Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 Kasım’dan 1 Kasım’a

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2015 01:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2015 01:18

 

Kasımdan Kasım ayına 13 yıl sonra yeniden seçim olacak. Hafızalarımızı zorlayarak biraz geçmişe dönelim 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimler büyük sürprizleri beraberinde getirmiş ve Büyük Millet Meclis'inde en Adaletsiz temsil edilme haksızlığını görmüştük. 12 Eylül 1980 darbesinin getirdiği anlaşılmaz %10 barajı adeta siyasi partileri doğrayıp Meclis dışı bırakmıştı. Yani mecliste temsil oranı %54 iken %46 oy oranı baraj nedeniyle hiçe sayılarak Sözde demokrasinin var olduğu ülkemizde çöpe atılmıştı. Siyasi yaşantımda canlı olarak izlediğim liderlerin içinde bana göre en çok hata yapan kişi MHP Lideri Devlet Bahçelidir. Alparslan Türkeş'e nasip olmayan %18 oy oranı almasına rağmen yanlış ve teslimiyetçi politikalarıyla Tansu Çiller ve Erbakan'ın Başbakan olma teklifini reddederek Bülent Ecevit'e Teslim olması bu gün bile anlaşılamamıştır. Kurulan DSP-MHP-ANAP Hükümet'i üçüncü yılındayken Bursa'da Kocayayla şenliklerinde ortaklarından habersiz erken seçim istemesiyle dengeleri bozmuştu oysa ortağı olduğu hükümet Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşamışken bu hamlesi adeta intihar eğilimindeydi.

3 Kasım 2002 seçimlerinin öncesine baktığımızda DSP bölünmüş İsmail Cem ayrılarak başka parti kurmuştu, Cem Uzan seçime takriben 8 ay kala Genç Parti’yi kurmuş sanat camiası ve Telsim'i, Star TV'yi arkasına alarak hızlı bir giriş yapmıştı. Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan gibi isimler Erbakan'a kongrelerinde gelenekçilere yenilen yenilikçiler olarak AK Parti’yi yaklaşık 14 ay önce kurmuşlardı. Merkez sağ ise DYP ve ANAP olarak Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz kavgalarını izliyordu. Anketlerde daha yüksek gözüken DYP lideri Çiller doğru bir hamle yapıp merkez sağ isimlerini bir araya getirmek istedi. ANAP eski genel başkanı ve eski Başbakan Yıldırım Akbulut'u Demokrat Türkiye Partisi Genel başkanı Mehmet Ali Bayar'ı ve Milliyetçi oyları da almak için MHP'nin eski genel başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş'i DYP'den aday yaparak öne geçmişti. Fakat 3 Kasım gecesi büyük şok yaşandı: DYP %9,5 ile MHP %8 ile baraj altında kalmış Cem Uzan'ın Genç Parti’si %7,2 almış ve DEHAP %6,2 oranında oy almıştı. Seçimden bir müddet zaman sonra YSK DEHAP oylarını düşmesi gerektiği tespit edilmiş ve yasal olarak seçime girmemesi gerektiği ortaya çıkmıştı bu sebeple içinde Tansu Çiller'inde dahil olduğu 66 Milletvekilini DYP çıkarmış oluyordu. YSK her nasılsa sonrasında bunu da kılıfına uydurarak olayı kapatma yönüne gitmişti.

Sonuç itibarı ile Tarihinin ilk seçimini yaşayan AK Parti %34,2 oy oranı ile mecliste %66 temsil hakkı kazanmış CHP % 19 oy oranı ile mecliste %32 temsil hakkı kazanmış geriye kalan % 2 bağımsızlara kalmıştı.

Cem Uzan'ın anlattığına göre Seçimin ardından Başbakan olan Abdullah Gül Siyasi parti liderlerini Irak meselesi için görüşmeye çağırır Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan görüşmeye en son giden Cem Uzan, Abdullah Gül'ün kendisine ‘Sevgili Cem Allah senden razı olsun sen olmasaydın tek başımıza iktidar olamazdık’ diyerek sarılıp öptüğünü söylemişti.

Aslında bizlerin düşündüğü ve yorum yaparken söylediğimiz olayların net açıklaması buydu. Genç Parti seçime 8 ay kala partiyi kurup seçime girip aldığı %7,2 oy ile DYP ve MHP'nin baraj altında lamasını sağlamıştı.

Bu sebeple 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçim gizemini ve enteresanlığını korumaktadır.

Günümüze döndüğümüzde ise 7 Haziran 2015 25. dönem milletvekili seçimlerinin tekrarı niteliğinde olan 1 Kasım seçimleri her türlü sonuca gebe görünüyor. Dengelerin tüm partiler adına lehte veya aleyhte değişebilmesi mümkün görünüyor. 13 yıl sonra yapılacak olan kasım ayı seçiminde 2002 den bu güne kalan tek lider Devlet Bahçeli ve bu seçim onun adına en sıkıntılı seçim olacaktır diye düşünüyorum. Meclisi kilitlemeye sebep gösterilen Bahçeli Parti tabanının bir kısmının tepkisini almakla beraber Tuğrul Türkeş'i tutamamasından dolayı da sıkıntı yaşamakta ve seçimlerde MHP'nin başarısız olması halinde genel başkanlığı ciddi manada sorgulanacaktır diye görmekteyiz.

13 yıl sonra yapılacak olan Kasım seçimi AK Parti'nin girdiği her seçimi kazanmasıyla bu güne gelindi 3 Kasım 2002 yılında gösterdiği başarıyı 1 Kasım 2015 yılında gösterecek mi göreceğiz. Esen kalın

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.