Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1050 konutlara TOKİ geliyor

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2020 00:02

Bursa’nın kanayan yarası haline gelen kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olarak önemli bir düğüm çözülme noktasında çok önemli adımlar atıldı. Mudanya Yolu üzerinde bulunan ve 50 yıl önce yapılan 1050 konutların yenilenmesi için aranan kan bulundu. Emlak Konut Projelendirecek, inşaatları ise TOKİ yapacak.

Fakat, hak sahibi insanların istedikleri gibi bire bir aynı metrekare inşaat olmayacak. Çünkü, hak sahipleri, kentsel dönüşümde artış olan maliyet miktarını, kredilendirme ile ödeyecekler. Yani, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un hak sahiplerine dediği gibi, “1050 konutlarda yenilenme isteniyorsa, pamuk eller cebe atılacak.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum hafta sonu Bursa’ya geldi. Şehrimiz için hayati önem taşıyan ve senelerdir konuşulup lir türlü hayata geçirilemeyen pek çok projenin başlangıç startını verdi. Önce, Araplara satıldığı iddia edilen Çelik Palas'ın arkasındaki 39 dönümlük alanda konuşlanmış 32 yıllık atıl binanın yıkımına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımı ile başlandı. 1988 yılında temeli atılan ve 6 blok, 36 daire ile 250 odadan oluşan binanı yerine millet bahçesi yapılacak. 27 bin 500 metre kare alan üzerine kurulacak olan Çekirge Teras'ta bin araçlık otopark, yüzme havuzu, millet kıraathanesi, seyir terası, sosyal tesis ve mescit gibi birçok alan yer alacak.

Bu arazi ile ilgili olarak Bursa’da özellikle sokak kamuoyunda pek çok yılan hikayesine benzer, pehlivan tefrikalarını duyar olmuştuk. Şimdi son nokta konuldu. Alan, ne Araplara satıldı ne de iddia edildiği gibi Yap-işlet devret modeli ile AK Parti’ye yakın bazı işadamlarına peşkeş çekildi.

Millet bahçesine kazandırılması hedeflenen Atatürk Kapalı Spor salonunun yıkımına ve Hanlar Bölgesi projesi için gerekli binaların yıkımına başlanıldı. Bu konularla ilgili olarak daha sonra geniş çaplı yazılar yazacağım.

Ama şimdi, Bakanın “Bursalılara müjde. Türkiye’nin en büyük ve dünyaya örnek olacak bir kentsel dönüşüm projesini Bursa’da gerçekleştireceğiz” şeklindeki ifadeleri büyük merak uyandırdı. Pek çok kişi, bu proje alanının neresi olduğunu merak etti. Tabi bende merak ettim. Kısa bir araştırmadan sonra dünyaya örnek olacak olan proje alanının 1050 konutlar olduğunu öğrendim.

Bursa için 1050 konutlarla ilgili kentsel dönüşüm kanunu çıkmasıyla beraber pek çok proje ile karşılaştık. Bazı zaman kat yüksekliği 15’e çıktı. Bazı zaman ise iş merkezi alanları tartışıldı. Aslında sıkıntı, 1050 konutlar yapılırken, hazineden alınan arsanın metrekaresi ile mevcut alanda kullanılan metrekarenin aynı olmayışı idi. Çünkü, bloklar yapılmış, bahçeler dahil arsa alanı sadece blok zemin oturma alanlarıyla sınırlı tutulmuş. Geri kalan arsalar ise bedeli ödenmediği için 1050 konutların değil, hazinenin malı olarak kalmış. Bu olay gündeme gelene kadar da bu konu kimsenin dikkatini çekmemiş. Bu nedenle de bugüne kadar 1050 konutlarla ilgili açıklanan Kentsel Dönüşüm Projeleri uygulanma imkanı bulamadı ve hep raflarda ve laflarda kaldı.

Bu nedenle, 1050 konutlarla ilgili yapılan bütün projeler hak sahipleri ile hazinenin de aynı oranlı kazanım istemesi nedeniyle havada kalmış.

Şimdi durum değişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Dayanışma Derneği başkanı Mutlu Altın ile beraberindeki heyeti alıp Ankara’ya götürüp Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştürmüş. Konu, enine boyuna tartışılmış. Bakan Kurum, vatandaşların beklentisini öğrenmiş. Sonra da kendilerine göre durumu özetlemiş.

“Biz bu taşın altına elimizi koyarak, ama sizlerde sorumluluk üstleneceksiniz. Yani, artan maliyet için ek para ödeyeceksiniz. Pamuk eller cebe…”

Bu işin başka türlü yapılması ve 50 yıllık binaların yenilenmesi mümkün görünmüyor. Birde, binalarla ilgili deprem riski raporu olması da olayın vahametini ve aciliyetini gözler önüne seriyor.

Emlak Konut konuyla ilgili projelendirme çalışmasına başlamış. Bölgedeki arsaların hak sahiplerinin kimler olduğu ortaya çıkmış. En büyük hissedar hazine. Ortalama 8 katlı, bir artı birden 6 artı bire kadar değişik metrajlarda konutların yapılması, AVM’ler, sosyal aktivite merkezleri ve 24 saat yaşayan şehir olarak da eğlence merkezlerinin oluşturulması prensipte kabul görmüş.

Bakan Kurum bu olayı tam olarak açıklamadı. Ama, satır aralarında bilgilerini verdi;

“Şehirlerimizin geleceğinin teminatı olan kentsel dönüşüm çalışmalarımızdan da, her bedeli göze aldık ve asla geri durmadık. Çünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında Kentsel dönüşümü başlatırken, 'bedeli ne olursa olsun' demişti. Biz de liderimizin bu sözünü yerde bırakmadık. Bugüne kadar 1 milyon 410 bin konutun dönüşümünü hep birlikte sağladık. Şimdi de; 'Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm' diyoruz. Her yıl 300 bin olmak üzere 5 yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek, ülkemizi depremlere hazır hale getirmek için gecemizi gündüzümüze katarak, canla başla çalışıyoruz.”

Bursa'da deprem dönüşüm konutlarını ve sosyal donatıları, parkları, yeşil alanları üretmeye başladıklarını belirten Kurum, "Projelendirme çalışmalarımız bitmek üzere. Bursa'mız için bu projemiz de şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Bakın biz Kasım ayında söz verdik, bu sözlerimizin hepsini hamdolsun bugün başkanımızla birlikte tutuyoruz. Şimdi de Ağustos ayındayız ve ben bir söz daha, bir müjde daha vermek istiyorum. Çok yakında, Bursa'mızda; Türkiye'ye ve dünyaya örnek gösterilecek, vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bir kentsel dönüşüm projesini daha başlatacağız" diye müjdeledi.

İşte bu proje 1050 konutların dönüşüm projesi……

İnşallah bu kez başarılı olunur. Bu son müjde olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.