Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adab-ı muaşeret sizlere ömür; Yaşasın Adab-ı(na) muaşeret..!

Yazının Giriş Tarihi: 21.11.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.11.2019 00:02

Adab-ı muaşereti herkes duymuştur. Görgü kuralları anlamına gelir.

Adabı-ı namuaşereti yani görgüsüzlük kurallarını da bendeniz uydurdum;

Uydurdum ama oda bir teşneymiş ki uymaya, uymayı bırakın cuk oturmaya.

Hadi biraz anlatayım da bir de siz bakın iyi uydurmuş muyum?

Malum artık geçer akçe namuaşeret.

Öncelikle olmazsa olmazlarını sıralayalım namuaşeret hazretlerinin gerisine sonra bakarız.

-Na muaşeretin ilk olmazsa olmazı kişinin yeryüzünün sadece onun yüzü suyu hürmetine yaratılmış olduğuna inanmasıdır ve zinhar diğer yaratılanlar mühim değildir.

-Hayata ve diğer insanlarla birlikte yaşamaya yönelik tüm kurallar trafikten pikniğe yok hükmündedir.

-Deniz, hava, kara hiç fark etmez her yeri kirletilebilir, orman ağaç, park bahçe, merdiven boşluğu, kapı aralığı demeyip her yerde hacet giderilebilir.

-Yaşlılar, çocuklar, kadınlar sadece birer figürdür hiçbir konuda onlara öncelik tanınmaz.

-Lahmacunla sinemaya girmek, toplu taşım araçlarında ayakkabılarını çıkartmak, ulu orta geğirmek, gaz çıkartmak,ona buna hönkürmek sıradan işlevlerdir ancak hepsine sadık kalmak zorunluluktur. Hani olmaz ya birileri tarafından davranışlardan dolayı uyarılma babında bir tepki alınırsa muhataba ana avrat küfür eşliğinde kafa göz dalmak caizdir.

-Her türlü ayılığı yapıp soyu tükenmekte olan kutup ayısı muamelesi görerek korunma altına alınmayı hak saymak hatta bu konuda ısrarcı olmak soyun devamı için mutlak gerekliliktir.

-Özellikle ay çekirdeği ile duygusal bir bağ kurup deliler gibi çıtlayıp lamalar gibi oraya buraya tükürmek bu işin raconudur.

-Na muaşeret  başta çocuklar ve aile efradı olmak üzere herkese kutsanacak bir insan davranışı gibiymiş sunulmalıdır ki, kuşaklar arasında bir  bütünlük sağlanabilsin.(namuaşeretin soyunun devam edebilmesi için bu kurala ayrı bir ihtimam gösterilmesi gerekir)

-Özür dilemek,pardon demek ruhta derin yaralar açtığı ve kişinin kendisini ezik hissetmesine neden olduğu için kesinlikle tasvip edilmez.

-Her an atar halde bulunmak,durup dururken yükselmek,el kol hareketlerini de katarak olaya pandomim etkisi katmak bu işin pirlerine has ise de acemilerinde böylesi hakları olduğunun bilinmesini sağlamak zorunlu bir gerekliliktir.

-Asla utanmamak aksine utanandan utanmak kuralların en niteliklilerinden olup uymayanlar hakkında  alay,küçük görme,hakaret gibi unsurlarla müdehale edilir.Bunun için her hangi bir yerden icazet almak gerekli değildir.

-Her yerde ve durumda kullanandan akıllı telefonlarla yapışık şekilde yaşamak konuşma gerektiren durumlarda telefona megafon muamelesi yapmak işin doğası gereğidir.

-Recep İvedik’i hemcinsini görmüş orangotan gibi naralar atarak izlemek sanatsal faaliyetler kapsamında ele alınır.

-Tükürmek;ama ara sıra filan değil.mütemadiyen tükürmek ,sigara izmaritlerini iki parmak arasına alıp en uzağa fırlatmak.Bu dalda düzenlenecek turnuvalara mutlak surette katılmak ise sportif faaliyetlerdendir.

Trafikte varlar,bağ bahçe de varlar,tatilde varlar,iş yerinde varlar,okulda varlar,camide varlar,siyasette varlar,sağınızda varlar solunuzda varlar önünüzde varlar arkanızda varlar.

Varlar ve giderek çoğalıyorlar.Hiç bir şey durduramıyor onları.

Maganda tabir ediliyorlar ama ben kural teröristleri diyorum.Sürekli bir devinim içindeler; züccaciye dükkanında ki fil misali kentin,ülkenin her yerinde şuursuzca dolanıyorlar.

İşin tuhafı bir de algı oluşturmuşlar ‘’ammman herkes yapıyo ben niye yapmiiim’’sloganı ile ne yazık ki hoş ta görülüyorlar.

Büyüklerimiz derlerdi  “Ah bu yeni nesil gençler de çok saygısız, görgüsüz”diye.Ne yeni nesli namuaşeret evrim geçirdi nesil mesil kalmadı.Yedi yaşında ki çocukta yetmiş yaşında ki insan da görmedikleri görgünün üzerinde dolaşan ama gibiler.

Hiç bir şeye ve kimseye saygı duymayan, içinde yaşadıkları şehrin değil dokusunu kavramak, niteliğinin bile farkında olmayan, her ama her yerde bağırıp çağıranlar, küfür edenler, tükürenler, sokakları işgal edenler, araçlarını gözlerine kestirdikleri her yere bırakanlar, yaya araçlı fark etmez kırmızı da geçenler, izmaritlerini, çöplerini her yere atanlar, gözünüzün içine baka baka sıranıza tecavüz edenler, kaldırımlarda üçer, beşer yan yana yürüyenler, karşıdan karşıya geçerken üstünüze çıkanlar, çocuklarını istedikleri yerde işetenler, genel özel fark etmez her umumi tuvaleti rezil edip çekip gidenler, kentin bir karış yeşilliğinden siteler çıkartanlar, her an hır çıkarmaya meyilliler kısacası akıllarına eseni, akla ziyan yapanlar…

Akıl almaz bir öz güvenle insanca yaşamak adına hangi kural varsa onun üzerinde tepine dolaşanlar çevre kirliği adlı dram filminin fragmanları.Sadece çevre kirliliğinin mi,değil elbet çevreye dair herbişeyin.

Adab-ı (na)muaşeret böyle bir şey işte.

Adabı çırak çıkartıp, muaşerete rahmet okutan bir şey.

Ne dersiniz uymuş mu?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.