Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2015 gündemi

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2015 01:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2015 01:40

Takvim yaprakları 31 Aralık'tan 1 Ocak'a geldiğinde yine bir yılı geride bırakmış ve dünya ahalisi olarak yine yeni bir yıla girmiş bulunuyoruz. Biz dünya insanları, tarih boyunca bu döngüleri hep yeni umutlar ve başlangıçlar olarak algılamayı tercih etsek de, bu hoş bir romantizmin ötesine geçemiyor maalesef. Yıl değişiyor ama dertler, sorunlar ve geride bıraktığımız ne kadar biriken şey varsa hop diye yeni yılın bakiyesine devroluyor. Aslında düzenin devam etmesi ve devamlılık açısından öyle de olmak zorunda.

 

2014'ün bakiyesi

Geçtiğimiz yıl ülkemiz açısından oldukça hareketli bir yıldı. (Okurun aklına düşecek olan 'sanki hangi yılımız sakin geçiyor ki?' sorusu da takdire şayandır) Hemen 2013 yılının son ayında yaşanan hadiselerin gündeme taşıdığı paralel yapı realitesinin bakiyesi 2014 yılının tamamında gündemi meşgul etti.

Mart ayındaki yerel seçimler, Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bu seçimler etrafında gelişen çapraşık ittifaklar gündemin önemli konularıydı ve yine bu konular da paralel yapıdan bağımsız değildi.Bu dönemlerdeki provokasyonlar ve iktidar oyunları da bizi bir hayli meşgul etti ve enerjimizi tüketti.

Ekonomi açısından da gelgitlerin yaşandığı dalgalı bir yıldı 2014 ama göstergelere bakıldığında yılsonu itibarıyla bir başarı söz konusu. Farklı ekonomik verilerin toplamını kast ediyorum. Olumsuz olan kısımlarımız da var fakat totalde olumlu bir kapanış oldu. Bunu belki salt ekonomi konulu bir yazıda ayrıca ele alırız.

 

Yeni yıl için görünenler

Şimdiden rahatlıkla söyleyebilirim ki, yeni yılımız da eskisi kadar hatta daha da hareketli geçecek. 2015 yılında gideceğimiz genel seçimler kritik bir öneme sahip. 13 yıldır tek başına iktidar olma başarısını sürdüren AK Parti, Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığında Erdoğansız bir seçime girecek. Seçimlerden önce yaşanabilecek bazı karışıklıkları da şimdiden öngörmek mümkün. Özellikle çözüm süreciyle de bağlantılı olmak üzere, seçimlere doğru güneydoğu da bazı provokasyon girişimleri olabilir.

Yeni yılda da yine paralel yapı meselesi gündemin öncelikli konularından olmaya aday. Bu konuda devam eden soruşturmalardaki ilerlemeler ve yeni başlaması muhtemel soruşturmalar sonucu ortaya çıkacak operasyonlar yine günlerce bizleri meşgul edecek gibi.

Haşim Kılıç'ın emekliliğine aylar kala Anayasa Mahkemesi'nin de bazı ilginç kararların altına imza atacağına dair bir olumsuz kanaatim var. Sayın Kılıç'ın son konuşmaları adeta bu durumun habercisi gibi.Umarım böyle olmaz da ben yanılırım.

Ekonomi boyutunda da 2015 hareketli geçecek gibi görünüyor. Yeni yıl, dünya genelinde özellikle gelişmekte olan ülkelerin likidite sorunu yaşayacağı bir sene olarak görülüyor. Buna bir de içerideki genel seçim havasının yansımalarını eklediğimizde yatırım için pek de iştah açan bir durum söz konusu değil.

Sanıyorum piyasalarda bekle gör şeklinde bir yaklaşım söz konusu olacak. Seçim sonuçları ve bizi etkileyen diğer ekonomilerin durumuna göre yılın ikinci yarısından itibaren bir ivmelenme ve hızlı büyüme olması da ihtimal dahilinde.

Öte yandan döviz cephesi bir hayli dalgalı seyir izleme eğiliminde. Dövizle borcu olanlar ve yeni borçlar yapacaklar dikkatli olmalı.

 

Umut her daim

Şimdi 'ne kadar da karamsar yeni yıl öngörüleri' diyenler çıkabilir. Şu anda görünen durum yani 2014'ün bu seneye devreden bakiyesi böyle. Realite bu ama şimdilik kaydıyla. Her an yeniden şekillenecek gelişmelerle her şey değişebilir. Ne olursa olsun hayat devam edecek. Umutsuzluğa kapılmak, yılmak, pes etmek yok. Her daim daha iyisi için çalışıp üretmek durumundayız. Şairin de dediği gibi; 'umuttur yaşatan insanı.' O yüzden umut her daim olacak.Biz çalışalım, beklentimizi iyi tutalım ve umut edelim. Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.