Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

20 Temmuz 1974 Kıbrıs

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 00:03
Unutamadığım ve hiçbir zaman unutamayacağım "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla tarihe geçen Kıbrıs Barış Harekatı, Ada'yı 46 yıl önce barışa kavuşturdu.

 1974 yılı 20 Temmuz akşamı,5 yaşlarındaydım ve bundan tam 46 yıl önce bu harekatta öz amca oğlu abeyim gazi Remzi Seferler’inde katıldığı, gece dışarıya ışıklar yansımasın diye evlerimizin camlarına gazete kağıdı ile kapladığımız günleri yaşım küçük olsa bile dün gibi hatırlıyorum.

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı harekâttır.

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın III. maddesine dayanarak gerçekleştirildi. 46 yıl önce, 

Rum ve Türk halkının arasını bozmak isteyen bazı etnik grupların silahlı saldırılarına maruz kalması sonrasında Kıbrıs Harekatı’na karar verildi.

Barış Harekatı’nın 46. yılıdır. Şimdi aslında 1974 öncesinde Kıbrıslı Türkler adada var olma savaşı daha doğrusu canlı kalabilme savaşı veriyorlardı, küçük küçük gettolara sıkıştırılmışlardı. Kıbrıs Adası Rumların idaresinde, bütün ada, limanlar, polis, asker, maaşlar, su dağıtımı, elektrik, gaz dağıtımı Makarios’un yönetimindeydi. Türkler küçük küçük köylerin içindeydi ve Türk köylerinin yolu, elektriği, suyu yoktu. Buna karşın bütün Rum yerleşim merkezlerinde su, elektrik vardı, yolları asfalttı. Yani Türkleri bezdirmek için1974 öncesi hayattan koparmak için Rum hükümeti her şeyi yapıyordu, özellikle 1964-1974 arasında… Köy sınırları dışına çıkan Türkler hemen yoldan alınıyor, kafasına bir kurşun sıkılıp kuyulardan birine atılıyordu. Bu şekilde dolaşım özgürlüğü yoktu. Türklerin herhangi bir gelir edebileceği işlerde çalışamadıkları, Rumlara karşı bölgelerini savunmak için birçoğunun mücahit olduğu, işsizliğin kol gezdiği, hiç kimsenin geleceğini göremediği, Rum Hükümeti’nin Türklere 38 eşyanın satışının Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığı bir dönemdir 1974 dönemi… Basında bu dönemin başlangıcı da  1 Nisan 1955’te EOKA kurulduktan sonra Türklere yavaş yavaş saldırılar başladı, ayrımcılık başladı, belediyeler hizmet vermemeye, Türk köyleri ihbar edilmeye, Türkler yollarda vurulmaya başlandı. Bunlar 1955’te başladı fakat rakamsal olarak 1963-1974 arasına kıyasla daha azdı. Yaşadığımız dönem, yaşadığımız olaylar aynen bu şekildeydi. Kıbrıslı Türkler bildiğiniz bir açık hava hapishanesinde yaşıyordu. İşsiz, güçsüz, parasız, geleceksiz, geleceğine bakamayan, göremeyen, ev, inşaat yapması yasak olan insanlardı. 1974’te aslında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya ayak basması işte bundan tam 45 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı hareketi, adaya asker göndermesi böyle bir ortamda gerçekleşti.

Barış Harekatı Uluslararası Kurallara Uygun Olarak Yapıldı 

Bir darbe yapıldı 15 Temmuz’da… Bu darbeyi de Rum Milli Muhafız Ordusu içindeki Yunanlı subaylar, astsubaylar organize ettiler. Yanlarına EOKA beycileri aldılar ki EOKA Beyi 1970 yılında Yeorgos Grivas kurmuştu tekrar ve bu darbe yapıldıktan sonra 15 Temmuz’da Makarios’un önce radyolardan öldüğünü duyduk arkasından birkaç saat geçti, Makarios Çiko Manastırı Radyosu’ndan ben hayattayım, ölmedim demeye başladı. Ondan sonra Nikos Sampson Yunanistan’daki Albaylar Cuntası devirdikleri Makarios’un yerine birini bulmak için çok uğraştılar. Clerides kabul etmedi, başsavcı kabul etmedi, anayasa mahkemesi başkanına teklif yaptılar, kabul etmedi ve 16 Temmuz günü EOKA’cı bir katil Nikos Sampson cumhurbaşkanı olmayı kabul etti; fakat bu defa 10 kişilik kabineye ancak 5 kişi bulabildi. Nicos Sampson Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’ni ilan etti. 18 Temmuz 1974’tede Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’nin Yunanistan’a bağlandığını açıkladı. Zaten Türkiye’nin yasal yollardan adaya çıkmasının asıl nedeni şudur; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ek 1 madde 4’ünde adada Kıbrıs Cumhuriyeti düzeni bozulduğu vakit garantörler, Türkiye, İngiltere, Yunanistan hep birlikte veya tek tek müdahale ederek bu yönetimi tekrar yerine koymuşlardır. Barış Harekatı uluslararası kurallara uygun olarak yapılmıştır. 46 yıldır da adada askerin bulunması hala uluslararası kurallara göre uygun bir durumdur çünkü güneyde 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin garantörü olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti halen kurulmuş değil o nedenle de Türkiye Cumhuriyeti’nin askerlerini adada bulundurmaya uluslararası yasalara göre hakkı bulunmaktadır. kaynak : http://turksam.org

Rahmetli olan gazi amcaoğlum Remzi Seferler’in bize anlattığı bir anısınıda sizlerle paylaşmak isterim,

Kıbrısta Hava Komando  taburu olarak havadan iniş yapan komutanları yürüş halinde iken önlerine bir eşek çıkar ve eşeği çekip yola devam ederler birkaç metre sonra yine aynı eşek yine önlerine çıkar ve yolu kapatır bu durumdan şüphelenen komutanları bulundukları tepenin ters istikametinden gidecekleri yöne doğru yüksek bir yerden baktıklarında Rum askerlerinin pusu kurdukları ve Türk askerlerini beklediklerini görür ve bu olayın yüce ALLAH’ın bir koruması uyarısı olarak karşılarına çıktığını anlarlar ve tüm taburun ölümden kurtulduğunu anlatmıştı hiç unutmuyorum.

Birde uçaktan atladığında paraşütün yere düşmesine metreler kala açılması olayıda anılarımda kalmış.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da  Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46. Yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Bir halkın yeniden şahlanışının adıdır" ifadelerini kullandı.

"EŞİT HAKLAR TESLİM EDİLMELİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ada'da hakça ve kalıcı bir çözüme varılması ancak Kıbrıs Türkü'nün eşit statüsünün kabulüyle mümkündür." dedi. Erdoğan, "Rum tarafı Kıbrıs Türkü'nün siyasi eşitliğini ve Ada'nın doğal kaynakları üzerindeki eşit haklarını gecikmeksizin teslim etmelidir." ifadelerini kullandı.

BU HAREKAT BİR HALKIN YENİDEN ŞAHLANIŞININ ADIDIR

Başkan Erdoğan'ın tebrik ve anma açıklamasında 46 yıl önce gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı için "Kıbrıs Barış Harekatı bir halkın yeniden şahlanışının adıdır" ifadelerine yer vermesi dikkat çekti.

BursaHaber gazetesi olarak harekatta şehit olan olan askerlerimze Allah’tan rahmet,gazi olanlarada sağlık ve sıhhatler diler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.