Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

8 Mart Emekçi kadınlar günü

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2015 00:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2015 00:52

 

Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Bizde kadınlar günü yerine başına Emekçi kelimesini koymayı daha uygun buluyoruz çünkü bir çok alanda yaşamın zorluklarını iliklerine kadar hissederek hayatın bir çok zorluğuna göğüs gererek yarım yamalak bir ömür süren ve Anne olduktan sonra kendi hayatına nokta koyarak çocukları için var olan bir insandan bahsediyoruz. Ülkemizde ve geri kalmış ülkelerde horlanan aşağılanan kadınlar ne yazık ki köle gibi görülmekte, horlanmakta şiddete ve cinayetlere kurban gitmekteler bir türlü önüne geçilemeyen acı olaylar kültürel ve insani eğitimimizin eksikliğini yansıtmaktadır dini inancımıza göre ise kadını ve Anneyi kutsal gösteren ve hatta cennet Anaların ayaklarının altında diyerek kadını cennetin üstüne çıkaran ayetler vardır. Günün anlamı ve manasına eklenmiş olan emekçi kadınların emekçi kelimesi yalnız herhangi bir iş yerinde veya bir meslek dalında çalışan kadınlar için olduğunu algılamamalıdır kadın evinde olsa da eşinin ve çocuklarının giyim, gıda, sağlık, temizlik, eğitim ihtiyaçları ile ilgilenmekte ve bu konuda adeta doktor, öğretmen, hemşire, terzi, aşçıdır emeği asla inkar edilemez.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve kalabalık olarak kutlandı, kapalı mekanların dar gelmesiyle alanlara taşındı. 

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

DÜNYADA 8 MART

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bin aşkın kişi katıldı.

 

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın ‘Internationaler Frauentag’ (International Women's Day-Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.

İlk yıllarda belli bir tarih belirlenmemişti fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır. Daha güzel ve daha yaşanılabilir özgür ve adaletli bir hayat diliyoruz kadınlara. Esenkalın

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.