Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2020 ümit veriyor

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2020 00:00

2020 senesinin çarşı pazardaki ikinci iş gününde hem esnafın hem de vatandaşların yüzlerinin gülmesi yeni yıl için umut verici olarak nitelendiriliyor.

Nedeni, yeni yılın ilk gününde Maliye ve Hazine Bakanı KDV indirimi müjdesini verdi. Bu konu, Bursa’yı, özellikle ekonomik sıkıntısı ve işsizlik sorunu olmayan, ülkemizin de mobilya başkenti unvanını elinde tutan İnegöl’ü ilgilendiriyor.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın mobilyada KDV oranlarının yüzde 8’e düşürüldüğünü duyurmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Yavuz Uğurdağ, “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak yaptığı açıklamasında mobilyada KDV oranının yüzde 8’e düşürüldüğü müjdesini verdi. Mobilyanın başkenti konumunda bulunan şehrimiz adına bu karardan dolayı Sayın Bakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yeni yıl müjdesi gibi gelen bu açıklamaların, yeni sezon hazırlıkları gerçekleştiren mobilyacılarımıza moral ve motivasyon sağlayacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra mobilya hammaddelerinde de kendilerinden KDV indirimi bekliyoruz. Mobilya sektörü olarak özellikle hammadde konusunda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu noktada girdilerdeki KDV oranının %18, çıktılardaki KDV oranının %8’de bulunması ihracatçı firmalarımıza büyük sıkıntılar yaşatıyor. Tüm mobilya sektörü olarak hammaddedeki KDV oranlarının da %8’e indirilmesini ve bu şekilde kalıcı hale getirilmesini yetkililerimizden talep ediyoruz. Alınan kararların tüm mobilya sektörüne hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

 Bu kararın ardından açıklanan 2019 yılı yıllık enflasyon rakamları da 15.18 olarak kayıt altına alındı. Pek çok kişi yıllık enflasyonu yüzde 20 düzeyinde bekliyordu.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık ayında aylık bazda yüzde 0,74, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,69 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,84, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 7,36 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, Aralık 2019 itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 15,18, yurt içi üretici fiyatları yüzde 17,56 arttı. Buna göre, kiralara TÜFE üzerinden yapılacak artış oranı yüzde 15,18 oldu.

Ekonomi alanında belki de ülkemizdeki moralleri yerine getiren diğer bir unsur da ihracat rakamları.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan merakla beklenilen 2019 yılına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Pekcan, "2019 yılı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, "geçen yıl ithalatımız yüzde 8,99 azalışla 210 milyar 394 milyon dolar oldu" diye hatırlatma yaptı.

Pekcan, "2019'da dış ticaret açığımız yüzde 44,9 düşerek 54 milyar 323 milyar dolardan 29 milyar 926 milyon dolara geriledi" dedi.

Bakan Pekcan, dış ticaretin büyümeye 4,7 puanlık rekor katkı sağladığını ve bunun ülkemizde18 yılda görülen dış ticaretin ülke büyümesine en büyük katkısı olduğunu söyledi.

Evet, bu rakamlara göre, ülkemizin ekonomisinde eski yıllara oranla gerçekten bir kıpırdama ve canlanma var.

Ekonominin iyi olması, rakamların iyi gösterilmesiyle değil, çarşı-Pazar fiyatlarına yansımasıyla oluyor. Bunun içinde galiba bizlerin şubat veya mart ayını beklememiz gerekli. Çünkü, yılbaşı demek yeni zamlar demek, yılbaşı demek vergi demek, yılbaşı demek, insanların soğuk kış günlerinde bir yandan ısınmaya gayret ederken diğer yandan da geçim dertlerine çare aramaya başladıkları tarih demektir.

İnsanların böylesine mutlu ve umutlu bir yeni yıl karşılamasıyla beraber, ekonomik rakamlarında soğuk kış günlerinde pek çok kişinin çini ısıtacak düzeyde gelmesi, geleceğe yönelik beklenti ve umutların yeşermesine yol açtı.

Şimdi, mobilyada başlatılan KDV indirimin bazı sektörlerde uygulanması talepleri geliyor. Bu talepler gayet normal. Özellikle, ülkemiz ekonomisinde 150 ayrı sektöre tetikleme işlevi getiren inşaat sektöründe de canlanmaya yönelik adımların atılması gerekli. Sadece., Mobilya, Yumurta ve Balık ürünlerindeki KDV indirimleri piyasanın tam anlamıyla canlanmasına yol açmaz ama etki eder.

Tabi, otomotiv sektörünü de unutmamak gerekiyor. Yerli otomobil üretiminin açıklanması ve üretim takviminin belirlenmesi, üretim merkezi olarak Bursa’nın açıklanması da hem Bursa ekonomisine hem de ülke ekonomisine yeni bir canlanma getirdi. Başta, Bursa Uludağ Üniversitesi olmak üzere Bursa Teknik Üniversitesi de eğitim programlarında gerekli değişiklikleri yapıp, otomotiv mühendisliği ve makine mühendisliği konusunda yerli otomobille ilgili yeni dersler oluşturdu.

Yerli otomobil meselesi çok önemli. Bu konuya ideolojik değil, milli ve yerli sermayenin gücü olarak bakılması gerekli. Türkiye’nin üretim gücü olarak bakılması önemli. Ülke ekonomisinde, dışa bağımlılıktan kurtulma adına adımların atılması açısından da çok çok önemli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.