Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

27 Mayıs Darbesi ve Ruzi Nazar

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2018 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2018 00:10

Bugün 27 Mayıs ve günümüzden 58 yıl önce ülke demokrasimize vurulmuş kara bir tarihin yıl dönümüdür. 27 Mayıs 1960 darbesini yıllarca bayram olarak kutlamış bir nesiliz. Bayram sebebimiz ise Anayasa ve Hürriyet Bayramı olma vesilesidir (sözde ve lafta)! Globalleşen ve gelişen dünyada özgürlük akımlarının hızlandığı bir çağa denk gelen 27 Mayıs darbesi, sanayi ve teknoloji devrimi yapan ve hızla büyüyen Türkiye'nin freni olmuştur. Dış güçlerin kalkınan ve güçlenen Türkiye'yi tehlike olarak görme neticesinde, ülkemizde bir kısım işbirlikçi subayları kullanması ile yaptırılmış bir darbedir ve bu darbe Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılan tüm darbelerinde anasıdır; ayrıca 27 Mayıs Askeri Müdahalesi ya da 27 Mayıs İhtilali olarak da anılır.

Darbe emir komuta zinciri içinde yapılmamıştır; 37 düşük rütbeli subayın planları ile icra edilmiştir. Kritik mevziler bu subayların ellerindeki asker ve silahlarla önce ordudaki komuta kademesinin etkisiz hale getiril esi ile ele geçirilmiştir. Sonra cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri tutuklanarak, hükümet; 235 general ve 3500 civarında subay (daha çok albay, yarbay, binbaşı) emekliye sevk edilerek, ordu; 147 üniversite öğretim görevlisi görevden alınarak ve bazı üniversiteler kapatılıp el konularak, üniversiteler; 520 hakim ve yargıç görevden alınılarak, yargı kontrol altına alınmıştır. Darbeden sonra darbeyi planlayan ve icra eden 37 düşük rütbeli subay ve emekli Orgeneral Cemal Gürsel'in oluşturduğu Milli Birlik Komitesi ülke yönetimini üstlendi.

3. Ordu Komutanı Orgeneral Ragıp Gümüşpala'nın, eğer darbenin lideri kendisinden daha kıdemli değilse ordusuyla Ankara'ya yürüyüp isyancıları yakalayacağını söylemesi üzerine darbeden haberi olmayan emekli Orgeneral Cemal Gürsel Milli Birlik Komitesinin başına getirildi. Bu darbenin daha sonraki yıllarda meydana gelen askeri darbelerden farkı, Türk Silahlı Kuvvetleri emir komuta zinciri içinde yapılmamış olmasıydı nitekim dönemin Genelkurmay başkanı da yönetime el koyan askeri güçler tarafından tutuklananlar arasındaydı.

DIŞ POLİTİKA BAZLI ETKENLER

Menderes, iktidarının son yıllarında artık Marshall Planı kapsamında Amerika'dan daha fazla kredi alamadığını görmüş ve Seydişehir Alüminyum ve İskenderun Demir-Çelik ve diğer sanayi projelerini kredilendirmek için Sovyetler Birliği ile yakınlaşmaya başlamıştı. Bu amaçla Sovyetler Birliği'ne üst düzey ziyaretler yapılıp, ülkedeki sanayinin gelişmesi için Sovyetlerle yatırım antlaşmaları imzalanma hazırlığı yapılmaktaydı. Nisan 1960’ta Lütfi Kırdar ön görüşmeleri yaparak antlaşma sağlanmış ve asıl imzalar Adnan Menderes’in Ağustos 1960 tarihinde Sovyetler Birliğine giderek imza atacak olmasıydı. Fakat bunu göremeden 27 Mayısta ABD tandanslı darbeye maruz kaldı. Nitekim, Demokrat Parti'nin devamı olan ve Demokrat Parti'nin Yedek Takımı adıyla anılan Adalet Partisi, darbeden 5 yıl sonra yapılan seçimlerde 1965 yılında tek başına iktidara geldiğinde, Adnan Menderes döneminde projesi yapılıp da kredi yokluğundan gerçekleştirilemeyen bu projeleri Sovyetler Birliği'nden alınan proje kredileriyle bitirmiştir. Bazı iddialara göre bu askeri darbenin arkasında, evvelce Mısır lideri Cemal Abdülnasır'ın Asvan Barajı için ABD'nin kredi vermemesi üzerine Sovyetler Birliği'ne yakınlaştığını gören ABD ve diğer bazı Batılı devletler ile CIA vardı.

Darbenin bir nevi planlayıcısı ise yıllar sonra ortaya çıkan 1917 doğumlu Ruzi Nazar dı 30 nisan 2015 te Türkiye de öldü, Türkistan'lı bir Özbek olan Ruzi Nazar 2. dünya savaşında Sovyetler Birliği adına çalıştı Kızıl ordunun motorlu piyade tümenin de istihbarat Asteğmeni olarak görev yaptı  Almanların attığı bir havan mermisi ile damağından ve karnından yaralandı Rusların geri çekilmesi ile Ruzi ye bir Ukrayna lı aile baktı Almanlara esir düştü idam edilmek üzereyken Almanlar adına casusluk yapması teklif edilince kabul etti bir müddet hayatını bu şekilde devam ettirdi. Almanların yenilmesi ile bu kez ABD adına çalışmaya başladı Türkiye nin CİA sorumlusu oldu. ABD adına çalışırken Washington'da 1956 yılında Türkiye Büyük elçiliğinde basın ateşesi olarak çalışan Altemur Kılıç ile tanıştı.!  Kılıç askeri ateşe yardımcısı olarak görev yapan Agasi Şen ise genç bir kurmay binbaşı Alparslan Türkeşi'de Ruzi ile tanıştırdı ve işte ne olduysa bu süreçten sonra oldu Türkeş Pentagon'a Türk genelkurmayı nın Nato temsilcisi olarak atandı. olaylar bu tarihten itibaren derinleşiyor ve 27 mayıs 1960 darbesine kadar geliyor Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamına kadar giden bir süreç cezaevlerine atılan işkence gören Demokrat parti kadroları ve kaybeden Türkiye. Darbecileri ve azmettiricilerini nefretle anarken bu uğurda hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.