Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1968 Anayaso şiiri

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2017 00:01

Merhum şairimiz Şemsi Belli'yi bir kez daha rahmetle anıyorum. Benim doğduğum yıl yazdığı Anayaso şiiri aradan geçen 49 koca yıla rağmen günümüzde güncelliğini korumakta.

Değerli şairimizin oğlu Bengü Belli ile inşallah önümüzdeki günlerde Bursa'da buluşup uzun uzadıya sohbet edeceğiz ve kendisinden alacağımız özel bilgileri siz okurlarımız ile paylaşmayı umut ediyoruz. Öncelikle bu vizyonlu değerimizi Şemsi Belli'yi biraz anlatalım ve 16 Nisan günü yapılacak olan referandum'da değişip değişmeyeceği oylanacak olan Anayasa konusunu ele alalım.

Doğumu 1929 – vefatı 11.10.1995 (Malatya)

Ankara Hukuk Fakültesi’ni (1956) bitirdi; gazetecilik, öğretmenlik, Millet Partisi Genel Sekreterliği yaptı (1969). 1948 yılında Malatya’da Kervan ve Çadır dergilerini, 1970’te Ankara’da Memleket gazetesini, 1975’te İstanbul’da Son Posta gazetesini yayınladı. Her iki gazete yayın yaşamını 10 yıl sürdürdü. 1989-1994 yılları arasında Şiir Defteri dergisini çıkardı.

Şemsi Belli'nin yazdığı Anayaso şiirini halkımız 1968 yılından beri okuyor şiirde garibanlık, yokluk, eğitimsizlik, yolsuzluk, hastanesizlik, doktorsuzluk, köprüsüzlük, çaresizlik ve yol yordam, dil bilmezlik var. Yani insanoğlunun temel ihtiyaçlarının olmadığı bir dünyadan şiire yansımış bir büyük feryat var. Bu doğuda hassonun, hüssonun fatonun olur batıda, kuzeyde güneyde başka isimlerin olur ama feryatlar hep insanın olur öncelikli çözümler hep bu konuda olmalıydı.

Bir kısım hizmetler Şemsi Belli'nin yazdığı şiirden sonra yapıldı şiir ülke çapında ses getirdi ve şiirin kalemin duygunun ne kadar etkili olduğunun örneklerinden birini şiiri dikkate alan siyasilerin yaptığı hizmetlerle görmüş olduk bu hizmeti alan yöre halkı kesinlikle merhum şairimizi rahmetle anmalıdır.

Referandum halkın önüne geliyor ancak maddeler üzerinden halkın anlayacağı bir tarif göremiyoruz. ‘Getirilmek istenen yeni maddelerin millete kazancı nedir?’ bu soruya cevap alamıyoruz, refah seviyesi mi düzelecek, iş garantisi mi verilecek, ücretsiz eğitime mi geçilecek, gibi birçok soru sorabiliriz. Ne acıdır ki referandumda evet veya hayır tercihleri olmasına rağmen bir gerilimdir gidiyor. Bu siyasi partiler seçimi veya tercihi değildir. Geriye dönük partilerin birbirini suçlaması hiç değildir.

TBMM'de çözemediğiniz kavgayı halkın önüne getirdiyseniz tercihi halka bırakın halkı kavga ettirmeyin bu cennet ülkede hep birlikte yaşamalıyız referandum 21 gün sonra bitse de gerilim bitmez. Özellikle siyasiler gerilim yerine maddeler üzerine yoğunlaşmalıdır.

Daha özgür bir anayasa Türkiye'nin demokratikleşme yolunda önemli bir ihtiyaçtır. Ancak bu çalışma Anayasa profesörleri, hukukçular, siyasiler, akademisyenler sivil toplum kuruluş önderleri, sendika liderleri, oda başkanları gibi kanaat önderlerinden de fikir alınıp toplumsal uzlaşı sağlanarak yapılmalıdır. Hayalimizde ki güçlü ve yaşanır Türkiye budur aksi surette merhum şairimiz Şemsi Belli'nin Anayaso şiirini çok okur ve onun kadar kederleniriz…

Esen kalın.

ANAYASO

Gul, gurban olduğum Hökümet Baba!

Baa bir alfabe veremez miydin?

Gara dağlar gar altında galanda

Ben gülmezem

Dil bilmezem

Şavata'dan Hakkari'ye yol bilmezem

Gurban olam, çaresi ne, hooy babooov ?

Bebek yanir, bebek hasda, bebek ataş içinde

Ben fakiro,

Ben hakiro

Dohdor ilaç, çarşı bazar tam - takiro

Gurban olam bu ne işdir hooy babooov !

Parasizo,

Çaresizo

Ben halsizo, ben dilsizo, şeher uzah, yolsizo

Bu ne haldır, bu ne iştir hooy babooov !

Gara dağda, gar altında ufağ ufağ mezerler

Yeddi ceset hetim hetim Zap Suyunda yüzerler

Hökümata arz eylesem azarlar

Ben ketimo

Ben hetimo

Ben ne biçim vatandaşım hooy babooov ?

Şavata'tan Angara'ya ses getmiir

Biz getmeğe guvvatımız hiç yetmiir

Malımız yoh

Yolumuz yoh

Angara'ya ses verecek dilimiz yoh

Ganadımız, golumuz yoh

Bu ne biçim memlekettir hooy babooov ?

Yerin, yurdun adresesin bilmirem

Angara'da: Anayasso !

Ellerinden öpiy Hasso

Yap bize de iltimaso

Bu işin mümkini yoh mi hooy baboov ?

Şemsi Belli 19684

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.