Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB’nin gözü Yunanistan’da

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2015 00:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2015 00:37


 

Yunanistan seçimlerinin galibi Syriza, seçim döneminde kemer sıkma politikalarını sonlandırmayı ve Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarının yeniden müzakereye açılmasını vaat etmişti. Syriza'nın hükümet ortağı Bağımsız Yunanlar da kemer sıkma politikalarına karşı…

Demek ki ortaklar iyi anlaşacak…

Yunanistan seçimlerinin sonuçlanmasından sonra avro-dolar paritesi son 11 yılın en düşük seviyesine gerileyince, bu durum Syriza'nın vaatlerinin piyasalarda yarattığı gerginlikle açıklanmaya başlandı. Önceki gün iki saatlik dipten sonra avro-dolar paritesi, Avrupa hisse senetleri ve bonoları yükselişe geçti.

Ancak; Avrupa’nın evin içinde “yaramaz çocuk istemediği” asla unutulmamalı!

Syriza'nın yüzde 36'lık oyu, Avrupa ekonomisini korkutmuş olabilir mi? Her şeyden önce, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) umulmadık büyüklükte bir parasal genişleme politikası sürdüreceğini açıklaması, paritedeki düşüşün başlangıç noktasını oluşturdu. Bu karar Avrupa ekonomilerinin büyümelerinin durma noktasına gelmesi ve borçların faiz artışlarıyla da beslenerek hızlı artışlarını sürdürmesine karşı alınmış bir tutum olarak açıklanabilir.

ECB'nin bu parasal genişleme ile büyümeyi tetikleme politikasının, İspanya, Portekiz gibi kemer sıkma politikaları uygulayan ülkelerin Yunanistan'dan cesaret alarak sıkı politika karşıtlığını benimsemesini engellemek, 'çok çile çektik ama kara yakında' demek için uygulanmaya başlandığı da söyleniyor.

Syriza ile ECB arasında kısa dönemde bir restleşme bekleniyor ama bu sürtüşmenin uzun vadede sürmeyeceği, yeni hükümetin bir süre sert durup sonra uzlaşıya yaklaşması en olası senaryo olarak görülüyor. Yunanistan'ın Avro Bölgesi’nden ayrılma ihtimali ise çizilen tabloda pek de gerçekçi durmuyor.

Bir başka senaryoya göre; Almanya Başbakanı Merkel, Tsipras'ın (Çipras) tüm avro bölgesinin ekonomi politikasını yönetmesindense, Yunanistan'ın Eurozone'dan çıkmasını tercih edecek!

Bence, çatırdayan AB’nin yapışkanı olan Almanya’nın böylesi sert bir karara imza atması, beraberinde yeni sıkıntılar doğurur.

Bir AB yetkilisi yaptığı açıklamada, Yunanistan’la görüşmekten kaçınmayacaklarını, borçlarının ödeme takvimini genişletmeye ve borçların faiz oranlarını aşağı çekmeye hazır olduklarını söylüyor. ECB Başkanı Draghi ise geçtiğimiz hafta, Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarını sürdürdüğü takdirde borç faizlerini mümkün olan en düşük seviyeye çekileceğini, bu sayede ülkenin uluslararası saygınlığını tekrar kazanacağını söylemişti.

Demek ki Yunanistan öyle hemencecik vazgeçilecek bir ülke değil.

Bekleyip göreceğiz…

xxx

Türkler’den atak

Loft ve Colin's markalarını bünyesinde bulunduran Eroğlu Holding, Hollanda menşeli moda markası Mexx'i satın aldı. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, satın alma ile ilgili yaptığı açıklamada, Mexx ile Türkiye'de 5 yıl içinde 100 mağaza almayı ve 1 milyar TL ciro yapmayı hedeflediklerini söyledi. Eroğlu, "Colin's ve Loft ile 38 ülkede yakaladığımız başarıyı Mexx'le daha da öteye taşıyacağız” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.