Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

23 Nisan ve MB Faiz Kararı…

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2018 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2018 00:05

Bugün 23 Nisan, elbette neşe doluyor insan… Türk bağımsızlık savaşının kararını alan, Bursa işgal edildiği zaman kürsüsüne siyah şal örtülen, Cumhuriyet’i kabul eden Kurucu Meclis’in 98. Yılı kutlu olsun…

Bugün önemli bir bayram, adı üzerinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Biz çocuklar kısmından devam edelim…

2017 sonu itibarıyla ülkemiz nüfusunun yüzde 28.3’ü çocuklardan oluşuyor ve bu oran 22 milyon 883 bin 288 çocuğa karşılık geliyor. Yayınlanan bir derleme bilgilere göre dünyadaki çocuk nüfus sayısı ise 2 milyar 232 milyon 784 bini buluyormuş. Türkiye sahip olduğu yüzde 28,3’lük dilimle 167 ülke arasından en fazla çocuk nüfusuna sahip 97. ülke durumundaymış.

Ama çocuk bayramına sahip ilk ve tek ülkeyiz. Bu bayramı, ulusal egemenliğimizin ilanı olan Kurucu Meclis’in unutulmaması için büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiğini de hatırlardan çıkartmayalım ki, geleceğin büyükleri olan bugünün çocuklarına karşı olan sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirebilelim…

* * *

İster erken olsun isterse zamanında seçim kararı nedeniyle ekonomiye ilişkin uygulamalarda kısa dönemlide olsa değişiklikler görülebiliyor.

Örneğin Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerle ilgili bir karar bekleniyor…

Kısa vadeli faizleri artırarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 25-75 baz puan aralığında yukarı taşıma ihtimali ekonomi çevrelerinde dillendiriliyor.

Buna gerekçe olarak da enflasyon beklentisindeki bozulma, TL'nin önümüzdeki dönem performansı gösteriliyor.

Ayrıca, teşviklerin etkisiyle geçen sene ortalama 7.4 oranındaki büyüme ile birlikte cari açığın da artması endişesi göz önünde bulunduruluyor.

İşte bu nedenlerle Çarşamba günü belli bir oranda faiz artışı beklentisi yüksek, ama bunun kredi faizlerine etkisi de bir başka gerçek.

Bakalım ne olacak…

* * *

Bu arada bir bilgi paylaşalım. Hani vergisini ödemek isteyip de geç kaldığı için üzülen olmasın diye…

Kurumlar vergisi beyanname verme süresi uzatıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 25 Nisan olan kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresinin, 30 Nisan 2018 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılması kararlaştırıldı.

Ayrıca, 30 Nisan olan e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi'ne yüklenmesi gereken "Elektronik Defter Beratları"nın yüklenme süresi de 4 Haziran 2018 gününe kadar uzatıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.