Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD ve İran gerilimi

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2020 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2020 00:07

Abd ve İran gerilimi ardından,Dünya 3. Dünya savaşı’namı gidiyor.

İran’a yakınlığıyla bilinen Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi fraksiyonlarından Ketaib Hizbullah’ın (Irak Hizbullahı) Irak ve Suriye’deki üslerine ABD’nin 29 Aralık 2019’da düzenlediği hava saldırılarının ardından, 31 Aralık’ta (Bağdat’ta hükümet binalarının ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı) Yeşil Bölge’deki ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Haşdi Şabi taraftarları elçilik binasını basarak içeri girdi.

İran’ın Irak’taki gücünün sınırları konusunda ipuçları veren baskının ardından hemen akabinde ABD'nin İran’lı General Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesi ve iki ülke arasında tehditleşmeler havada uçuştu, İran aynı gün gece saatlerinde ABD'nin Irak'ta bulunan Ayn el-Esed ve Erbil üslerini balistik füzelerle vurdu. 

İran Ülkesindeki ve Irak’taki protestoların ABD komplosu olduğunu iddia ediyor. Abd ile artırdığı gerginlik üzerinden, bu iddialarına da zemin bulmaya çalışarak, sokağın artan muhalefetini ve taleplerini unutturmaya çalışıyor. Tahran aynı zamanda, vekalet savaşı yürüttüğü tüm bölgelerde artan İran müdahaleciliğinden kaynaklanan rahatsızlığı da ötelemeyi amaçlıyor.

Ukranya hava yolu uçağının düşürülmesi;

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, Ukrayna'ya ait yolcu uçağının İran'a ait hava savunma sistemi ile düşürülmesine ilişkin konuştu."Alınan karara uymaya hazırım"

General Hacızade, yolcu uçağının yanlışlıkla düşürülmesine ilişkin tüm sorumluluğu üzerine aldığını söyleyerek, "Haberi ilk aldığımda ölmek istedim. Yetkililer ne karar alırlarsa uymaya hazırım" ifadelerini kullandı.

General Hacızade yolcu uçağının düştüğü geceye ilişkin şöyle konuştu:"O gece başkent Tahran dahil ülkedeki tüm hava savunma sistemleri tam bir teyakkuz halindeydi. ABD ile ilk defa olası bir savaşa çok yakındık. Hem onlar ve hem biz yüzde 100 bir teyakkuz halindeydik.

Füze sandılar;

General Hacızade, Tahran'ın batısına konuşlanan hava savunma sistemlerinin, diğer hava savunma sistemlerine bir seyir füzesinin ateşlendiğini duyurduğunu belirterek, "Hava savunma sistemi, seyir füzesinin ateşlendiğini düşünerek vurdu" diye konuştu.

Trump ; ABD, İran'a güçlü yaptırımlar getirecektir. Bu güçlü yaptırımlar, İran davranışını düzeltene kadar devam edecektir. İran'la yeni anlaşma yapılmalı, dünya daha barışçıl olmalı.

Füzelerimiz güçlü ve ölümcüldür. Biz bunları kullanmak istemiyoruz. Amerika'nın gücü hem askeri, hem ekonomiktir. Bu şekilde en iyi caydırıcılığa sahiptir.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Ticaret Bakanı Steven Mnuchin, Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran'ın yasadışı uygulamalara devam etmesi halinde yaptırımlara devam edeceklerini belirterek, Irak'taki askeri üslere balistik füze gönderilmesi olayına dahil olan 8 İranlı yetkiliye yaptırım uygulanacağını vurguladı. Ticaret Bakanı Mnuchin ise İran'a inşaat, imalat, tekstil ve madencilik sektörlerinde yaptırım uygulanacağının altını çizerek “Başkan (Donald Trump) bu konuda yeterince açıktı: İran yaptığı terör saldırılarını bırakıp nükleer silahsızlanma teminatı verene kadar ekonomik yaptırımlara devam edeceğiz. İran hükümetinden milyarlarca dolar desteği geri çekeceğiz" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD Başkanı Trump'ın "İranlı General Süleymani'nin Amerika'nın Bağdat Büyükelçiliği başta olmak üzere birçok elçiliğe saldırı planladığı" açıklamasına atıfta bulunarak “Eli kulağında olan tehlike hakkında kesin bilgiye sahiptik ve bu bilgiler ABD elçiliklerinin patlatılmasını içeriyordu. Saldırının hangi dakika veya hangi gün gerçekleştirileceğini bilmiyordum. Ama bu bir gerçek ki Süleymani, ABD elçilikleri ve askeri üsleri de içeren Amerikan birliklerine karşı, bölge boyunca geniş ölçekli bir saldırı düzenliyordu. İran, Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından ABD'nin Irak'ta bulunan askeri üsleri yakınlarına iki düzineden fazla füze göndermişti." ifadelerini kullandı.

Bütün bu olanlardan anladığımız kadarı ile bir tarafta dünyanın süper gücü Abd ve diğer taraftada çeşitli füzeler imal eden ve Atom bombası olduğu iddia edilen çılgın bir ülke İran,ve bütün bunların ardından endişeli bekleyiş devam edeceğe benziyor.

Bu çılgınlıkların ardından ALLAH tüm dünya insanlarını muhtemelen çıkabilecek olan 3.Dünya savaşından korusun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.