, kan, idrar, saç ve tırnak örnekleri alınarak yapılmış olan bu çalışmada ağır metallerin en küçük dozlarının bile kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı ortaya konmuş bulunuyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre, ağır metallere yüksek dozda maruz kalanlarda kalp damar hastalıkları riski düşük dozda maruz kalanlara oranla yüzde 30 - 80 daha yüksektir. Arsenik, kadmiyum, kurşun ve bakır koroner arter hastalığı riskini arttırırken, kurşun ve kadmiyuma maruz kalmak felç riskini arttırmakta.

Bu ağır metallere yüksek dozda maruz kalanlarda risk daha yüksek olsa da en küçük dozlarda bile riskin devam ettiği de bu çalışmada ortaya konmuş.

New York Columbia Üniversitesinden Dr. Ana Navas Acien bu çalışmanın ışığında, ağır metallerin de kalp hastalıkları için risk faktörleri arasında kabul edilmesi gerektiğini söylemekte.

Çalışmacılar toprak ve denizlerdeki ağır metal kirliliğinin çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna ve bununla paralel olarak bazı balık ve deniz ürünlerinin cıva içerebileceğine dikkat çekmekteler.

Eski tip sıhhi tesisatlarda, bazı boyalarda, bataryalarda, bazı plastik malzemelerde, bazı renkli camlarda, amalgam diş dolgularında da kurşun bulunduğunu hatırlatmaktalar.

Sigarada ve hatta elektronik sigarada da kadmiyum isimli ağır metalin bulunabileceğini de hatırlamakta yarar var.

Sağlıklı bir çevrede sağlıklı bir yaşam diliyorum sizlere.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.